«

»

Medalii de onoare oferite de Comunitatea Evreiască din Roman

Miercuri, 28 martie, Sinagoga „Leipziger” din Roman a fost gazda unei ceremonii speciale, dedicate susținătorilor proiectului de reabilitare a lăcașului de cult al evreilor.

Printre invitații la manifestare s-au aflat președintele Federației Comunităților Evreiești (FCE) din România, doctor Aurel Vainer, deputat, vicepreședintele Comisiei pentru politică economică, reformă și privatizare, inginer Paul Schwartz, vicepreședintele FCE din România, Alexandru Marinescu, director al Editurii „Hasefer”, preotul Cristian Gălățeanu, președintele Asociației „Caritas” Roman, inginer Boris Cepalis, președintele Comunității Elene din Roman, Eusehnie Cărpușcă, președintele Comunității rușilor lipoveni din Roman, oameni de cultură din Roman și cîțiva membri ai comunității evreiești din oraș.

Primele cuvinte cu rol introductiv au fost rostite de președintele Comunității Evreiești din Roman.
„Anul trecut, după 15 ani de demersuri, s-a putut repara la exterior și în interior Sinagoga «Leipziger», lăcaș de cult construit între anii 1924 și 1927. Scopul acestei întîlniri a fost prezentarea întregii noastre recunoștințe pentru eforturile făcute în reabilitarea sinagogii„, a spus profesorul Iancu Wexler.

 Reabilitarea Sinagogii din Roman s-a făcut cu fonduri de la Ministerul Culturii -domeniul Culte, de la Federația Comunităților Evreiești din România și de la Primăria Roman.
Rezultatul acestui efort conjugat a putut fi văzut de toți participanții la eveniment, care au remarcat schimbările aduse lăcașului de cult.
Ca urmare a acestui fapt, președintele FCE din România, doctor Aurel Vainer, a oferit, pentru implicarea și sprijinul Comunității Evreiești din Roman, medalii de onoare deputatului Culiță Tărîță, reprezentat de fiul său, George, și preotului Cristian Gălățeanu, președintele Asociației „Caritas”.
„Familia noastră poartă un respect Comunității Evreiești. Sperăm la o colaborare cu această comunitate și pe viitor”, a spus George Tărîță, fiul deputatului Culiță Tărîță. Oficialitățile prezente la acest eveniment au subliniat implicarea în acest proiect a deputatului Marius Neculai.

Ana-Maria POSTELNICU – http://www.ziarulderoman.ro/

Lasă un răspuns