«

»

Gheorghe Ante (1898-1978)

Se naște la 15 aprilie 1898 la Văleni, județul Roman, se stinge din viață la 6 iunie 1978 la Piatra Neamţ, militar de carieră, publicist, poet. Şcoala primară în  satul natal; liceul militar la Iaşi.

În complicata iarnă 1916-1917 plutoanele nu mai aveau comandanţi. Atunci ţara a făcut apel la cele mai tinere vlăstare a ei. Liceele Dorohoi, Botoşani şi Iaşi după o sumară instrucţie au trecut în locul gol din fruntea războiului. Sublocotenentul Ante Gheorghe participă cu Regimentul 15 Infanterie pe fronturile de la Oituz, Turda, Tg. Ocna, în primul război mondial devenind comandant de companie apoi de batalion.

Dorind a răsplăti meritele sublocotenentului ANTE GHEORGHE din regimentul 15 infanterie pentru vitejia sa şi avîntul cu care a luptat împotriva maghiarilor în luptele de la Zilah din 22-25 Februarie 1919. În noaptea primei zile, pe cînd inamicul ataca cu înverşunare oraşul şi trupa era angajată în luptă, a adunat un grup de 20 soldaţi cu care a dat timp trenului de luptă al Regimentului şi Bateriilor 1 din Regimentul 2 Artilerie de cîmp, să se retragă, scoţîndu-le din pericolul capturării. La 16 August a condus cu energie focul unei secţii de mitraliere, sfidînd focul violent al mitralierelor inamice din satul Ricse: iar la Tisa-Füered, punîndu-se în ziua de 1 Maiu în fruntea unei secţii a atacat cu hotărîre flancul inamicului şi prin focuri l-a silit să se retragă în dezordine, evitînd prin aceasta unităţile de a se angaja într-o luptă de stradă, care ar fi cerut multe sacrificii. Noi îi conferim Ordinul Mihai Viteazul, clasa a III-a. Drept care îi dăm acest brevet subscris de noi şi investit cu regescul Nostru sigiliu.     regele FERDINAND

Dat în Bucureşti, la 3 iulie 1919                                  

După război a contribuit în mod decisiv la reînfiinţarea Universităţii româneşti din Cluj, precum şi a Operei Române. Al doilea război mondial 1939-1947 îl găseşte la comanda garnizoanei militare a judeţului Neamţ cu gradul de colonel. După 1947, se ocupă cu reorganizarea Corului Veteranilor şi cu pirogravurile pe os de ren după picturile lui Nicolae Grigorescu şi donate Mănăstirii Agapia.

              

SCRIERI: A scris un volum de versuri inspirate de participarea la primul război mondial, un caiet de versuri de dragoste (aflate la Muzeul de istorie a judeţului Neamţ) şi un volum intitulat Doiniri Voivodale, publicat la tipografia LUMINA,  din Piatra Neamţ, în 1938. Colaborează la  Calendarul Ostaşului, Magazin Istoric precum şi la revista Flacăra. Întreaga viaţă a oscilat dramatic între datoria militară şi pasiunea sa pentru poezie şi artă.


 

2 comments

  1. Vasile Danci Moroşanu

    L-am cunoscut, ca să spun aşa, din desele discuţii pe care le-am purtat acasă la fiul acestui brav român, la regretatul Laurean Ante, adică, personalitate binecunoscută romaşcanilor, prozator, poet, mare om de cultură, cu care aveam dese întîlniri de suflet, uniţi de rădăcinile ardeleneşti… Din aceste discuţii am aflat că înainte de a da celebrul ordin consemnat în istorie „Români, vă ordon treceţi Prutul„, mareşalul Antonescu abia ce avusese o întîlnire cu Gheorghe Ante, la domiciliul colonelului, din Piatra Neamţ. Am remarcat că acest lucru este cunoscut de către puţină lume, iar afirmaţia făcută aici o garantez cu sursa de grad zero, adică cu ceea ce am aflat de la regretatul Laurean Ante…
    Dumnezeu să-i aibă-n pază, pe amîndoi, acolo în Ceruri

  2. cronicarul

    In muzeul din Piatra Neamt se afla adevarate comori apartinand lui Gheorghe Ante..Dar, din pacate …PIETRENII nu isi mai amintesc de acest om exceptional!!

Lasă un răspuns