«

»

File de istorie în Vila Hogaş de la Roman

Muzeul Colegiului Naţional „Roman-Vodă“, adăpostit de casa în care a locuit Calistrat Hogaş, păstrează sute de documente de valoare. Vila în care a locuit Calistrat Hogaş s-a transformat în muzeu în mai 2011.

„Trăim într-o societate în care non-valoarea este extrem de mediatizată, încât noi, cei care am pus bazele acestui muzeu, respectiv conducerea Colegiului Naţional «Roman-Vodă», profesorii pensionari ai acestui liceu şi eu, bibliotecarul liceului, am vrut să demonstrăm că numai aşa putem rezista în timp, dacă ne raportăm la valorile noastre, culturale şi spirituale“, susţine bibliotecarul Cornelia Jora.
Cei care trec pragul muzeului găsesc aici file din istorie. Prima personalitate marcantă a oraşului, prezentă în muzeu prin fotografiile şi premiile sale, este matematicianul Alexandru Cojocaru, fost profesor al Colegiului Naţional „Roman-Vodă“. „A primit numeroase invitaţii să predea la Iaşi, la universitate, dar a preferat să rămână aici să îndrume elevii. Cei care au făcut matematica cu el ştiau atât de multe, încât ar fi putut intra direct în anul doi de facultate“, susţine  Cornelia Jora.

[flickr_set id="72157665406443970"]

Distincţie de la Papă
Un alt om cu renume naţional şi european, care a pornit din Roman, este preşedintele Societăţii de Inventică din România, Vitalie Belousov. „Fost elev al profesorului Cojocaru, fost rector al Universităţii Tehnice din Iaşi, Vitalie Belousov a primit 123 de brevete în România, Franţa, Statele Unite, Italia, Germania şi Elveţia. Are 33 de medalii de aur şi 11 de argint“.

O vitrină îi este dedicată şi lui Lazaro Orenstein, unul dintre cei mai mari ingineri ai Europei, conform unei reviste de specialitate. „Pentru faptul că a construit cea mai mare catedrală din Africa de Sud, pe Coasta de Fildeş a primit de la Papa Ioan Paul al II-lea «Distincţia de Comandor al Ordinului Sfântul Grigore Magni». De asemenea, a primit în 1985 premiul european Humberto Biancomono pentru pace“, afirmă Jora. Colegiul Naţional „Roman-Vodă“ a dat şi un pionier în televiziune.

„Virgil Petrovici, specialist de renume european în tehnologia iluminatului în televiziune, a colaborat cu Liviu Ciulei la ecranizarea romanului «Pădurea Spânzuraţilor»“.

Istoricul vilei Hogaş
Exponatele cu care se mai mândreşte muzeul sunt cele legate de muzicienii oraşului: dirijorul şi compozitorul D.D.Botez, Mihail Jora, cel care a dat numele sălii mari a Ateneului din Bucureşti, Ioan Danielescu cu renumita bucată muzicală „Voinţa Neamului“ şi Richard Stein, cu melodia „Sanie cu zurgălăi“. Casa în care a locuit Calistrat Hogaş între 1891-1899  are ca atestare documentară data de 10 noiembrie 1897, după planul arhitectului Constantin Băicoianu. Vila este numită „Casa Hogaş“ pentru că autorul „Drumurilor de munte“ a trăit aici între anii 1891-1899. Spaţiul conţine trei muzee, cel al Colegiului Naţional „Roman-Vodă“, Muzeul Ecumenic al Spiritualităţii Româneşti şi Muzeul de Etnografie şi Folclor „Roman Metropolitan“.  http://cnrv.ro/

2 comments

  1. Reteanu Toma-tudor

    Calistrat Hogas , ca director al acestei institutii, practic nu a apucat sa locuiasca in aceasta vila, atestata documentar-e drept la 10 noiembrie 1897. Inceputurile actualului colegiu a fost intr-una din casele Sturdza [imobil demolat in ~1975 , era situat la intersectia str.General Makarovitsch si str. Sturdza-Cantacuzino– denumirile din anii ’40- astazi str.Dobrogeanu Gherea -str. Tineretului -pe locul actualului spital municipal] intre anii 1872-1891, local in care se tineau deja cursurile Scolii nr.1 de baieti. Ulterior [1891-1899] liceul se muta intr-o alta casa Sturdza [demolata prin 1940] situata pe str. Mihai Eminescu in incinta actualului Colegiu Tehnic ”Miron Costin”. Acolo a locuit Calistrat Hogas in calitate de director, avand in curtea imobilului un chiosc in care ii placea sa si scrie frumoasele povestiri. In 15 octombrie 1899 la definitivarea constructiei liceului si probabil a vilei isi incheie activitatea la Roman predand procesul verbal si cheile noului local ginerelui sau, profesorul Emanoil I. Silberg -director intre 15 X 1899 -22 XI 1924. Ulterior isi viziteaza ginerele si familia acestuia, care erau cazati in vila, pana in august 1917 cand se stinge…Sper ca cei in masura pot corecta site-ul CNRV, mai ales ca au un bogat material arhivistic adunat cu migala si pasiune de ilustrii inaintasi …fara sa impieteze cu ceva imaginea noului muzeu al Colegiului.

  2. Reteanu Toma-tudor

    Revin cu o rectificare asupra celui de al – II – lea imobil inchiriat , initial pe termen de 5 ani si extins, liceul primind locatia la1.08.1890 si parasind-o in 15.10.1899.Imobilul ce apartinea lui V-le Macarovici [probabil tatal viitorului general de divizie Gh. V. Makarovitsch ] se afla vizavi de actuala cladire a liceului in zona parcului fantanei arteziene, parcare si putin din parcul muzeului de arta [fost ”casa Dr.Roiu ”] si nu cum precizasem anterior :in curtea actualului Colegiu Tehnic ”Miron Costin”. Ulterior cladirea adaposteste , pana in 1916 , cercul ofiteresc si pana la demolarea din 1940 politia si apoi un internat

Lasă un răspuns