«

»

Editura Muşatinia din Roman- 10 ani de activitate (2002-2012)

  10 ani de activitate şi 100 de apariţii editoriale

Care este momentul aniversar al editurii?
Am fondat această editură în mai 2002, la îndemnul poetului Daniel Corbu iar în luna august am editat prima carte…Am pornit la acest „dificil” dar frumos drum, în colaborare cu publicistul Gheorghe A.M. Ciobanu, filosoful prof.univ.dr. Tudor Ghideanu, poeta Cecila Pal, doamna Felicia Dumbrava şi diaconul Ciprian Ignat. Deşi tânără, trecută uneori sub tăcere, Editura Muşatinia a reuşit să dea cititorilor opere de mare valoare pentru cultura naţională şi implicit pentru cultura romaşcană. Am editat într-un timp destul de scurt în jur de 26 volume…iar acum în 2012 numărul titlurilor editate a ajuns la cifra simbolică de 100!

                

 

O  bogată apariţie editorială, la superlativ recunoscută de Bucureşti, Iaşi, Bacău, Timişoara…şi chiar şi de Piatra Neamţ, dar o prezenţă discretă a editorului Emilia Ţuţuianu…Cum explicaţi acest fapt?

Să nu uităm că graţie puterii şi influenţei cărţii se nasc idei şi acţiuni care pot duce la schimbarea lumii în bine.. Prin multă muncă, răbdare şi înţelegere am ştiut să ieşim, în faţa schimbării cititorilor de toate vârstele. Cărţile apărute la noi au fost receptate şi apreciate, la adevărata lor valoare, atât de către autori cât şi de cititori, ceea ce demonstrează că ne-am găsit un loc bine meritat în cadrul existenţial al celorlalte edituri din ţară.

 


Armonia elementelor cărţii: text, imagine, grafică, întreaga arhitectură, exprimă (şi chiar o face) esenţa societăţii înseşi, starea intelectuală şi artistică a acestei societăţi în care existăm. Rostul cărţii este de a comunica şi conserva gândirea şi valorile umane…Din păcate puţini înţeleg acest demers… şi mai puţin cei care îl sprijină. De aceea prefer sa-mi fac bine treaba şi să rămân cât mai departe de „interesele” celor care disimulează actul cultural…În general, la apariţia unei cărţi, se vorbeşte mai puţin despre editor, despre munca şi responsabilitatea imensă a editării unei cărţi… Sunt zile şi nopţi de lucru şi lectură, depăşirea unor momente critice, inclusiv de sănătate, momente de căutări şi incertitudini materiale, toate aceste zbateri pentru a transforma cele câteva sute de pagini de manuscris în zeci de pagini de istorie culturală.

 •  Proiecte …. 

Editura Muşatinia, face saltul cultural către maturitatea valorică, a edificării şi scoaterii în lumină a caldei asumări, de către cititorii Cărţii frumoase şi adevărate. Peste puţin timp va ieşi de sub tipar un volum bibliofil, dedicat celor trei poete: Ioana Balaban, Irina Brânduşa Irimescu şi Viviana Michiu,  plecate mult prea devreme dintre noi…Umbre ce dispar iremediabil, ceea ce nu se întâmplă cu veşnicia, această implacabilă eternitate abstractă şi impenetrabilă gândirii noastre…Un volum argumentativ despre ceea ce a pierdut literatura română prin moartea prematură a acestor poete…Am realizat acest volum printr-o frumoasă colaborare cu scriitorul pietrean Ermil Bucureşteanu. În perspectivă editorială anunţăm, cu deplin curaj şi înaltă responsabilitate, publicarea Cronici Romanului, operă datorată marelui episcop de Roman, Melchisedec Ştefănescu (sec.al-XIX-lea), istoric de mare valoare, atât de preţuit de către Nicolae Iorga.


Reeditarea de către Muşatinia a Ediţiei Princeps (1875) se bucură de colaborarea cunoscutului filosof ieşean prof.univ.dr. Tudor Ghideanu, de la Universitatea „A.I.Cuza” Iaşi, specialist în istoria filosofiei româneşti. Şi tot în perspectivă, o dorinţă mai veche, editarea albumului de artă dedicat pictorului romaşcan Victor Stanciu. Rămâne să vedem în ce condiţii vom reuşi.

 •  Cu ce  probleme se confruntă editura?

 

Nu avem un sediu…Doar un calculator şi o mână de oameni, hotărâţi să desfăşoare o activitate complexă, responsabilă, în sprijinul culturii…Lectura nu e doar un joc gratuit, pentru înfrumuseţarea ornamentală a vieţii, ea e umană şi există prin amprenta omului. Spiritul omului trebuie întreţinut şi de focul sacru al lecturii.. Chiar dacă viitorul stă sub semnul electronicelor, omul va rămâne sub acelaşi dintotdeauna semn al perenităţii, al bucuriei de a simţi veşmântul concret al ideilor din carte.. Sper să trecem peste toate greutăţile, problemele şi să edităm cât mai multe cărţi…

Informaţii detaliate despe titlurile apărute găsiţi pe site-ul  Editura Muşatinia

[flickr_set id="72157665841436221"]

26 comments

Skip to comment form

 1. Constantin Enianu

  La mulţi ani şi multe apariţii editoriale de aceeaşi calitate şi chiar şi geniale, fiindcă există potenţial…

  1. Editura Musatinia

   Vă multumim pentru aprecieri!

 2. Iulia Stoleriu

  La multi ani! Succes in tot ce faceti si cat mai multe aparitii editoriale!

  1. Editura Musatinia

   Multumim pentru gandurile bune!

 3. prof. univ. dr. Tudor Ghideanu- Iaşi

  Distinsei doamne Emilia Ţuţuianu Dospinescu sufletul Editurii Muşatinia îi doresc în primul rând sănătate pentru a continua acţiunea de mare calibru începută acum 10 ani de a face din cultură nu o Cenuşăreasă după cum o doreşte societatea românescă de acum, unde trepăduşi fără valoare ajung in funcţii nemeritate, ci un reper moral şi educaţional al românilor. Am apreciat excelenta colaborare la editarea cărţilor mele cu Emilia şi munca făcută cu atât de multă pasiune şi suflet, izvorâtă dintr-o moralitate superioară , deasupra oamenilor comuni, (über den gewöhnlichen Menschen) pe parcursul editării celor câtorva titluri de mare însemnătate culturală apărute la Editura Muşatinia. Felicitări!

  1. Editura Musatinia

   Multumiri domnule profesor, va dorim multa multa sanatate!

 4. Mariana Gurza

  LA MULTI SI BUNI ANI !
  SUNT CONVINSA DE APRECIEREA EDILILOR IN CEEA CE PRIVESTE ACEASTA „LUCRARE CULTURALA” .
  ESTE BENEFICA PENTRU CULTURA ROMANA , O MANDRIE PENTRU LOCURILE MINUNATE INCARCATE DE ISTORIE ALE ROMANULUI!
  EDITURA, CUNOSCUTA ACUM SI IN DIASPORA, MERITA FELICITARILE NOASTRE.
  INCERC SA CRED CA, IN ACESTE VREMURI TULBURI, D-NA EMILIA TUTUIANU DOSPINESCU SE VA BUCURA DE ACEEASI INCREDERE SI SUSTINERE PENTRU ATINGEREA PROIECTELOR PROPUSE.
  O DOAMNA DEOSEBITA , UN OM AL CETATII!
  NU MA INDOIESC DE APRECIEREA COLECTIVULUI, A CELOR CARE STIU SA PRETUIASCA VALOAREA.

  DEPINDE DE NOI, DE DOMNIILE LOR , DACA DORESC SAU NU SA SE IMPLICE CU ADEVARAT IN ACEST EFORT PE ALTARUL CULTURII
  DOAMNE AJUTA!

  1. Editura Musatinia

   Multumim doamna Mariana pentru frumoasele aprecieri.

 5. GT

  La multi ani!!!… si cat mai multe aparitii editoriale!….

  Cu aleasa pretuire, GT

  1. Editura Musatinia

   Va multumim pentru urari!

 6. Editura Muşatinia- ROMAN

  Prietenului nostru virtual, devotatul Nicolae Ciobanu ot Roman, cititor si aprig comment-ator al Melidoniumului, plin de verva si idei, povestiri si pilduiri, ii multumim pentru tot si ne dorim cat mai multi devotati cetitori si admiratori precum Domnia-sa.
  Cat despre Editura Musatinia Asa sa ne ajute Dumnezeu,
  singurul ajutor dealtfel……

 7. Florentina Niţă

  Sunt doar zece ani de activitate dar cu un palmares impresionant de realizări. Fie ca ele să vă susţină moral pentru a privi cu încredere în viitor, în aşteptarea unor vânturi mai prielnice pentru astfel de iniţiative culturale. La mulţi ani şi numai succese!

  1. Melidonium

   Multumim mult pentru aprecieri si pentru incurajari!

 8. Vasile Danci Moroşanu

  JOS PĂLĂRIA ! 10 ani pot să fie mulţi, pot să fie puţini, după cum s-a marcat acest timp, însă dacă vine vorba despre MUŞATINIA aici se complică lucrurile deoarece timpul fizic păleşte dinaintea timpului imortalizat în nestematele culturale de care s-a bucurat publicul în tot acest interval, iată, de-acum cu pricină de aniversare… Limita majoratului, cel puţin în Mioriţia noastră, este, se ştie bine, 18 ani, însă pentru MUŞATINIA chiar şi acest prag nu mai este valabil, asta deoarece maturitatea, valoarea şi, aş spune eu, eleganţa cu care ne-a obişnuit vine să dea strălucire şi consistenţă tuturor înfăptuirilor de pînă acum… Drum bun, cu Dumnezeu, şi la mai mare :)
  LA MULŢI ANI !

  1. Editura Muşatinia- ROMAN

   Mulţumim pentru aprecieri şi pentru urări. Să dea Bunul Dumnezeu să fie bine.

 9. profesor Gh. A. M. Ciobanu

  Pornită la un drum plin de speranţe şi entuziasm, muşatina noastră Editură- „Muşatinia”– ajunge la un prim popas de 1 deceniu şi la a răsfoi cea de-a o suta săvârşire, a unei noi bijuterii, numită carte, popas la care ne oprim şi noi, cei cu condeiul, spre a-i dori solstiţii repetate, bogate-n şpalturi şir de şir, în conţinuturi de adâncime şi de-astral, cu autori ce au scris şi pentru azi şi mâine, cu înţelepciune şi cu har de slovă, iar toate cu pecetea nepereche, a Voievodului, lipsit de spadă şi cu al său nume ce, sitoric, e Muşat. La draga noastră editură au fost tipărite de Dna. Emilia Ţuţuianu-Dospinescu cărţi de referinţă pentru cultura romaşcană şi română: Chronica Romanului şi Episcopiei de Roman, Antologia Bibliotecii G.R Melidon, Muzeul de Artă Roman, Antologia literaturii nemţene, Melchisedec Lumina ortodoxiei româneşti, Autocefalie şi Patriarhie, Mioriţa mit triadic, Mileniul III pe portativ, Starţun între temniţă şi vecie etc. Urez colectivului editurii şi Emiliei succese şi pe viitor, cu credinţa că numele editurii Muşatinia este un reper în cultura noastră romaşcană!

  1. Editura Muşatinia- ROMAN

   Onorante cuvinte de apreciere domnule profesor pentru munca noastră, pentru care vă mulţumim şi vă dorim la rândul nostru să ne trăiţi şi dvs. mulţi ani!

 10. nicolae sava

  O munca nobila, cu realizari editoriale de anvergura, despre care s-a auzit in tara, chiar si la… Piatra Neamt. Voi semnala in ziar si cartile acestei edituri romascane, daca acestea vor ajunge si la redactia „Ceahlaul” . Felicitari! La cit mai multe decenii, la multi ani! Nicolae Sava

  1. Editura Musatinia-Roman

   Multumim pentru aprecieri. In 2009, deci acum 4 ani am oferit domnului M. Mihaila de la redactia „Ceahlaul” cateva carti ale editurii Musatinia, una din ele fiind „Melchisedec- Lumina ortodoxiei romanesti”.

 11. dragoscalinescu

  Timpul sa fie bun cu voi! Succes!

  1. Editura Musatinia-Roman

   Multumim de gandul bun! Doamne ajuta!

   1. dragoscalinescu

    Eu va multumesc pentru fiecare articol aparut si fiecare cuvant scris.

 12. Teodorescu Daniel George

  Doamna Emilia Tutuianu, un om cu suflet mare, un om de nota 10+

  1. Emilia Tutuianu. Editura Musatinia-Roman.

   Multumesc pentru cuvintele si aprecierile deosebite! Doamne ajuta!

 13. Mihai Stirbu

  Într-un oraş în care nu se întâmpla nimic, (o vreme, este adevărat), aparţia -acum zece ani- a unui nou nucleu cultural, cu tot ce a însemnat aceasta EDITURĂ, rămâne un fapt memorabil pentru urbea noastră muşatină. Memorabil şi notabil.
  Orice inceput este dificil, dar nu prea am auzit, (din partea iniţiatoarei – d-na Ţuţuianu), referiri la dificultatea zămislirii ,,acestui copil de suflet”, care acum a ajuns la ,,vârsta” de 100 de titluri.
  Asocierea editurii cu câteva nume ale culturii noastre naţionale, nu poate fi decât lăudabilă, începând cu începutul, (poetul Daniel Corbu), continuând cu prof. Gh.A.M.Ciobanu, Laurian Ante, prof. Tudor Ghideanu, şi cu toţi ceilalţi, (mult prea mulţi pentru a încăpea în câteva rânduri), care s-au semnat pe panoplia aurită a Muşatiniei.
  Vobele-s prea puţine pentru a marca valoarea unui adevărat fenomen cultural care vizează CARTEA, de aceea aş parafraza zicerea unui poet contemporan: pentru că toate zbaterile doamnei Ţuţuianu pentru promovarea culturii, pentru că toate cărţile apărute şi datorită dumneaei, pentru că toţi autorii trebuiau să poarte un nume, li s-a spus EDITURA MUŞATINIA.
  Să vă dea Dumnezeu sănătate, pentru multe apariţii în continuare!

  Mihai Ştirbu

  1. Emilia Tutuianu. Editura Musatinia-Roman

   Multumesc pentru aprecieri. Doamne ajuta!

Lasă un răspuns