«

»

Nicolae Sava: „Scriitori din Neamţ” Antologie – un ghiveci


La Editura „Razesu”, sub coordonarea lui Virgil Razesu, a fost editata 
recent o antologie a scriitorilor nemteni, o carte care se vrea un fel de „tablou de familie al creatorilor de literatura„, cum foarte plastic se exprima în prefata acesteia criticul literar Cristian Livescu. Neamtul a dus lipsa de o antologie întocmita profesionist si care sa reprezinte ce are mai bun în materie de literatura acest judet. Acum vreo sase ani a încercat regretatul Laurian Ante o astfel de antologie – un esec regretabil, acesta neavînd nici un fel de criteriu de valoare -apoi, ceva mai recent, Emil Bucuresteanu a încercat, si în mare parte a si reusit, sa duca la lumina o antologie a poetilor din Neamt. Nici încercarea lui nu poate fi catalogata un succes datorita aceleasi carente: lipsa criteriului de valoare. Recenta antologie despre care vorbim are celasi pacat: autorul ei a adunat de la toti condeierii nemteni (si nu numai!) material si a încropit un volum care se vrea antologie. Cu o astfel de carte, considera antologatorul, ca judetul Neamt poate iesi în ume. Nu, nu poate, fiindca mai bine de trei sferturi din paginile ei gazduiesc nume care nu au spus niciodata nimic în literatura româna, nici chiar prin textele cu care se prezinta. Mai grav, o parte dintre cei antologati, unii universitari onorabili de altfel, nu au creat în viata lor nici o pagina de literatura. Cu exceptia cîtorva nume de scriitori unoscuti, recunoscuti si în tara de critica literara, majoritatea celor ntologati nu sînt reprezentativi pentru judetul Neamt, iar unele dintre numele aflate în aceasta antologie apar, cred, pentru prima oara într-o carte. Nu ar fi acest lucru un pacat atît de mare, dar textele lor cu care sînt prezentati nu pot fi admise nici macar la posta redactiei. De aceea, antologia pare un fel de album de cenaclu în care, accidental, s-au ratacit si cîtiva scriitori autentici, or ea trebuia sa adune în paginile ei ce re mai valoros în acest domeniu Neamtul. O astfel de întreprindere presupune munca multa, rabdare, migala dar, mai ales, un simt al valorii. Rasfoind-o, ne dam seama ca de unele din aceste  calitati a dispus antologatorul din plin, mai putin de ultimul. Singurul lucru care i se poate reprosa este ca a introdus într-o carte care resupune selectie cam toti veleitarii din judet. Otova! Poate un criteriu ar putut fi apartenenta la Uniunii Scriitorilor. Ar fi fost macar un criteriu clar si care nu ar fi dat nastere la comentarii inutile.Din antolgia întocmita de Virgil Razesu lipsesc , însa, cîtiva scriitori importanti din Neamt, dintre cei mai notorii în plan national: Adrian Alui Gheorghe, Emil Nicolae, Radu Florescu, Vasile Baghiu. De ce nu sînt inclusi în antologie am vrut sa aflam chiar de la ei. Redam mai jos declaratiile lor.Adrian Alui Gheorghe:
 „Nu întotdeauna ideile bune au si rezolvari fericite, cum de multe ori intentiile bune nu sînt suficiente pentru a duce la capat un lucru bun. Cînd doctorul Virgil Razesu, coordonatorul si initiatorul proiectului, m-a invitat sa intru în aceasta carte care se vrea o antologie, i-am raspuns în scris, spunîndu-i, între altele: „Îmi exprim neîncrederea în acest tip de antologari, care nu tin cont de valoare, ci de numar, de cantitate. (.) În loc sa limpezeasca ceva, aceste asa zise antologii nu fac decît sa confuzioneze valoarea.! Si acest lucru e o adevarata crima.! Au mai fost doua esecuri, adica doua antologii facute tot de nespecialisti, e vorba de regretatul Laurian Ante si de prof. Bucuresteanu. Ambele sînt penibile si asta pentru ca nu exista nici un fel de criteriu. Antologiile de acest tip seamana cu cele de pe vremea Cîntarii României, cînd era sufocata intentionat valoarea în pseudo-literatura trudnica a oamenilor muncii. Cred ca intentia dvs. porneste din bunavointa, dar e bine sa lasati, totusi, acest tip de activitati pe seama celor care au dovedit, într-o viata, ca se pricep si ca au responsabilitati în acest vast si binecuvîntat domeniu. Îmi permit sa nu fiu amabil cu dvs. în acest caz, pentru ca nu se face cultura adevarata cu amabilitati”. Daca ar fi fost o adunatura de texte pe o tema, fara pretentia de a reprezenta literatura dintr-o zona, în acest caz judetul Neamt, nu as fi avut nici o opinie. Dar antologia, dupa definitie, este „o culegere de lucrari reprezentative, alese dintr-unul sau din mai multi autori, un florilegiu”. Ce fel de „florilegiu” e în aceasta carte, nu mai stau acum sa citez.! Nu am nimic cu autorii din „antologie”, Doamne, fereste!, ei pot sa scrie ce vor si cum vor, sa publice pe cont propriu ce vor si cît vor, numai ca o antologie sau un dictionar devin automat instrumente de lucru pentru filologi, profesori, cercetatori si daca „instrumentul” e prost, atunci ducem totul în zona unei veleitarism pagubos.


Emil Nicolae: „Încerc sa fiu scurt si precis. În general, nu agreez
antologiile, fie si literare. Poate pentru ca nici ele nu m-au agreat pe mine! Totusi, din cînd în cînd, ma „raliez” lor daca au o tinta / un scop bine precizat. Cînd am primit apelul d-lui dr. Virgil Razesu eram foarte ocupat si am tot amînat raspunsul. Încît, vrînd nevrînd, a aparut un interval de timp în care am putut sa aflu ca respectivul proiect nu impunea un criteriu anume (tema, gen literar etc.) si nici un standard valoric acceptabil. Asa ca mi-am declinat colaborarea, politicos si „tacit”.


Radu Florescu: „Nu as fi refuzat sa apar într-o antologie a scriitorilor
nemteni daca aceasta ar fi fost întocmita de un profesionist în poezie, un om care sa fi scris niste carti de poezie sau sa fie un veritabil critic literar. Spun asta pentru ca eu, initial, stiam ca e vorba de o antologie de poezie, dupa aceea am aflat ca e altceva. Nu îmi pot permite, la vîrsta mea, sa apar sub aceeasi coperta lînga toti veleitarii sau lînga insi pe care nu-i recunoaste nimeni ca sînt scriitori. Vazînd ce a iesit, un ghiveci, ma felicit ca nu apar în acesta antologie. Problema e ca aceasta confuzie de valori face rau scriitorilor autentici din Neamt”.

 

Vasile Baghiu: „Nu sînt inclus în aceasta antologie dintr-un motiv simplu. Am raspuns negativ la solicitarea autorului. Motivul refuzului? Ei bine, pentru mine scrisul este o chestiune cît se poate de serioasa. Prin urmare, pentru ca stiu care este pretul vietii de scriitor, sînt atent nu numai la scrisul propriu-zis, ci si la contextul în care numele meu si textele mele ar putea sa apara. Nu am nimic cu nimeni dintre cei antologati. Nu putini, de altfel, chiar sînt scriitori. Nu pot sa nu observ însa ca foarte multi din cei inclusi nu prea au legatura cu aceasta calitate. Ei pot fi oameni onorabili si simpatici – si chiar sînt, dar aceasta nu înlocuieste valoarea literara. Ea se probeaza adesea într-o viata întreaga, în principal prin activitate sustinuta în presa literara cu impact la nivel national (nu în gazete locale), prin ecourile pe care scrierile/cartile le provoaca, prin cronici aparute la aceste scrieri/carti, prin premii, traduceri, în fine, prin lucruri de acest fel. O selectie este necesara întotdeauna. Din ratiuni de pedagogie sociala si pentru ca pretuim arta literara, trebuie sa existe o limita în aceasta tendinta – specifica provinciei – de întretinere a confuziilor pe terenul literaturii. Încerc sa evit situatii de acest fel.” Concluzia e una singura: antologia face un deserviciu celor cîtiva scriitori adevarati din Neamt, inclusiv celor care sînt în ea  La vîrsta lor, scriitorii nu mai au ambitii sa apara nici macar în antologii facute de profesionisti, cu atît mai putin în cele improvizate, fara criterii si fara o selectie riguroasa. Ceea ce a publicat Editura Razesu nu face nici un serviciu  scriitorilor judetului Neamt, poate doar veleitarilor. Confuzia de valori spre care duce o astfel de întreprindere e cel mai rau lucru ce li se poate întîmpla scriitorilor nemteni. Pacat ca o idee nobila s-a soldat cu un asa esec.


1 comment

  1. belfegor

    1) Se uita ca Laurian Ante nu a apucat sa isi finalizeze antologia sa, aceasta ramanand neterminata, aparitia ei fiind un gest de restauratie fata de memoria scriitorului,
    2) daca distinsii nostru poeti si oameni de cultura stiau de numele celor ce urmau sa apara in aceasta antologie celelorlalte persoane nominalizate in antologie li s-a prezentat vreo lista cu antologatii?
    3) aceasta antologie apare cu o prefata a distinsului critic literar Cristian Livescu si una scrisa de omul de cultura Liviu Antonesei….
    4) nici o intreprindere nu e perfecta ci perfectibila asteptam o viitoare antologie cu somitatile literare contemporane nemtene,

Lasă un răspuns