«

»

Mariana Cristescu – „România, nu uita: Basarabia e a ta!”


„România, nu uita: Basarabia e a ta!”;  „Chişinău şi Bucureşti – două inimi româneşti”; „Basarabia – pământ românesc!”; „Acelaşi sânge, aceeaşi ţară,/ Români am fost cu toţi, odinioară”; „Basarabia e România!”; Trăiască, trăiască, trăiască Moldova, Ardealul şi Ţara Românească!”.
3.000 de glasuri tinere basarabene au înălţat către cerul Capitalei româneşti aceste chemări.

Duminică, 21 octombrie 2012, s-a scris o nouă pagină de istorie. Din păcate, ostentativ, nebăgată în seamă. Poate doar aparent??? Din laşitate mioritică?

Poate doar din prudenţă, ca să nu provocăm un conflict diplomatic, fiindcă iată ce relata Radio Europa Liberă în aceeaşi zi de duminică, 21 octombrie:Unioniştii moldoveni au organizat un marş la Bucureşti. Câteva sute (n.n. – !?!) de persoane purtând steaguri tricolore au scandat în faţa clădirii guvernului României, în Piaţa Victoriei, lozinci ca: «Basarabia, pământ românesc» şi «România, nu uita, Basarabia e a ta!». Demonstraţia a avut loc din iniţiativa Platformei Civice «Acţunea 2012», aceeaşi care a organizat marşuri unioniste în principalele oraşe moldoveneşti, inclusiv la Chişinău şi Bălţi. În urma acelor demonstraţii, formaţiunile moldoveneşti de stânga au introdus în parlament proiecte de legislaţie care ar scoate în afara legii chemările la desfiinţarea statului moldovean prin unirea cu România.”

Ori, poate, ne-am „occidentalizat” şi „democratizat” într-atât, noi, românii, încât n-am renunţa, în ruptul capului, la siesta duminicală în familie, ori aiurea, pentru a-i întâmpina cu o floare măcar pe cei veniţi (cu sacrificii considerabile!) de peste Prut, pentru o zi, „acasă”, la „Mama-Românie”, lăsându-i să strige, de capul lor, pe străzi, în vânt, că doar libertatea de expresie e un bun câştigat după decembrie 1989? Jalnic! Unde erau reprezentanţii vajnicelor partide luptătoare pentru Unire? Sau poate au fost şi nu i-a recunoscut nimeni, nicio televiziune, niciun gazetar, din zecile de pe acolo, să le solicite o impresie, un gând, că doar e campanie electorală şi dă bine la alegători! În fine, nu ei sunt importanţi.

Cert este că, duminică, la prânz (neinspirat – sau într-adins – alese, şi ziua, şi ora 14!), un val tricolor viu, tânăr, splendid, alcătuit din circa 3.000 de basarabeni, în majoritate tineri, îmbrăcaţi cu veste roşii, galbene şi albastre,a încercat să trezească din amorţire guvernanţii  României.

Marşul pentru Unire din Bucureşti s-a desfăşurat pe traseul Piaţa Victoriei – Calea Victoriei – b-dul Mihail Kogălniceanu – Piaţa Operei. Manifestanţii au cântat „Deşteaptă-te, române”, acompaniaţi de ansamblul „Ştefan Vodă”, şi au scandat, din tot sufletul, „Basarabia e România !”.

Participanţii la manifestaţia organizată de Platforma Civică «Acţiunea 2012» au solicitat Unirea cu Republica Moldova ca prioritate naţională. În acest sens, unioniştii au propus spre asumare candidaţilor la alegerile parlamentare din 9 decembrie o serie de revendicări grupate sub genericul Pact pentru Basarabia.

 

 Acesta conţine un set de 19 propuneri de măsuri legislative, economice şi educaţionale, privind: susţinerea, în apariţiile publice ale politicienilor a „unirii celor două state româneşti şi recunoaşterea existenţei unui singur popor pe ambele maluri ale Prutului”, „discursuri, în plenul Parlamentului, care să amintească de necesitatea refacerii unităţii naţionale a neamului românesc”, „garantarea securităţii Republicii Moldova de către statul român, în cazul unei agresiuni externe”, „finalizarea procedurilor pentru declararea zilei de 31 Decembrie ca Ziua Limbii Române”, „acordarea cetăţeniei române în mod automat şi simplificat celor care se declară etnici români în documentele oficiale din Republica Moldova”.

Alte măsuri vizează desfiinţarea obligaţiei de a deţine minim 500 de euro pentru cetăţenii Republicii Moldova care doresc să viziteze România, deschiderea pieţei de muncă pentru toţi cetăţenii din Republica Moldova, crearea unui spaţiu economic comun, prin integrarea celor două sisteme energetice naţionale, subvenţionarea taxelor suplimentare pentru produsele fabricate în Republica Moldova, integrarea infrastructurii aeroportuare, feroviare şi rutiere. De asemenea, Pactulprevede „crearea unui departament pentru reîntregirea Republicii Moldova aflat în subordinea primului-ministru”, armonizarea legislativă dintre cele două state, dar şi deschiderea unui studio al TVR, la Chişinău, crearea la Ministerul Educaţiei a unui birou responsabil cu integrarea culturală şi socială a studenţilor şi elevilor basarabeniaflaţi în România.

Marşul Unirii de la Bucureşti s-a încheiat fără incidente. Să sperăm că el nu va rămâne pentru prea multă vreme încă o manifestare bifată în agenda politicienilor.

Oare ce ar trebui să se întâmple spre a-i deştepta din adormire pe cei care au promis marea cu sarea electoratului pentru a ajunge în jilţurile moi ale Puterii? Un cutremur de proporţii? Se pare că va sosi mai repede decât era prognozat!

 

MARIANA CRISTESCU

 

 

Lasă un răspuns