«

»

Ziua poeziei la Biblioteca din Roman, 21 Martie 2013

 Evenimentul a fost organizat de bibliotecara Iulia Stoleru cu participarea tinerilor de la trupa Gong, care au susţinut un recital de poezie românească. Au mai recitat din creaţiile proprii: Daniel Trofin, Iulia Stoleriu, Emilia Ţuţuianu, Cătălina Bostan şi Dan Dimitriu.

[flickr_set id="72157664954973819"]

Gânduri poetice

Când priveşti peretele unei biblioteci, vezi cărţile aliniate aşteptând… Privirea distrată care trece peste ele, fără să se hotărască asupra uneia anume. Apoi mâna care se întinde, care scoate o carte din raft, care o deschide. Dansul poate începe… Dans cu o carte.”

 „Să vorbeşti despre carte ca despre o fiinţă vie. Altminteri cum ai putea-o iubi?

În fond, gândiţi-vă ce se întâmplă cu cărţile: le dorim,le avem, ne bucurăm de ele , ne plictisesc, le părăsim, le regăsim, ne pierdem în ele, le îngropăm numele în adâncul nostru şi, dacă e nevoie, îl uităm. Nu aşa arată toate iubirile noastre?”

Biblioteca este şi va fi locul de întâlnire al tuturor celor ce gândesc, produc, vând, cumpără, iubesc, detestă, plătesc sau visează comunicarea.

21 Martie este ziua comunicării prin poezie. A citi poezie are pentru fiecare dintre noi o anume semnificaţie. A citi poezie şi/sau a scrie poezie poate însemna că putem” să croim muntele de deznădejde/ în diamant de nădejde”, cum scria Martin Luther King. Poate că pur şi simplu ne dăm seama încă o dată, că lumea este un loc în care există şi multă frumuseţe.

Gândiţi-vă că totuşi, în esenţă om înseamnă poezie!

În ceea ce mă priveşte, am căutat ani în şir castele pentru că voiam să cunosc împăraţi. Umblam pe poteci uitate, gândeam că sunt departe, dar de cele mai multe ori mă regăseam după o vreme în acelaşi loc de unde plecam. Ştiam că în pădurile dese, prin care tot mai rar poposeau oameni, se găsesc multe castele în care trăiesc oameni-împăraţi. Ştiam că sunt la fel ca şi mine, că iubesc la fel , doar că ascund o taină. Surâdeam cu speranţa în gând că sigur o voi afla şi eu. Şi tot aşa, când cu soarele în faţă, când de noapte înconjurată, deschideam porţi de la castele, dar nu zăboveam pentru că nu mă potriveam personajelor din ele.

Uneori , oboseam şi observam că nu mă îndepărtasem deloc sau aproape deloc de locul unde începusem să cutreier pădurea. Oamenii pe care îi cunoşteam şi credeam că mă vor aştepta, deveneau copaci bătrâni şi mai trişti în iubirea lor ; nu mai aveau răbdare să mă întorc.

Am încercat să nu greşesc, să nu-i învinovăţesc de nerăbdare, oricum eu însămi eram o nerăbdătoare. Tot colindând pădurea au trecut anotimpuri, au apărut mai mulţi copaci şi s-a făcut iar toamnă. Aşa am început să îndrăgesc toamna, pentru că numai ea mi-a dezlegat taina oamenilor-împăraţi. Mi-am dat seama că deşi suntem la fel, iubim diferit, iar oamenii-împăraţi dăruiesc mai multă iubire; e un fel de tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte” pe care o dobândeşti doar dând mai departe, doar dăruind la rându-ţi iubire.     (Bibliotecar, Iulia Stoleriu)

 

trupa Gong condusa de prof. Cătălina Bostan

tinerii artişti ai trupei Gong au recitat din versurile poeţilor

  • Eduard Guguianu – T. Arghezi
  • Ioana Cojocărescu – Eminescu
  • Alina Smerea – Magda Isanos
  • Denisa Maftei – G. Bacovia
  • Xenia Bălan – O. Paler
  • Teodora Ţuţuianu – G. Coşbuc
  • Amalia Popa – E. Farago

*

Mirabela Bradu – Magda Isanos

  

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 


  
 

Lasă un răspuns