«

»

Mihai Dascălu – Eminescu, ignorat de aborigenii unei republici


Unirea Basarabiei cu România, de la 9 aprilie (27 martie) 1918, a fost marcata la Chisinau intr-o gama minora. 95 de ani trecuti in neant nu i-au invatat minte pe bastinasii ce infrunta cu stoicism vitregiile comunisto – sovietice mostenite. Rupti au fost din trupul Tarii in 1812 – pe nedrept, cu mare jale; separati raman si astazi – pe drept, dar cu deosebite pretentii.

Una din inexplicabilele revendicari ale soricelului fata de elefant razbate din informatia de ultima ora de la adresa http://www.timpul.md/articol/consiliul-unirii-i-a-comemorat-pe-membrii-sfatului-arii-42338.html. Sa vezi / auzi si sa nu crezi: ”Consiliul Unirii a organizat ieri un flash mob în fața Ambasadei Ungariei în semn de protest pentru neutilizarea limbii române de către diplomații unguri în comunicatele oficiale. „Misiunea diplomatică a Ungariei din R. Moldova folosește doar limbile engleză și rusă, ceea ce este inadmisibil și incorect. Documentele trebuie să fie scrise în limba oficială a statului. Am decis să protestăm ca să dăm dovadă de demnitate națională și să sensibilizăm opinia publică”, a declarat Vitalia Pavlicenco, membru al Consiliului Unirii și liderul Partidului Național-Liberal.

Urat lucru  manifesta oaspetii, cu adevarat, asemenea ingheturilor tarzii ale babei Odochia. Privita, totusi, dintr-o parte, ticalosenia maghiarilor e o nimica toata comparativ cu propria nimicnicie. De ce? Imperios necesar era ca in fața Ambasadei Ungariei sa protesteze alesii boborului; nu e exclus, sa poata fi diagnosticata la dumnealor, prin tumultul  trebilor de stat ce  ii navaleste, o picatura a demnitatii naționale. Si de n-a fost sa fie, intelegem cuminti ca Ambasada cu pricina demonstreaza inradacinarea vehementa in colbul Chisinaului a proverbului „Cainii latra, caravana trece.”. Uite, ca  proaspetii europenizati  nu doresc a vorovi nici macar „moldovineste”, barem, sa zicem rumaneste sau maramureseneste – de unde, spune legenda, ne-au descalecat stramosii. Atitudinea diplomatilor constrange la o unica concluzie posibila: in cot li-i lor, stimabililor, de memorabilul articol nr.13 (vai !) din Constitutia RM. Concomitent, adanc obijduitoare e ignoranta brutala, ba josnica, intr-un fel, a ambitiei si siretlicului elitei politice autohtone de incondeiere a glotonimului fals „limba moldoveneasca” in Legea suprema a societatii si statului. Ati dat faliment, tovarasi. Marturisesc nu eu, ci reprezentantii imputerniciti: ungurii refuza sa confirme minciuna. Ceea ce inseamna ca nu va recunosc ca teara. Dovada peremptorie ca pacaleala „rosie-enciclopedica”  – a cata la numar? – are picioare scurte, asemanand uluitor cu beneficul scuipat in oglinda.

Nici cu varful unghiilor n-au stiut unii din cei multi, ca diplomații unguri, acreditati in statuletul grabnic incropit de partizanii revolutiei permanente – care iaste Maldova de langa satul Bacioi, utilizeaza in comunicatele oficiale limbile engleza si rusa. Mare noroc mai au, cu mii de scuze, ca n-a aflat despre tainica batjocura Ministrul Afacerilor Externe si Integrarii Europene al RM, domn / tov. Leanca Iu. Care mai nu si-a dat demisia din cauza ca mai-mai nu ne-a dus in Evropa (hai, ca ne-au mai dus si altii). Si noroc ca n-a aflat prim-ministrul republicii, domn / tov.Filat V. N-a cunosut aceasta sfidare a bunului simt, clar lucru, Presedintele Parlamentului, tov.Lupu M. N-a stiut despre ea, cu exactitate astronomica, chiar domnu prezidentu. Si alti tovarasi n-au posedat informatia. De fapt, este o banuiala curata, ca n-au stiut. Altfel, Doamne fereste era de ei, daca cineva, undeva, cumva afla…

Sau poate napasta etaleaza traditia locala, adica o persoana ce nu se stimeaza ?

Un om bine educat nu si-a permite nicicand sa vorbeasca in sanul familiei altminteri, decat in limba mamei sale. In mod contrar, devine ridicol. Iata, insa, ca mass-media din statul nostru rodnoi releva adesea semetia unor bravi barbati, care sfarama indraznet granitul filologiei si, minune, apare poliglotul. Cel mai indraznet si cel mai cutezator transpira in chinuri – e o limba, cum nu dai, straina – dar articuleaza la tribuna de Parlament, la tribuna de Guvern / autoritati, in mass-media. Coboram incet – incet nivelul, la forfotul din strada: TV, radio, presa, analisti / comentatori, masele largi etc.; cu ifose, aici se demonstreaza cultura ce nu mai incape in instruita persoana. Desteptaciunea razbate prin ecran, undele radio, pagina de ziar si se asterne lin pe capul celor multi si prosti. In modul cel mai deochiat, se merge pana la fantasmagorica intrebare: care e deosebirea dintre moldoveni si romani ?

O realitate dura  persista de cand lumea: cum te respecti, asa ti se raspunde. In atmosfera chisinauieana difuza, intrebarea capata o incarcatura extrem de delicata, caci, daca-ai sta sa te gandesti, de ce? Ca nu te afli, mon chéri, la TV Mozambic / Malawi / Madagascar… i proceaia, i proceaia respublici… suverane, independente si strasnic indivizibile. Acolo – per favore; dar acasa la tine – pourquoi si pocemu, dlaczego, miért, neden, perché, por qué, warum, чому…? Why? De ce? Devii stupid, Omule. Te injosesti nu numai de tine, prea-inteleptul, vine vorba. Faci de ras o Tara, care are o limba – a pamantului, utilizata dincolo de  hotarelor ei, recunoscuta pe mapamond.

Limba natala nu are facultatea de a-ti diminua autoritatea. Aici, la vatra, la o intrebare in limba turca (… ?), raspunzi frumos in limba mamei tale. Eroicul efort sta dovada peremptorie ca esti cetatean, cum s-ar zice, un adevarat om de stat. Care se stimeaza, are 7 ani de acasa, mai are si Patrie. Conteaza mult doar faptele, iar vantul habar nu are ca esti un erudit, un veritabil dottore.

Aflandu-te, insa, cu importante treburi de stat in tara prietena si sora, Turcia, aferim – türkçe konuşan; cat iti permite ranza. In China ? – salutem! Si a.m.d. Uite, aici si acum, arata tuturor ca ai oarecare studii facute, ca esti un  multilingv, plurilingv, polilingv adecvat. Intr-un cuvant, esti o persoana invatata. Singura doleanta – sa nu faci vreo gafa, adicatelea, sa nu calci prin strachini. Adu-ti aminte de istoria slavitului logofat Tautul si fii atent la cafeaua fierbinte.

Iar daca stai rau a la turca bre – si altele, aminteste-ti de Marele Eminescu, cu a lui invatatura: „Ai nostri tineri…”.

 Rezumat.

De la facerea lumii si pana la 16 (28) mai 1812, noi, basarabenii centrali, constituiam parte indispensabila dintr-o Tara, dintr-un neam. Prin urmare, d’aci suntem !

La 16 mai 1812 strainul ne-a scindat Tara in doua: am fost rapiti, cu opinci si pingele.

Ca printr-un miracol, in perioadele 16 mai 1812– 27 martie 1918 / 28 iunie 1940 – 27 august 1989, poporul a rezistat intemperiilor, a supravietuit. Consecintele sunt insa deplorabile si de durata. Pentru indigeni, umbrela ”fratelui mai mare” – Imperiul rus / sovietic, s-a dovedit fatala. Rusificarea a nascut multime de mancurti. Dupa „eliberarea” repetata din 1940, ne-au ciopartit Basarabia, luandu-ne nordul Bucovinei, Tinutul Herta, Bugeacul, delta Dunarii cu Insula Serpilor. Relativ nu demult, de la parcela indicata in vecinatatea satului Durlesti, s-a mai rupt o bucata – Transnistria. Dinspre sat Bacioi se arunca vajnic o portiune la Comrat. Urmatorul sechestru  – cine, cui revine? Ori, Tara e fara stapan. Mai bine zis, proprietar e hainul, care isi face mendrele.

Rusia Tarista a sfasiat Moldova in doua, acaparand jumatatea orientala, pe care a numit-o fraudulos – Basarabia. Succesorul Rusiei, Imperiul sovietic, continua, bine merci, jocul de-a jacmaneala. Profitand de uriasul sau potential, prada angro: in afara de Basarabia, la 28 iunie 1940 fura din trupul Tarii nordul Bucovinei si Tinutul Herta. Mai mult, in scopul diminuarii pentru viitor a oricaror reminiscente nationale, la 4 noiemrie 1940 imprastie glia carpatina dupa bunul plac. Lasa „generos” aborigenilor o palma de pamant – „pretins stat socialist moldovenesc”, cu „autentice” vestigii ce „probeazaantica statalitate. Ulterior, si din aceasta palma mai rupe bucati, pe nemestecate (anii 1990-1991) – Transnistria, Gagauzia. Ramasita o numeste vajnic – Maldova, ridicand-o la rang de – respublica / stat independent, mai recent – federation maldavanschii, iar in relatiile protocolare se utilizeaza – nu in gluma, ci in serios, „sinonime”, gen – „omolog, partener”. Respectiv, zarva mare si euforia cuprinde culoarele puterii de la Chisinau – „nano-Maldova -mare” e recunoscuta pe plan mondial, este membru al institutiilor internationale, relatii – la dreapta si la stanga…

Paranoia raţiunii depaseste limitele, caci apelativul Moldova e aspirat de oficialitatile de toata mana, ca o fantoma, dorita-dulce. Pagina oficiala a Republicii Moldova in reteaua Internet e intitulata „modest” – http://www.moldova.md/. Credeti ca s-a declansat lupta pentru idealul Unirii Tarii? – Nicidecum. Credeti ca se lupta macar in numele Intregirii  Basarabiei? Din nou – NU. Per contrario, desi responsabil moral de integritatea Basarabiei, Chisinaul a abandonat-o cavalereste, fara pic de remuscare. Intre timp, se da cu fil-ologia… invingatorului.

In aberanta viziune ce ni se serveste, Moldova, chipurile, exista. Sub paravanul jonglarii cu cuvintele – Moldova / Republica Moldova, e mascata smecheria. „Nevinovata”  interferenta se administreaza pe plan intern / extern: „Moldova, cu denumirea oficială Republica Moldova este un stat localizat in sud-estul Europei. Se invecineaza cu Romania la vest și cu Ucraina la est.” (http://www.moldova.md/md/istorie/). Asta e Moli-dova  (asa au ajuns sa pronunte unii prezentatori mai zelosi in ale romanismului la radio „Moldova 1” – ?) actuala: parca – este, parca -nu e.

Stimate cititorule. Asemenea Moldova nu ne face cinste, afirmatia contravine legilor stiintei si naturii. Observati, cel putin, lipsa punctelor cardinale „nord” – „sud” la delimitarea hotarelor? Pacat – si incorect, din punct de vedere materialist. De ce sa mergem contra lui Dumnezeu? Ori, dreptul national si istoric ne pune in fata responsabilitatii pentru cele primite de la El: Basarabia – refacuta, Moldova – unificata. 

Urmeaza, apoi, pacatul cel mare. Constituie un adevar fatidic faptul ca statul Moldova a fost sectionat de Rusia – tarista / sovietica. Si nu si-a mai revenit. Ba, pentru a se salva in etrnitate, Moldova a decis unirea cu Muntenia, formand statul modern Romania. Astfel, spunand Romania, ai ca subiect Moldova; si viceversa. Rezulta ca manualele scolare ce indica hotarele Romaniei la est cu… Moldova (-??????….) promulga o grosolana aparenta. Mai al naibei ca doctrina comunista. Corect ar fi, deconspirarea separatismuil politic preferat de politicieni, adica: Romania poate avea granita la est, in unicat, doar cu Republica Moldova.  

De la 27 august 1991 incoace, mizeria ce o suportam e rezultatul alegerii caracteristice. Deci, o meritam pe deplin, pretentii de orice natura nu se admit. In anii de slava, Moldova era riverana la Marea Neagra; parodia ei contemporana, Republica Moldova, are tocmai (!) 340 metri iesire la Dunare. Dunarea l-a insemnat pe Stefan cel Mare cu rana de la glezna, noi o facem pe-a neznaiului, cersind accesul. Printre altele, care o fi primul ce a sarit sa recunoasca nemaivazuta l’independance pe sesul Bicului?

 (Schita in lucru. Pt doritorii de a semna articol complet – e-mail: MDascalu@mail.ru. Relatii la tel.76-14-97. GSM-069693437)

Mihai Dascălu / 28 martie 2013

Nota.

O mica referinta la harababura Moldova vs Republica Moldova. Din sursa ocazionala „Claudiu Giurcaneanu. Iuliana Musat. Gheorghe Ghica. Geografia Romaniei. Manual pentru clasa a VIII-a. Editura didactica si pedagogica, R.A. Bucuresti. 1993.„, selectam urmatoarele fragmente inspirante:

La pag.6 : „Lungimea totala a granitelor tarii noastre masoara 3.190,3 km.

a) Granita spre Moldova si Ucraina. Cu Moldova ne invecinam la rasarit, intre …” – Retinem, Moldova (?) e in afara hotarelor romane. Nu se indica, deci, granita artificiala cu statul Republica Moldova.

Pagina 66: „Riurile din partea de nord-est si est sint strinse de Siret si Prut. Dintre acestea, Prutul formeaza granita in partea de est a tarii noastre, iar Siretul curge prin mijlocul Moldovei.” – Daca Siretul este un riu din interiorul tarii, respectiv, Moldova e in afara hoatrelor, atunci cate Moldove exista pe „globul Moldovei” (asa se zice la Chisinau),  domnilor autori de manuale?

In unicul scop de a egala tensiunea, savureaza placerea si consulta un manual scolar din Moli-dova: http://antimoldoveanul.wordpress.com/2013/01/12/un-manual-de-istorie-debusolata/

Mihai Dascălu – Chisinau

 

 

Lasă un răspuns