«

»

Ioan Miclău despre cartea ,,Cloaked in fur” de T.F. Walsh


Aceasta carte, “Cloaked in fur” (Invelit in blana) este o frumoasa povestire populara din legendele si mitologiile lumii, dar mai ales din povestirile populare romanesti transilvanene. Autoarea T.F.Walsh este romanca, s-a nascut la Oradea si a emigrat in Australia in 1981, la varsta de 8 ani, impreuna cu parintii ei si cu inca doua surori! Si-a terminat Liceul, in oraselul Warrawong, iar Facultatea de Comert, la Universitatea din Wollongong, practicandu-si profesia la mai multe companii australiene. In preocuparile ei libere o atragea literatura, astfel, ca orice iubitor de literatura incepe cu poezia, la care se dovedeste destul de talentata. Multe versuri sunt dedicate mamei sale Florica. Devine ulterior membra la S.C.W.C-Wollongong( South Coast Writer’s Centre), ca mai tarziu sa fie tot mai mult atrasa de scrierile in proza, asta pentru ca o atragea povestirile fantastice, din genul legendelor si mitologiilor. Povesti cu si despre lupi auzite din povestirile parintilor ei, inca din frageda copilarie. Asa cum autoarea T.F. Walsh va recunoaste mai tarziu, ea ascultase de la tata-l ei multe povesti si intamplari cu lupii, cu oameni care se transformau in lupi, dar care trebuiau sa revina la starea de om inainte de rasaritul soarelui, altfel ramanea lup pana a doua zi! In noptile cu luna, “prigoliciul” , adica popular, omul care se putea transforma in lup, urla in padure, adunand lupii adevarati pe care apoi ii ducea pe la stanele de oi ale ciobanilor.

Eu, la randul meu ascultasem povestirile parintilor mei, si al altora mai sugubati, care povesteau cu atata siguranta in ceea ce spuneau incat mi se facea si frica!
Asa odata tata-l meu ne povesti seara la focul sobei, cum “chiar azi” pe la pranz, a venit la el, un om strain, care numai l-a intrebat ce mai face, daca nu-I strica lupii, si a plecat inspre padure. Nu a trecut mult si-au iesit din padure mai multi lupi, dar unul dintre ei statea de-oparte si urla dupa ceilalti. Au stricat atunci lupii un manz ce zburda pe langa mama lui.
Manzul era intradevar a unui cetatean din Gepiu. O alta povestire deadreptul fantastica,
culeasa din foclorul nostru bihorean, descrie o discutie intre un anume Miculai si prigoliciul care era tot om, dar transformat in lup, iesise in calea omului sa-l atace. Se porni o lupta salbatica, neinvingandu-se unul pe celalat, la un moment dat Miculai zice:
“Mai, spuse adresandu-se lupului, tu esti prigolici si maine-i fi om ca tati oameni; tu vrei sa ma omori da nu ma poti si poate ne-om lupta pana-om pieri amandoi. Hai mai bine sa ne intelegem: traiesti tu, traiesc si io si-ti dau lemne din padure si-ti faci casa si-ti dau si lemne da foc, cat ii trai. Prigoliciu l-o fi inteles, ca mintea lui era minte de om, dar fiind acuma lup nu putu raspunde, casca doar gura si in loc da vorbe scoase din grumaz un baunat da rasuna dan deal in deal”.(din “Antologie de cultura populara bihoreana-Legende” prefatata si ingrijita de dl.Craciun Parasca- Oradea,1980.- Icul lui Miculai, pag.60.-Informator Costea Ioan, 60 ani- Carasau(Cociuba Mare),1980.
Multe asemenea povestiri, aveau sa reinvie in amintirile autoarei!
Dar acum privite prin mai multe, foarte multe analize bazate pe studii si cultura acumulata, autoarea T.F.Walsh cu multa tenacitate reuseste sa adune o carte cu o tema fantastica din lumea mitologiilor despre lupi, aceste fiare salbatice, dar care totusi isi au viata lor, relatiile lor ca orice fiinte, dar desigur inumane. In imaginatia autoarei, intre toate fiintele exista iubire, insa avem un tablou rasturnat al naratiunilor; daca fiecare fiinta, lup sau om va sta in specia sa, paranormalul apare in lupta de devenire, de iubire a umanului.
Insasi personajul Daciana, in toate actiunile sale spre iubire si umanitate tinde. Se afla insa
in situatia de a se transforma in lup, atunci cu haita de lupi fugea prin paduri, legitatea vietii acestora o adora in compania lui Radu. Dar odata schimbata in fiinta umana Daciana, vroia sa gaseasca acum acea salbaticiune care ii devora prietenii ei. Acest lup trebuia descoperit, dar in acest caz trebuia sa-si tradeze ori secretele haitei, ori sa se ataseze fiintei umane Connell Lonescu, un inspector pe care il iubea deasemenea, si impreuna doreau sa sprijine politia pentru a descoperi bestia din haita de lupi. Dar, pana la urma avea sa invinga iubirea
pentru fiinta umana! Revenirea intre oamenii adevarati!
Autoarea T.F.Walsh afirma cu convingere ca aceasta nuvela de debut al ei, Cloaked in fur , publicata la Crimson Romance, este o scriere de fantezie, paranormala, de fictiune, dar potrivita a fi citita atat de tineri cat si de adulti.
Urmarind comentariile si aprecierile facute de autori remarcabili de acest gen de scriere, autori traitori in tari din aproape fiecare continent, face ca prestigiul acestei carti si al autoarei sa devina de fapt o buna imagine a scrisului romanesc. Este o carte care in parte mai poate fi clasificata si in genul stiintifico-fantastic, atunci cand in actiunea desfasurarilor
povestirii se face apel la studii moderne de cercetare, spre a demara noi deznodaminte pentru elucidarea scopului propus de autoarea cartii! Dar, valoarea intradevar meritorie, cred eu, sta in aceea ca intreaga actiune a cartii, tendintele si sperantele , sunt in castigarea
iubirei intre fiintele umane Cuvantatoare, si respectul acestora pentru cele Necuvantatoare, animalele din jurul nostru, cu care in realitate impartim acest mediu natural, daruit de Dumnezeu tuturor! Ca o bucurie sufleteasca de tata, sunt mandru ca autoarea este fiica mea mijlocie Tincuta Florica Walsh dupa sot!

Ioan Miclau “Gepianul”

Lasă un răspuns