«

»

Daris Basarab – ,,Postume vii”: o nouă apariţie editorială la Editura Muşatinia


Căutând prin amintiri…

Căutând prin sertarele amintirilor, autorul, Daris Basarab, aflat la vârsta maturităţii depline îşi redescoperă fiinţa cuprinsă de doruri, doruri de viaţă, de soare, dor de iubita sufletului.
Aşa cum mărturiseşte, sub pretextul scrierii unor poezii postume a decis a scrie despre nostalgiile ce îi tulbură sufletul şi despre iubirile, interioare şi imaginare, din care cea rămasă până astăzi este dorul de ducă, călătoria deasupra mundanului.
Amintiri pline de bucurii şi-amăgiri presărate de lacrimi şi păreri de rău pentru tinereţea devenită doar fragmente de pagini a cărţii vieţii.
Nevoia de împărtăşire a iubirii este chinuitoare, nevoia de a auzi glasul iubitei şi şoaptele iubirii devine aproape obsesivă şi întrebările îl poartă în lanţurile incertitudinii.
,,De ce nu-mi spui că mă iubeşti? ..De ce-ai rămas pe gânduri?”

dor-de-doruri

Poetul este copleşit de toamna care îl răscoleşte cu cromatica ei galben-aurie, iar dorinţa împărtăşită de a fi însoţit de iubita sa, în sărutări şi îmbrăţişări, se dovedeşte a fi doar visul candid, curat şi frumos, aşternut în versuri peste frunzele ruginite..
Registrul romantic în care se plasează cu dăruire şi obstinaţie autorul include şi melancolica ploaie, prilej care îi înfiorează şi cutremură fiinţa poetică zămislitoare de noi nostalgii. Din nostalgice doruri şi tristeţi poetul revarsă cuvinte picurate din roua sufletului peste implacabila trecere a timpului, ce devine o sursă de amintiri dureroase pline de îndoieli cu întrebări fără răspunsuri.
O poezie densă, plină de trăire, în registrul romantic printre imaginea iubitei: Eu te-am iubit dintotdeauna, Femeie-ntruchipată într-un vis... amintiri şi doruri ce nu pot fi decât împărtăşite în arderea lor mistuitoare.
În alt plan profund uman, prietenia dintre autor şi poeta Mariana Gurza, legați de același dor şi durere: ţinuturile înstrăinate ale Ţării Moldovei, Basarabia şi Bucovina, s-a cimentat în timp…
Dragostea pentru rădăcinile dragi, s-a reflectat spre bucovineanca ce nu are astâmpăr, tânjind după dulcea Moldovă de nord. O chemare comună a celor doi poeţi, o prietenie trainică între un basarabean, Daris Basarab şi o bucovineancă, poeta Mariana Gurza.
De ce nu?… aceste poezii sunt închinate metaforic celor două ţinuturi moldoveneşti. Imaginea frumoasei şi tinerei bucovinence apare constant în visele poetului, întâlnirea putând avea loc doar în versurile poeziilor sale…
Onorant acest sentiment al autorului, dorind să-i aducă poetei neliniștite un zâmbet, un dar de suflet, un fel de omagiu, ca mângâiere pentru destinul tragic al frumoasei Bucovine….

Emilia Ţuţuianu (Prefața volumului Postume vii… de Daris Basarab

aici puteţi lectura volumul de poezie: Postume vii – Daris Basarab

1 comment

  1. boris david

    Nu poate fi vorba de un răspuns. Este o plecăciune în faţa unei Doamne între Doamne, stimata Emilia Ţuţuianu-Dospinescu, propovăduitoare a culturii, protectoarea îndrăzneţilor întru scriitură, iubitoare de oameni. Am simţit dăruirea Domniei Sale odată cu găzduirea În paginile Revistei Melidonium, ce cu onoare şi competenţă o conduce, a volumului de poezie ”Postume vii”, onorându-mă cu o prefaţă ce mă obligă. Ineditul acestui eveniment este legat şi de faptul că este pentru prima dată, când, o prefaţă onorează una din scrierile mele.

    Cu mulţumiri şi sărutări de mâini,
    Al Dumneavoastră, Boris David

Lasă un răspuns