«

»

Dan Bliderişanu – Amintiri despre Dr. Epifanie Cozărescu

Dan BliderisanuDoctorul Epifanie Cozărescu ne-a adunat astăzi,aici,la muzeu, Casa dr. Fălcoianu întâmplător nașii părinților mei – amândoi, doctori, personalități de seamă ale vieții medicale romașcane si naționale.
Dar, în galeria doctorilor din Roman, de dinainte de război dar și imediat după, un loc aparte l-a avut doctorul cărturar, Epifanie Cozărescu, în suita de medici romașcani fiind și doctorii Grecu, Tocan, Pașov, Badaui... Pentru familia noastră, Gotcu-Bliderișanu , dar si familia Cantemir-Stănescu(Olaru), vecinii noștri, doctorul Cozărescu a fost îngerul păzitor a trei generații: bunici, părinți,copii.
Când viața familiei noastre a fost afectată de arestarea și detenția fratelui meu,minor,elev de liceu,-se cunoaște cazul-doctorul Cozărescu nu ne-a ocolit,având întotdeauna cuvinte de îmbărba tare,încurajare.. Era medicul distinsei profesoare Alice Stanciu, fiind și un apropiat al medicului armean Manea, al reputatului profesor Stețcu. Firi comunicative, doctorul Cozărescu și profesorul Stețcu aveau o pasiune comună : cercetarea. Căutarea documentelor în arhive, a autenticității lor, a argumentării fiecărei afirmații, susțineri. Doctorul îl.. consulta pe profesor..atât în ceea ce privește muzeul,creația doctorului, dar și,..la nevoie,în calitate de medic…ultimul diagnostic pus fiind exact, după spusele fiului, Stețcu Eugen. Pedant și foarte exigent în scris, perfecționist, i-a solicitat prietenului profesor un Îndreptar Ortografic, Ortoepic și de Punctuație..tocmai apărut, dorind să se pună la punct cu noutățile acestuia.
Este persecutat profesional de către profitorii epocii, condiționându-i-se păstrarea postului de părăsirea familiei,-soția avea o proprietate,.. prima „erezie” la acea vreme- el neacceptând nici un compromis.
A iubit adevărul și l-a susținut,apărându-l asumându-și uneori unele riscuri.A fost revoltat de uciderea în masă a evreilor la Iași dar, a constatat personal că nu militarii români și autoritățile românești au făcut pogromul,uciderea a mii de evrei , ci SS-ul,nemții având controlul operațiunilor. La Săveni, după mărturia procurorului Dinu Șerban, care locuia în apropiere, 80%din locuitori erau evrei, relațiile doctorului cu ei fiind apropiată.
„Adevărul trebuie cunoscut și spus”-spunea doctorul.
A fost un luptător,o adevărată istorie vie,personalitate complexă,altruist,soț și părinte devotat, un român adevărat cu o viață exemplară a cărui întreagă existență ar face obiectul unui scenariu care,beneficiind de o regie pe măsură ar conduce la realizarea unui film.
Suntem mândri, cei ce l-am cunoscut.Romanul îi datorează mult.
Acum,la centenar îi cinstim memoria. Prețuire și recunoștință, domnule doctor !

dr. Epifanie Cozarescu

Lasă un răspuns