«

»

Doina Enea: ,,Arta de a trăi – ,,Dialoguri cu trecutul” autor Caraiman Ovidiu Cătălin


Autorul volumului prezentat în 13 februarie la Biblioteca Roman,  Caraiman Ovidiu Cătălin s-a născut pe 14 septembrie 1984 la Negreşti, jud. Vaslui, fiind primul dintre cei doi copii ai familiei Georgeta şi Gigel Caraiman.
Studiile şi le-a desăvârşit în oraşul Roman, urmând cursurile: Şcolii Mihai Eminescu (1991–1999) şi la Grup Şcolar Vasile Sav între anii 1999 – 2003. Primii paşi în tainele abecedarului i-au fost călăuziţi de d-na învăţătoare Elena Mihăilă, dragostea pentru cuvântul scris i-a fost insuflată de profesoara de limba română, d-na Maria Lăcătuşu . Şi numărul profesorilor care i-au fost la catedră şi cărora le datorează formarea lui ca om şi totodată şi recunoştinţa ar putea continua: prof. Iolanda Vasile, prof. Paula Leancă, prof. Olga Cramer, prof. Gheorghe Stupu, etc.
Începând cu anul 2004 până în anul 2009 urmează cursurile Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii Alexandru .Ioan Cuza, Iaşi – având şansa de a fi îndrumat – la lucrarea de licenţă – de eminentul profesor doctor în științe istorice Ştefan Sorin Gorovei.

Încă din timpul studenţiei a lucrat în sistemul de învăţământ, ca profesor suplinitor de limba engleză în mai multe şcoli, ultima fiind şcoala Pînceşti, la care activează şi în prezent.
O scurtă perioadă de timp a fost plecat din ţară, în Italia, acolo departe, printre străini, s-a dedicat studiului filosofic, având posibilitatea să aprofundeze tainele gândirii filozofice antice, greco-romane – conturând astfel volumul pe care astăzi îl aducem în atenţia dumneavoastră: Arta de a trăi – dialoguri cu trecutul , apărut la Ed. Arhip Art, 2013, Sibiu.
Parafrazându-l pe autorul volumului: ,,Am scris cartea Arta de a trăi având ca scop împărtăşirea cunoştinţelor dobândite celor din jurul meu , dornici să aibă o viaţă fericită, indiferent de problemele pe care le întâlnesc” aş putea completa că volumul de debut Arta de a trăi – dialoguri cu trecutul, sub semnătura profesorului Ovidiu Cătălin Caraiman se bazează pe propriile observaţii şi experienţe, atât interioare cât şi exterioare dar şi pe filosofia marilor gânditori: Cicero, Epicur, Marcus Aureliu, Plutarh etc. aducându-ne în atenţie că arta de a trăi nu înseamnă o filozofie alcătuită din noţiuni abstracte ci o modalitate de a cunoaşte Viaţa care în opinia autorului ,,nu este o autostradă cu indicatoare mari care să ne arate calea pe care trebuie s-o urmăm. Viaţa este ca o potecă şerpuitoare de munte, unde nu vezi ce te aşteaptă la următoarea cotitură. E presărată de suişuri – succese , coborâşuri – încercări, plină de răscruci – momente în care trebuie să faci alegeri pentru a merge mai departe. Tu singur trebuie să iei deciziile care ţi se potrivesc ,bineînţeles în funcţie de personalitate şi nevoi”
Aşa cum mi-a mărturisit autorul întâlnirea cu cartea şi cuvântul scris s-a produs în perioada cursurilor gimnaziale, atunci când îndrumat de d-na profesoară Lăcătuşu Maria, a descoperit Biblioteca ca instituţie, devenind cititor fidel şi ,,învederat” al secţiilor de împrumut şi studiu până la plecarea lui în străinătate. Reîntâlnirea de astăzi este cu atât mai emoţionantă cu cât, elevul timid şi studios de acum ceva ani în urmă ne solicită lansarea primului său volum de carte şi găzduirea gândurilor sale pe raftul Scriitori nemţeni al secţiei adulţi. Îi urăm Bine ai revenit! succes şi aşteptăm invitaţia pentru lansarea următorului volum.
Nu ne rămâne decât să ne aplecăm cu interes asupra volumului de faţă şi să ne facem vinovaţi de fericire, de bine, de frumos, găsindu-ne astfel propria reţetă pentru ARTA DE A TRĂI.

bibliotecar Enea Doina

Lasă un răspuns