«

»

O apariție editorială monumentală – Vechiul testament (adaptare în versuri) de Ioan Ciorca

La data de 23 Ianuarie, a avut loc lansarea volumului Vechiul testament  (adaptare în versuri) de Ioan Ciorca, apărută sub egida Asociației Cultural Creștin-umanitare „Ars Vivat”, Ed. Armonii Culturale, Ediție Princeps 2013, legată în piele și inscripționată cu foită de aur. Cartea cuprinde versificarea textelor din Vechiul Testament. La apariția acestui volum a colaborat substanțial preotul Radu Botiș, președintele asociației mai sus menționate, Ars Vivat și membru al Ligii Scriitorilor Români, filiala Maramureș. Prefațată de prof. dr. Ioan Chirilă, cartea se constituie într-un veritabil act de evanghelizare printr-o menire cu adevărat apostolică a autorului „într-un veac rătăcit”. Sub coordonarea d-lui Claudiu Pădurean, corespondent la Radio România Actualități, lansarea acestei cărți, monument de cultură, a avut loc în spațiul localului „Los Toreros” din Cluj-Napoca, în prezența unui public numeros și avizat. După cuvântul de deschidere adresat de dl. Claudiu Pădurean, Marc, nepotul autorului în vârstă de 7 ani, a recitat primul verset din Facerea.
Scriitorul Al. Florin Tene, președintele LSR, a subliniat rolul Bibliei în cultura omenirii și a apreciat efortul autorului volumului de față, care a elaborat pe parcursul a 15 ani de trudă acest act colosal. Prin gestul său dl. Ioan Ciorca aparține Românei Profunde, care cu modestie, în tăcere, creează pentru veșnicie, pentru tezaurul culturii române, „că o ladă de zestre” a românilor în contextul globalizării. În continuare dl. Al. Florin Tene dă citire a două poeme, creație proprie, cu mesaj religios „Contemporan cu Dumnezeu” și „A înviat Iisus” prin care subliniază permanența credinței.
Preotul Radu Botiș își mărturisește bucuria de a fi ales de Dumnezeu să participe la desăvârșirea acestui profund act de cultură. El aduce mulțumiri editorului Gheorghe A. Stroia, membru al Academiei Româno-Americane de Arte și Științe, pentru sprijin și altor participanți cărora le cere în continuare aportul. Domnia sa anunță intenția de a edita și al doilea volum, conținând Noul Testament, pregătind opera pentru Cartea Recordurilor. Doamna Mihaela Rotaru subliniază calitatea de unicat al acestui act de cultură și evidențiază implicarea pr. Radu Botiș în multe alte asemenea acțiuni, ca un adevărat mentor pentru o zonă ce a depășit granițele maramureșene. Remarcă valoarea artistică a cărții aflată la limita dintre etnic, etic și estetic, primită elogios atât în mediul ecleziastic cât și în cel literar.
Ioan Ciorca, autorul volumului, își motivează demersul prin dorința de a aduce textul Bibliei din utopie în actualitate, pentru a fi accesibil tuturor. Mesajul filozofic se referă la cele 10 porunci privind iubirea lui Dumnezeu și iubirea aproapelui. Este conștient că a efectuat o lucrare valoroasă pe care vrea să o dăruiască poporului acestuia atâta timp „cât mai suntem un popor”. Ca exemplificare dă citire unui pasaj din Facerea. Mulțumește apoi Asociației Cluj The Day care împreună cu Liga Scriitorilor Români sprijină tipărirea și punerea în circulație a acestei cărți. În continuare scriitoarea Titina Nica Tene dă citire poemelor religioase, în creație proprie „Cărarea” și „Ce m-aș face, Doamne, fără ține!” Părintele Radu Botiș a încheiat cu lectura unor versuri din poemul propriu, „Lumina Cărții Sfinte”! care postfațează monumentala lucrare.

Poetul Ioan Ciorca, un temerar al spiritualităţii binecunoscut mediilor literare şi ecleziastice, a poposit din Cluj în Baia Mare şi a prezentat maramureşenilor(sâmbătă, 8 februarie,2014) cartea sa monumentală, într-o prezentare grafică de excepţie, Vechiul Testament- adaptare în versuri, Editura Armonii Culturale, Ediţie Princeps, 2013. Liga Scriitorilor din România, prin membrii săi energici şi pasionaţi, Mihai Ganea , vicepreşedinte al Ligii Scriitorilor Români, Radu Botiş, preşedintele Asociaţiei Ars Vivat, Carmena Băinţan, preşedinta Filialei Maramureş LSR, a avut iniţiativa în declanşarea şi desfăşurarea acestui eveniment cultural, în parteneriat cu Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu şi cu Centrul de Excelenţă Porţile Nordului. Cartea , legată în piele şi inscripţionată cu foiţă de aur, a apărut cu sprijinul Asociaţiei Cultural Creştin Umanitare Ars Vivat, şi este prefaţată de prof dr. Ioan Chirilă.
Lansarea acestei cărţi a constituit un prilej de excepţie pentru bibliofili care s-au reunit într-o dezbatere intensă privind nevoia de repere într-o lume şi un veac al rătăcirilor spirituale. Autorul Ioan Ciorca s-a arătat impresionat de puterea de pătrundere şi de înţelegere a vorbitorilor , de admiraţia acestora nedisimulată faţă de demersul său literar căruia a dăruit, ca autor, 14 ani de graţie din viaţa sa. Un exemplar din volumul Princeps poate fi admirat şi citit la Biblioteca Judeţeană Petre Dulfu.

Paraschiv Virginia şi Dragoş Gelu

Lasă un răspuns