«

»

Emilia Ţuţuianu – Viaţa ca o carte: Constantin Bostan

EditorBiblioteca Judeţeană G.T. Kirileanu din Piatra Neamţ, înfiinţată în anul 1956, ca Bibliotecă Publică, deţine astăzi în jur de 287.591 de volume: publicaţii, cărţi şi periodice, dintre care 30.000 au fost donate de vestitul cărturar G.T. Kirileanu – care a onorat cu numele său Instituţia de cultură nemţeană. În patrimoniul bibliotecii se găseşte una din cele mai vechi cărţi din patrimoniul naţional: Cazania lui Varlam, de la 1643.
Recent, Fondul documentar și de carte „Petru Ursache”, în componența căruia intră cărți și manuscrise donate Bibliotecii G.T Kirileanu din Piatra Neamț de către soția regretatului universitar ieșean Petru Ursache, a fost inaugurat în cadrul simpozionului „Cărturarul Petru Ursache în căutarea omului frumos”, sub directa organizare a scriitorului Adrian Alui Gheorghe, directorul instituţiei.
G.T. Kirileanu şi-a împlinit destinul unei vieţi trăite ,,pentru carte şi ca o carte” nota scriitorul Constantin Bostan în paginile volumului G.T. Kirileanu sau viaţa ca o carte.

Ceea ce s-a gândit mai bine vreodată, a fost spus sau s-a săvârşit într-un mod mai delicat vine şi din zestrea sufletească dăruită de scriitorul Constantin Bostan, timp de 40 de ani, ca director al Bibliotecii G.T. Kirileanu. O perioadă bogată în realizări pentru instituţia păstorită de scriitorul şi bibliotecarul adevărat Constantin Bostan, felul în care arată acum Biblioteca judeţeană Neamţ, datorându-i-se, prin foarte buna organizare şi administrare biblioteconomică.
Cu siguranţă scriitorul Constantin Bostan va încredinţa tiparului într-o bună zi acea frescă unică a perioadei traversate de domnia sa, în calitate de manager şi bibliotecar al unei instituţii de cultură etalon din judeţul Neamţ.
Urăm acum la ceasul bilanţului de o viaţă, omului temeinic şi adevărat iubitor şi slujitor al cărţii, Constantin Bostan, multe alte realizări aducătoare de lumină spirituală.

1 comment

  1. Leonte Elena

    Felicitări pentru revistă. Mă bucur pentru succesele Bibliotecii „Kirileanu” cu care am colaborat multă vreme, îi transmit colegului Constantin Bostan – vechi combatant pe tărâmul culturii – ani buni înainte,cu forță și inspirație în tot ceea ce face !

Lasă un răspuns