«

»

„E în puterile noastre să salvăm folclorul românesc din Regiunea Cernăuţi”


Interviu cu Iurie Levcic, preşedintele Centrului Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi

Cernăuţiul a devenit, în ultimii ani, gazda unor spectacole folclorice excepţionale, cu participarea tinerilor băștinași români. Ei sunt promotorii unor creaţii populare nealterate, dar şi portului naţional din lăzile de zestre ale bunicilor nord-bucovineni. Festivaluri de muzică românească „Să-mi cânţi, cobzar”, „În grădina cu flori multe”, organizate de Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti din Cernăuţi, au devenit cunoscute în România şi RM.

Beneficiază de prezenţa unor mari artişti, precum Maria Iliuţ cu formaţia „Crenguţa de iederă”, Nicolae Grebincea cu ansamblul „Plăieşii”, rapsozi populari din Iaşi, Suceava, Botoşani, Rădăuţi şi din comunitatea românilor din Bulgaria.

– Dragă Iurie Levcic, ce a mai rămas viu din folclorul satelor bucovinene din Regiunea Cernăuţi de după URSS?

– Dacă ne referim la folclorul autentic, puține „izvoare” nealterate mai există, majoritatea sunt poluate cu manele, dar şi cu influențe ale reprezentanţilor etniilor conlocuitoare. Dar mă bucură faptul că am reușit să eliminăm din scenele cernăuțene nonvalorile. Treptat, revenim la costumul popular tradițional, înlăturăm kitsch-urile, readucem în atenţia publicului doinele, uitate pe la noi. Tot mai frecvent suntem invitați la sărbători şi manifestări folclorice din România, unde copiii noştri au ce învăța, au ce compara.

– Cum reuşeşti să organizezi festivaluri de folclor de importanţă europeană la Cernăuţi?

– Organizarea acestor festivaluri a fost impusă de necesitatea stringentă de a salva valorile muzicii populare într-o perioadă, când situaţia lăutarilor, rapsozilor, tarafurilor populare care cântă muzică populară veritabilă, se înrăutăţeşte pe zi ce trece. Drept urmare, aceste tarafuri au început să nu mai aibă de unde recruta membrii tineri, unele chiar desfiinţându-se, „dinastiile” binecunoscute în Bucovina de lăutari rămânând fără urmaşi şi odată cu acest fenomen, acest segment foarte valoros al culturii populare româneşti fiind în mare pericol de dispariţie.

Mâ mândresc că sunt român și fac tot ce-mi stă în puteri, ca prin intermediul unor astfel de evenimente, să-mi aduc aportul la păstrarea identităţii româneşti și să-i învăț și pe cei de lângă mine, în special pe tineri, să facă același lucru. Sunt sprijinit şi de oamenii de bună credință din ținut. Mi s-au alăturat şi mulți români din Țară și de peste hotare, care mă susţin în toate eforturile. Am și pregătirea necesară pentru a reuşi: sunt absolvent al Colegiului de Artă şi Facultăţii de Istorie, Sociologie și Politologie din cadrul Universităţii Cernăuţi. De asemenea, am obţinut şi specializarea necesară pentru asemenea activităţi, prin intermediul unor cursuri susținute de specialiști consacrați din România.

„Umplem vidul din educaţie prin eforturile comunității noastre”

– Ce impact au festivalurile de muzică românească din fosta capitală bucovineană?

– Centrul Bucovinean de Artă pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Româneşti Cernăuţi organizează manifestări culturale, devenite tradiționale pentru etnicii români din Ucraina. Festivalurile cernăţuţene sunt cunoscute deja în RM şi România prin faptul că revitalizează tradițiile naţionale și lansează tinerele talente. Festivalul-concurs de folclor românesc ”În grădina cu flori multe” ajunge deja la cea de-a IX-a ediție. La toate etapele de preselecţie, participă anual circa patru sute de copii și tineri, cu vârstă între şase și 25 de ani. Are o deosebită amploare Festivalul Internațional de muzică românească ”Să-mi cânți, cobzar…”, ce se desfășoară în cadrul Zilelor culturii tradiționale române la Cernăuți, prilejuite de Ziua Națională a României.

Festivalul-concurs Internațional de interpretare vocală și instrumentală ”Vise printre stele” aduce pe scenele noastre tinerele talente ale muzicii ușoare și academice. „Alese perle pentru mama” e o altă manifestare culturală, ce renaşte frumoasa tradiție de cinstire a femeii, mamei, organizată în Duminica mironosițelor sau la Sărbătoarea Nașterii Maicii Domnului. Festivalurile de muzică religioasă, precum cel de colinde ”Cu gând curat”, sunt aşteptate de bucovineni. Site-ul www.artbuc.cv.ua oferă o parte a imaginii fenomenului cultural din Cernăuţi. Impactul acestor evenimente în ultimii ani este deosebită, grație partenerilor noştri media din Ucraina și România.

– Mulţi tineri bucovineni ţin la folclorul şi portul naţional?

– Mulți copii și tineri sunt dornici să studieze folclorul, istoria și cultura neamului, dar cu regret, specialiști din aceste domenii sunt puțini, iar programele şcolare ale Ministerului Învățământului al Ucrainei nu prevăd predarea în școlile românești a istoriei Țării, culturii autentice etc. Multe lucruri ne deranjează, dar sperăm că odată cu integrarea europeană a Ucrainei, multe dintre problemele noastre vor fi soluționate. Încercăm să umplem vidul din educaţie prin eforturile comunității noastre, a patrioților din România, care ne oferă manuale, literatură artistică, studii etc.

„Sperăm că vom fi sprijiniți în continuare de autorităţile din România”

– Centrul bucovinean de artă este unica instituţie din Regiunea Cernăuţi, ce luptă pentru salvarea folclorului românesc din zonă?

– Nu este unica, dar e cea mai activă, zic eu. Lucrul pe care îl facem noi necesită efort colosal. Ne bucurăm de aprecierile oaspeților noştri, care afirmă că în ultimii ani, prestația tinerilor aspiranți la gloria artistică s-a îmbunătăţit semnificativ, dar și produsul cultural a devenit concurabil.

– Televiziunea şi radioul din Ucraina promovează spiritualitatea populară a românilor?

– Majoritatea colegilor mei de la Compania de Stat de Televiziune și Radiodifuziune sunt pasionați de creația populară a poporului român, în special, cei de la redacția în limba română a Postului de Radio „Ucraina Internațional”, care realizează emisiuni deosebite de promovare a cântecului popular. A fost creată Redacția emisiuni TV în limba română la Compania de Televiziune și Radiodifuziune Cernăuți, unde la orele de maximă audienţă, sâmbăta și duminica, se difuzează emisiuni de folclor. Sperăm că vom fi sprijiniți de Departamentul Politici pentru Relaţia cu Românii de Pretutindeni să ne conformăm cu noile cerințe tehnice ale postului și pe viitor vom realiza și mai multe programe, în vederea promovării valorilor noastre culturale.

– Ce şanse acorzi creaţiei populare româneşti din Bucovina de Nord?

– Va supravieţui atâta timp, cât mai activăm noi, cei care valorificăm tezaurul folcloric românesc, pregătim interpreți de muzică populară. E în puterile noastre să salvăm ce ne-au lăsat strămoșii, să ținem capul sus. Ne bucură faptul că în ultimul timp, suntem sprijiniţi de autoritățile române în această direcţie.

Angelina Olaru jurnal.md

Lasă un răspuns