«

»

Sadoveniana 2014, la Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Piatra Neamţ

Biblioteca Judeţeană „G. T. Kirileanu” Neamţ vă invită miercuri, 5 noiembrie 2014, ora 17.00, în Sala „Cupola” la un periplu literar ce îşi propune să-l omagieze pe Mihail Sadoveanu, unul din scriitorii determinanţi ai literaturii române.

Aşadar, la 134 de ani de la naştere, Sadoveanu şi literatura la superlativ vor fi personajele unei seri în care scriitorii Radu Aldulescu (Bucureşti), Dumitru Augustin Doman (Piteşti), Nicolae Stan (Bucureşti) şi criticul literar Constantin Dram (Iaşi) vor provoca dialoguri pe teme precum „Sadoveanu şi proza de azi”, „Actualitatea – inactualitatea lui Sadoveanu”, „Sadoveanu necunoscut”, argumentându-şi pledoariile pentru
literatură prin lecturi publice şi prezentări de carte.
Iniţiatorul şi moderatorul acestui eveniment, Adrian Alui Gheorghe: „Vrem să îl readucem pe Sadoveanu în zona decenţei, să îl omagiem acolo unde îi este locul, în bibliotecă. La ediţia prcedentă a Sadovenienei am invitat o tripletă universitară de la Iaşi, criticii literari Bogdan Creţu, Doris Mironescu şi Antonio Patraş care au oferit publicului nemţean o seară memorabilă. De data aceasta am invitat trei prozatori de primă mărime din literatura română actuală, e vorba de Radu Aldulescu, Nicolae Stan şi Dumitru Augustin Doman, autori care determină evenimente cu fiecare apariţie editorială. Lor li se alătură criticul literar şi universitarul ieşean Constantin Dram, o autoritate în ceea ce priveşte opera sadoveniană. Sperăm ca publicul din Piatra Neamţ să ne fie alături, aşteptăm pe profesorii de literatură română să vină la întîlnirea cu prozatorii canonici ai perioadei noastre. În programul de activitate ferm al anului viitor vrem să facem din Sadoveniana un eveniment complex, cu simpozioane tematice, cu un concurs de literatură, cu un concurs de şah care să poarte numele lui Sadoveanu.”

Lasă un răspuns