«

»

Maria Raţiu – ,,Aţi omorât câinele dar aţi păstrat lanţul”

Motto: “Ati omorat cainele dar ati pastrat lantul” Ion Ratiu, “Note zilnice”, vol I “In fine, acasa”

Nu iarta pe nimeni aceasta campanie electorala: nici pe cei neutri, nici memoria sacra a copiilor dar mai ales nu iarta pe cei care au datorii morale de platit si nu si-au denuntat angajamentele vechi…
E timpul sa ne iertam crestineste pe noi insine si sa iertam pe ceilalti marturisind public adevarurile ascunse si pastrate cu frica.
Pentru ca, ce credeti ca l-a facut pe Emil Constantinescu sa scrie ceea ce a scris ca sa-l sustina pe Ponta, daca nu aceste adevaruri custodite cu grija si, acum ca si alta data, cu miselie?
Dar sa trecem un pic in revista trecutul nu foarte indepartat.
Dupa ce Conventia Democrata l-a ales (sustinut de Coposu, Manolescu, Ana Blandiana, Doina Cornea & comp.) candidat la presedintie in ’92 si apoi in ’96, Emil Constantinescu sustinea sus si tare ca este liberal… Apoi, s-a inscris in PNT, pentru ca asa cerea protocolul, apoi, cine mai stie prin ce GDS, iar acum este seful unei fundatii care apara drepturile… n-are importanta!
Ceea ce are importanta este faptul ca acum, dl Emil Constantinescu iese din nou la rampa si se dezice de el insusi, sustinand sistemul ascuns care l-a propulsat cu ani in urma, candiatul principal al CDR. Se dezice de asa zisa lui formare liberala, negandu-se conjunctural si multumind, in sfarsit neipocrit, celor care l-au sustinut cu adevarat ca sa ajunga sa intre in istorie, in mod ipocrit, ca presedintele partidelor istorice ale Romaniei.
Nu intamplator Emil Constantinescu foloseste ca pretext ceea ce Ponta si PSD ar fi facut, chipurile, pentru urmasii revolutionarilor de la ’89.
Dar el nu multumeste lui Ponta pentru ce a facut pentru adevaratii revolutionari ci pentru ce a facut pentru “revolutionarii” securitatii aservita, atunci inca URSS-ului, a securitatii care are si acum misiunea sa indrepte Romania spre Est si nu spre Vest, printr-o politica interna de manipulare miseleasca si de distrugere in stil fanariot a tarii, parcela cu parcela.
Cine si-a facut iluzie ca “tacerea e de aur”, intelege din aceasta campanie electorala ca, asa cum spune o vorba inteleapta, romaneasca, aurul e ochiul dracului iar dracul are un nume: comunismul.
Iata ca lantul comunismului, de care vorbea Ion Ratiu, se strage si cand incepe sa sufoce apare foarte clara distanta intre lasitate si eroism…Pentru ca comunismul nu este numai o ideologie politica ci si o conceptie de viata care a creat un om cu caracteristici tipice: comunistul.
Nerusinarea comunistului este mare, pentru ca el nu are constiinta, nu are credinta si nu are etica. El are doar scop, si atat.
Comunistul este un om fara Dumnezeu. Fereste-te de el si tine-l la distanta. Nu-l asculta, pentru ca este ca si cum ai asculta diavolul. Cand ai ascultat diavolul ai inchis usa lui Dumnezeu. Trebuie sa stai atent la spate cand este in preajma ta pentru ca el se apropie de tine doar ca sa-ti faca rau miseleste sau sa te murdareasca cu mizeria lui…
Cine crede ca România a trecut examenul democratiei numai pentru ca are un simulacru de Parlament si un simulacru de libertate a presei, se inseala amarnic!
România a cazut acest examen dupa moartea lui Ion Ratiu!
Nu degeaba acest nerusinat plagiator isi ia ca scut munca si prestigiul marii Familii de romani din Ardeal, a Familiei Ratiu, familie care a servit si a luptat pentru România secole de-a randul.
Ion Ratiu a luptat toata viata pentru drepturile romanilor si pentru respectarea principiilor democratice, oriunde in lume. A pus bazele si a organizat Amnesty International, a fost presedintele Organizatiei Mondiale a Românilor Liberi, organizatie careia i-a conferit, prin activitatea si luarile sale de pozitie fata de regimurile comuniste din Estul Europei, o pozitie de lider recunoscut in intreaga lume. Ca sa nu mai vorbim de Fundatia Ratiu care a adus tarii si comunitatii romane sevicii de excelenta.
Reintors acasa a facut tot ce i-a stat in puteri sa serveasca Romania asa cum i-a fost lasat mostenire de catre antenatii sai.
A intampinat greutati enorme si a fost pus in situatii absurde de cum a pus piciorul pe teritoriul Romaniei.A facut tot ce i-a stat in putinta ca sa implementeze in interiorul tanarului Parlament al Romaniei cat si in societatea civila principiile democratiei occidentale. Nu i-a fost usor dar l-a ajutat caracterul sau de luptator si idealul familiei: sa slujeasca Tara. A luptat cu armele bunului simt si in maniera educata care il caracteriza pe Gentilomul Romaniei, incercand sa impuna aceasta maniera in politica si in societatea civila.
Amaraciunea din suflet si durerea de a intalni la tot pasul sufletul ciuntit de comunism al romanului, nu facea decat sa-i intareasca darzenia.
Iata ce scria la un moment dat, in notele sale zilnice, dupa ce, a nu stiu cata oara, ii era refuzata emiterea Buletinului de Identitate romanesc cu motive futile, absurde:
,,Timp de 50 de ani nu am vrut sa cer cetatenie britanica pentru ca mi se parea ca as fi tradat calitatea mea de roman. Timp de 50 de ani, asadar, am fost in actele cancelariilor britanice si occidentale si in propriul meu “titlu de calatorie” ce tine de pasaport, “apatrid”. Dupa 50 de ani ma intorc in patrie, si, ceea ce ar fi trebuit sa fie poate un act simbolic si chiar solemn, pe masura a ceea ce traiam eu insami, a luat forma vodevilului pe care l-am descris in cateva linii. Oameni politici, inalti functionari si mici functionari, mediatori si mediatori ai mediatorilor sunt, cu sau fara voia lor, autori intr-o comedie de prost gust, cu rasturnari de situatii la tot pasul. Ce este trist e ca in aceasta comedie se joaca viata oamenilor si ea exprima tipul de relatii din societate. Cata energie consumata pentru a produce ceva derizoriu. Oare Iliescu s-a confruntat vreodata cu o asemenea realitate, ca sa stie cat de adanc trebuie sa fie reformata Romania? Am vazut ca foarte putini mai percep anomaliile si mai putini pot sa le si numeasca (anomalii). Cu tote ca toti sufera din cauza lor. Nu vor sa renunte la suferinte? Au Omorat Cainele Dar Au Pastrat Lantul. Eu am venit in România ca sa ajut la instalarea democratiei. Imi dau seama insa ca trebuie inceput mult mai de jos. Adversarii mei se bucura de confuzia care domneste, in timp ce eu vreau s-o demasc si s-o lichidez. Ei au sanse in imediat, eu am dreptate! Imi trebuie rezistenta la uzura. N-am de gand sa ma dau batut!”
Si nu s-a dat batut niciodata! Iata de ce Ion Raţiu ramane pentru totdeauna cel mai bun presedinte pe care România nu l-a avut!!

3 comments

  1. stoicarodica2010

    Onoare si recunostinta celui care a fost patriotul Ion Ratiu!

  2. vdfilip

    Fain articolul! O nota mare de eleganta pe langa eticheta culturala postand acest articol.

  3. martin

    Multumesc frumos!!!

Lasă un răspuns