«

»

Mihai Dascălu – Păzea: înainte de alegeri, practica chişinăueană de aruncare a colbului în ochi atinge apogeul


Inainte cuvantelnic
. La anumite sarbatori, unele tari din sud-estul Asiei practica improscarea cu praf multicolor. Desi amplasata departisor de regiune, Republica Moldova izbuteste, intr-un mod miraculos, sa fie varf de lance la aruncarea colbului (praful autohton) in ochi. Ceea ce, tradus ad-litteram in limba prostimii, inseamna a pune lucrurile cu picioarele in sus. Ideile si cugetarile rasturnate dau de pamant chiar opozitia inrosita si nimeni nu are capacitatea sa-i adjudece talentul in denigrarea originilor. Voluptoasa agitatie, legata de alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014, confirma peste limita nefericita concluziune.

Odata declansata campania, inexplicabile dureri de cap se amplifica brusc la “iubaretii” de “Maldova“, nenumaratii “patrioti” – adunati care de pe unde, liderasii de partidute (pana la data de 4.XI.2014 au fost inregistrati 22 de concurenti electorali, dintre care 19 partide politice, un bloc electoral si 2 candidati independenti), reclamandu-se inepuizabilul “amor” fata de “statul nostru rodnoi” (scump). Unul ca unul critica “ico-nomia” retrograda, de parca nu ei, “alesii“, au distrus-o.

Se creeaza simpatica impresie, in genere, ca actualii candidati / vechi nomenclaturisti au coborat de pe Luna direct pe “iroportul internationali” al mancurtilor, habar ne-avand de superbele realitati imprastiate prin colbul vaii Bacului. La fata locului constata totalul dezastru, spre marea “uimire” a iluminatilor. Respectiv, dumnealor poseda reteta anihilarii deplorabilei situatii si, functie de votul plebei, la moment sunt gata sa-si rasuflece manecele, corijand, bine merci, starea lucrurilor. Apoi, s-o fi stiut ei de mai inainte… Desi cate ceva se “stie”. Se indica, in fapt, “vinovatul” talhariei; sa-i zicem, persoana ”x”. Ni se explica convingator cat a furat, marimea capitalului, scheme, procedeele raider attack, de jaf… Iata, adica, oameni buni, responsabilul de saracia in care e infundata “teara“.

In mintea prostului doua ipoteze apar: 1. Daca “x” e hot, dati-l pe mana Legii. 2. Daca nu-l ia Legea – dar nu-l ia !, intalnim un act de calomniere curata. Nu e exclus, in acest caz, ca Hotul Mare sta alaturea sau la spate, de-l promoveaza pe “x” facand-o inocent pe-a neznaiului.

In linii majore, insa, uita stimabilii ca saracia fusese Redusa, iar ramasitele – Eradicate in niste campanii de realizare a unor vajnice Strategii de catre vajnice persoane. Raspunsul se poate gasi usor prin paginile Monitorului Oficial al timpului. Profitand de galagia quadro-anuala (cu maturatul, chipurile, strazilor), sar si Io in hora micro-scarpinelei: cine si de ce distruge hotelul “National”, vizavi de alma-mater a “Maldovei”?

Revigorarea “puternicei” infrastructuri gospodaresti e clasata pe loc doi-trei, primul revenind “prablemelor” moldoveniste: limba – falsa; istorie – falsa; “Maldova” – cu hotare umilitoare in limita patrimoniului sat Vanatori, Nisporeni; neutralitate – orice pozitie n-ar ocupa Romania, principial, nu-i aranjeaza (in schimb, stationarea armatei a 14-ea rusa pe Nistru e acceptata molcum – si nu numai de catre multietnici), etc. Tabloul general balanseaza in limitele cunoscutului diapazon bolsevic: sclav al Moscovei – dintotdeauna cu efect benefic; acasa, in Romania – “propadiote cac natia” (se naruie “nationalitatea” de “grija” careia nu pot dormi colonistii). Cu deosebita afectiune se afiseaza emotiile pentru unirea celor doua maluri ale Nistrului – locuite, chipurile, de moldoveni, ignorandu-se cu desavarsire malurile Prutului; nu e clar, se vede, cine le habiteaza. Daca intamplator se depisteaza vre-un moldove-nas, il federalizeaza. Partial, se condamna vehement separatismul – nu al Chisinaului !, al Trasnistriei, de parca Gagauz-Yeri ca si cum ar fi Dachia.

I
La drept vorbind, nu mi-am propus scopul – ca nici rugat n-am fost, sa fac vreo inventariere a arsenalului de juruinte al candidatilor. Dar e prea mare ispita sa scap unele perle ocazionale. Incercam, par exemple, cateva spicuiri din editia speciala a ziarului “Comunistul”, luna octombrie, 2014.

Interviul “Moldova a fost lipsita de Suveranitatea nationala”, postat in prima pagina. Banuim, de altfel, ca o fi vorba despre “Statul Republica Moldova”[1], ci nu despre statul Moldova. Orisicine poate sa se convinga, la dorinta, ca conturul facaturii staliniste nu coincide cu frontiera Moldovei lui Stefan cel Mare[2].

In ce consta, asadar, privarea sofisticatului statulet “… de Suveranitatea nationala”? Bineinteles, in semnarea Acordului de asociere cu Uniunea Europeana. Citesti si-ti faci cruce: “…semnarea secreta si hidoasa a Acordului… ”, “…acest document are un caracter anticonstitutional si antistatal… ”. O urzeala strasnica de fraze, de parca ar supune anatemei Pactul Ribbentrop-Molotov, care a acoperit cu ranchiuna sa, la 26 iunie 1940, dezbinarea unitatii teritoriale si umane a Moldovei.

De ani buni cu Armata a 14-ea rusa in coasta si din nou, sa vezi si sa nu crezi, la ce duce asocierea europeana: “…a fost incalcat articolul 11 al Constitutiei cu privire la statutul de neutralitate…”. O “logica” de fier intr-o tratare fara dram de logica. Putem conchide, deci, cu o doza astronomica a preciziei, ca tancurile coloniale “intaresc” pseudo-suveranitatea Chisinaului.

Interesant, ce concluzie poate surveni in urma lecturii altui citat: “A fost ignorata problema integritatii teritoriale a tarii si un sir de alte norme importante necesare pentru functionarea stabila a statului moldovenesc.”? Nu grabiti a suspina, stimate cititorule. Nu in jurul tragediei Valahia Minor isi tese grijile Partidul Comunistilor, cu aparent indreptatita revolta. Dezlegarea enigmei razbate din articolul “Consecinte grave ale Acordului cu UE” (pag.2), semnat de presedintele PCRM. Continutul notificarilor demonstreaza clar ca eroicul partid aduce vorba, in exclusivitate, de Piscul lui Miron[3] (altitudinea de 429,5 metri) de pe teritoriul satului Balanesti, Nisporeni. Si asa mai departe, in ton similar. Adica, addio, Moldova – vivat Mulidavia. Si punctum.

La pagina 6 a ziarului, in modul cel mai gratios, un tovarasel da interpretarea finita paralelei dintre notiunile “politica” si “parazit“: “… in viitor se vede pe sine in politica. Si de ce nu agronom la tara, si de ce nu professor la scoala?! Asa ceva nu-i pe placul lui, el de acum se vede in functia de parazit!”

Fara comentariu. Pentru neasteptata sinceritate, totusi, multumim oarecum.

Concomitent, acelasi autor face posibila selectarea preastralucitei sintagme “poporului moldav multinational” (articolul “Pentru treizeci de arginti”, pag.8).

O extrema pe cat de tampita, pe atat de convenabila in propovaduirea “adevarului” de Kremlin. Ori, ce-ar articula, in aceasta privinta, copiii din grupa mare de la cea mai “maldavineasci” gradinita? Daca poporul e muldav, categoric nu e multinational si viceversa: daca populatia spatiului basarabean e “zidita“, cu rea-vointa, multi-babilonic, in dauna bastinasilor, cautatii pe moldo-ivani.

II

Sclipiri ale ziarului “Socialistii”, nr.27 (113), 5-9 octombrie 2014.

Editia abunda in utilizarea eronata a titrarii “Moldova”; teara (in fapt, Republica Moldova) fiind blagoslovita in Uniunea Vamala, cu blamarea simultana a Uniunii Europene. Predominarea fotografiei presedintelui suzeran, al Federatiei Ruse, ce infrumuseteaza randurile / gandurile ziarului, dar, si mai ales, spatiul public al “indivizibilei” comune Bacioi (subordonata administrativ slavitei capitale cu doua (?)–sprezece independente), descopera subtilitatea celor insirate. Cu alte cuvinte, tot ce miroase a slavonism e recunoscut de “haraso”; per contrario, ceea se alfa dincolo de Prut constituie, pur si simplu, o mizerie sinistra.

Pagina 2. Aberatia “Moldova nu va fi niciodata parte a Romaniei” e eclipsata de arhaicul bolsevism: “Moldova (?) si Rusia (care tocmai a distrus Moldova) au valori, istorie si religie comuna.” Facute indiscret si cu tupeu, aluziile mercantile la dezmembrarea continua a califatului de pe Bac suna urat de amenintator. Statalitatea “Maldovei” lor e pusa in dependenta de viitoarea structura federala “…iar subiecti ai federatiei sa fie si Transnistria, si Gagauzia…”

Exigenta generalizatoare: despre Rusia a vorbi sus si tare, si numai la superlativ – se mentine in continuu. Fereasca sfantul, astfel, sa pomeneasca cineva – fie si in gand! – Romania. Te mananca pucicaria: “Socialistii vor interzice prin lege unionismul prin toate manifestarile sale: partide politice, organizatii obstesti, actiuni si propaganda. Pentru chemare la lichidarea statului – inchisoare.” (p.11).

Aceeasi pagina, in chenar unic:

a) “Statul Moldovenesc are 655 de ani.”

Si care-i problema? Sa fie el sanatos. Apoi, cine ar contesta? Doar ca ramane neelucidat exercitiul cu anii ce revin celei mai “sotialisti respublici” a moldovenilor… din toate Moldovele (a Cernautilor, Hotinului, a tinutului Herta, Baltei, Tiraspolului, Cetatii Albe, Izmail, Chilia, Reni, Bolhrad, Valcovu, cea de pe Insula Serpilor…). Fiecare cu ale luia…

“Academia de Stiinte a Moldovei (A.S.M.)“[4] – “in calitate de cel mai inalt for stiintific al tarii – consultant stiintific al autoritatilor publice ale Republicii Moldova“, orisicand poate consulta in diferentierea dimensiunilor fizico-politice incompatibile din interjectia voita a subiectelor Moldova vs Republica Moldova. Ca nu-i a gluma – aferim, Doamne; e stiinta.

b) “Pentru “Istoria Moldovei” si limba moldoveneasca in programele scolare!”

Frumos deziderat, functie daca se respecta in indepartatul oras Tiraspol.

Pagina 12 intervine cu o “bomba“: “SUA doresc sa reformeze armata Moldovei pentru a o pregati de o confruntare cu Rusia.”

Nu zic ca divulgarea celui mai mare secret al “Moldaviei” constituie un act de inalta tradare. Gandul ma poarta la nemiloasa soarta ce-o asteapta pe sarmana Federatie Rusa. Care-o fi a ei scapare de “hiclenia ramasitei maldavenilor” din nano-fosta Basarabie?

Ne oprim aici cu vesela lectura, nu fara gandul ascuns de a oferi Rusiei posibilitatea unei eventuale refugieri. Unica salvare pare-se a fi la extrema opusa – orasul Oha, nordul insulei Sahalin. Intrebarea cea mare insa e ca acolo persista pericolul invaziei de catre japonezi, bunii prieteni ai moldovenilor.

Ah, Rasseia…

Ptiu, ptiu, ptiu, Rumania.

(…)

Mihai Dascălu / 4 noiembrie 2014

Note

[1] Constitutia Republicii Moldova. Articolul 1 “Statul Republica Moldova“. Sursa – http://lex.justice.md/document_rom.php?id=44B9F30E:7AC17731; accesat la 4 noiembrie 2014.

[2] Vestigiile atesta dezbinarea dramatica a Moldovei:

1775 – e rapita Bucovina, de catre Imperiul habsburgic;
1812 – Imperiul tarist rapeste interfluviul Nistru-Prut, supranumit impropriu (a.1813) Basarabia.
Actul Marii Uniri a romanilor (a.1918) inlatura nedreptatea instaurata de hraparetele imperii, dar nu pe mult timp. Linistea si pacea sunt profanate de imperiul aleatoriu, Uniunea Sovietica. Sub tutela Pactului Ribbentrop-Molotov, deci in plina cardasie cu Germania hitlerista, U.R.S.S. ataca la 28 iunie 1940 Romania, parte constituanta a careia este Principatul Moldova, si cotropeste: Basarabia, nordul Bucovinei si Tinutul Herta.

Urmarind scopul eradicarii reminiscentelor nationale, in data de 2 august 1940, “eliberatorul” dezmembreaza arbitrar tinuturile cotropite. Anumite parti din teritoriu se transmit Ucrainei, care le administreaza nejustificat pana astazi. Tot ea detine injust Insula Serpilor cu o parte a deltei Dunarii, rapite in luna mai, a.1948.

[3] http://ro.wikipedia.org/wiki/Dealul_B%C4%83l%C4%83ne%C8%99ti; accesat la 4 noiembrie 2014.

[4] http://www.asm.md; accesat la 4 noiembrie 2014.

***

(Schita in lucru. Pentru doritorii de a semna articol complet– e-mail: dascalu.mi@gmail.com // RM. Chisinau. Relatii GSM-069693437)

Lasă un răspuns