«

»

Mihai Dascălu – Diaspora mea, România


Cine spune ca moldovenii nu sunt români ?, Nu incape indoiala, rusii cu ceva scoala au studiat in detalii trasatura specifica a sovinismului velicorus – expansionismul. Avem temei sa presupunem, asadar, si buna cunoastere a realitatilor din regiunea Europei de sud-est, deoarece, de cum a prins la pene, matusca-Rusi abordeaza vesnic, printre altele, directia balcanica. Obiectuvele scontate, in cazul dat, nu ne intereseaza, prezinta interes calea ce urma sa o parcurga. Nici n-a facut mare secret din drumul strategic, dar proscris, al intinsurilor valahe. Frumoasa intentie si-o reclama, alintand pe unul din mostenitorii Curtii Imperiale cu esarfa “Principe al Daciei”; bineinteles, sub coroana vulturului bicefal al samoderjetului. Altadata, sub presiunea ambiantei nefavorabile, isi rectifica planurile, urzind simplista divizare a Principatelor romane in patru guvernaminte – ruse, clar lucru.Ca pana la urma s-a multumit doar cu smulgerea interfluviului Nistru-Prut, asa, se vede, a harazit Dumnezeu pentru cei pacatosi: sacrificand o parte, salvezi viitorul. Cu ce s-au ales neputinciosii?

romani.in.jurul.Romaniei

Cu o hartuiala permanenta, in care uriasul colos castiga dupa principiul: cand el deasupra, cand noi dedesubt; interpretarea adesea inversandu-se: cand el ne bate pe noi, cand noi suntem batuti de el. Acuma, c-am ajuns in mileniul al 3-lea, ne trezim cu “savantele” bazaconii ex-sovietice reimprospatate, usor retusate, desi tot pline cu venin antiromanesc. In discernamant, redam cateva din margaritarele “independent” -iste:

1. “Maldova” incepe si se termina pe Valea Bacului. Respectiv, povestea descalecatului, incalcita indeajuns de batranii cronicari, se redacteaza conform partinicei platforme.

2. Raul Prut, zice cotropitorul, nu mai curge prin mijlocul Moldovei, ci constituie granita dintre “nasa Moldavia” si Romania.

3. Romania, bine merci, arata si ea la est hotar… cu Moldova (!?).

4. Capitala celei mai moldovene “Maldove” – s-o stie toti! – nu este orisicare localitate prapadita – total gresit, tovarasi. Anume slavitul oras Chisinau este capitala… Moldovei. Tocmai asa scrie prin manualele din mezozoic.

5. “Basarabia” – cine e nesigur – se afla sub coasta oraselului Bucovat, din Straseni. Numai astfel ajutam Kremlinul sa justifice ciopartirea teritoriilor ocupate, la o luna dupa invadare (2 august 1940).

6. Omenirea condamna Pactul Ribbentrop-Molotov si-l declara nul ab initio; dar asta nu aduce, la Chisinau, lichidarea consecintelor agresiunii: Basarabia nu-i reintregita, frontierele incalcate flagrant nu sunt reabilitate. De ce si pana cand, Doamne?

7. Redobandirea cetateniei furate e apreciata la bani grei (cine-i talharul?) pentru smecherii cei “multi”, vorba boierului Motoc.

8. Rupti fiind cu tancurile din trupul Patriei, am devenit, recent, diaspora a Romaniei, parte constitutiva a cereia este MOLDOVA.

9. Articularea limbii ruse la Congresele diasporei moldovenesti, in Chisinau, constituie o axioma – sa fie pe intelesul tuturor moldovenilor. (…)

In loc de rezumat. Coborandu-ne in gloata plebei, observam roadele semanate de excentricii “alesi ai boborului”. Un singur exemplu, lipsit de insemnatate la nivelul macrocosmosului in asemenea masura, pe cat de periculoasa e mizerabila-i incarcatura microcosmica. Uite, ca din intreg – scuzati – habitatul istoric moldovenesc, la Chisinau talent are doar “Maldova” de buzunar. Acolo se invita, exclusiv, “maldaveni cistae” (adecvati), adica, locuitorii din mahalaua Poarta Tarnii, sat Vanatori, Nisporeni, sub Ungheni. Restul satului – “ni za chto” (similar categoricei afirmatii a unuia din eroii celebrei comedii “Ivan Vasilievici isi schimba profesia“). Altcineva, cum ar fi bacauanii Antarctidei, macar nu sunt moldo-ivani, ci “rumuni”; deci, nici talent n-au. Pare sa fi depistat, ce-i drept, pe unul, amorezat, prin partile Ipotestilor, Botosani, dar si acela a luat-o razna cu a lui “Suntem romani si punctum”.

Cat priveste, Herta, Cernauti, Balta, Tiraspol, Cetatea Alba, Ismail… aceste si alte localitati / meleaguri “diasporice” s-o fi ancorat pe planeta Mercuriu, caci nu apartin Moldovei… Stop, eroare grava; de jure, tinuturile apartin anume Moldovei. Corect trebuie spus: “New-Maldova” le abandoneaza, demnitarii careia se dezic de origini, in plina concordanta cu ideologia “moldovenista”. Dureros din cale-afara e ca nu le “observa” insasi Romania, pe care vant rece n-o atinge de transforma stravechea vatra intr-o cogeamite diaspora. In special, dupa a.1991 incoace, grandioasa potlogarie comuna, ce se desfasoara pe tarmurile Prutului, intrece in amploare spectacolul de pe Nistru. Sa fie mintea “revolutionarilor” prea scurta? Nu cred. Mai degraba triumfa interesul personal sau de grup. Apoi, si suzeranul din umbra nu-i deranjat.

Invicibila pozitiune a “om-ologilor” chisinauieni asemana izbitor cu cea a lui Sisif, anticul rege al Corintului, care fusese pedepsit sa ridice un bloc de piatra pana in varful unei coline; o data ajuns acolo, blocul se pravalea si cazna trebuia reluata. La dansul, pedeapsa era din Infern; a noastra, de unde se trage? Iar daca cineva considera teza abordata o naivitate, chipurile, nu se poate ignora aliniamentul socio-politic modern, asezat la Helsinki, in a.1975, ma rog, fiecare cu ale luia. Las liber, atunci, oponentul sa-mi explice punctele de reper ce caracterizeaza integralitatea atemporana a poporului si teritoriului.

Ne oprim aici, cu sirul nazdravanelor nostimade, dar, fiind acestea protocolare, ma gandesc: de ce nu ar fi Romania diaspora mea? Din partea-mi, Io refuz a fi grup etnic la mine acasa, pe pamant stramosesc, chiar de-i sechestrat violent.

Sa ne-auzim de bine, draga Romanie.

Mihai Dascălu / 30 ianuarie 2015

Lasă un răspuns