«

»

Grumuș Sorin: Eroul aviator Vasile A. Gavriliu

Eroul aviator Vasile A. Gavriliu – as al aviației de vânătoare în timpul celui de-AL Doilea Război Mondial

Vasile GavriliuNăscut în orașul Roman, în cantonul de lângă calea ferată, situat la aproximativ 200 metri sud de Gara Roman, la data de 1 ianuarie 1919, Vasile Gavriliu a fost unul dintre așii aviației militare de vânătoare în cel de-Al Doilea Război Mondial.
În timpul copilăriei, petrecută în orașul Roman, Vasile Gavriliu a locuit tot timpul în preajma gării, fiind prieten cu marele actor Radu Beligan.
Despre copilăria petrecută la Roman,, Vasile Gavriliu rememoreză ,,Copilărind pe lângă gara Roman, cam pe la vârsta de opt ani, cățărându-mă pe platforma unui vagon de marfă, în momentul frânării trenului,am căzut de pe acea platformă și, cu toate că m-am dat de-a dura pe vreo 5 trepte ale vagonului, am scăpat teafăr….”
În anul 1925 Vasile Gavriliu a fost înscris la Școala primară nr.4 din Roman pe care o absolvă în anul 1929, ulterior urmând cursurile Colegiului ,,Roman-Vodă” din aceeși localitate până în anul 1934.
Martor ocular al manevrelor militare executate în garnizoana Roman, în perioada interbelică, Vasile Gavriliu rememoreză ; ,, Pe la vârsta de 10-12 ani, fugeam la câmpul din spatele Regimentului 14 Dorobanți, unde aterizau avioanele Potez XXV venite de la Iași, pentru manevre sau exerciții de cooperare cu trupele terestre. Pentru mine acei piloțicu căști, ochelari, fulare, etc.mi se păreau niște zei și nici nu îndrăznean măcar a visa că voi ajunge vreodată ca ei”
După absolvira Liceului ,,Alexabdru cel Bun” din Iași, Vasile Gavriliu, se înscrie la insistențele mamei sale,la Școala Politehnică ,,Gheorghe Asachi” din Iași.
Abandonrază studiile universitare influențat de către unul dintre frații săi, Traian, care era ofițer de aviație, și se înscrie la Școala de Ofițeri de Aviație de la Cotroceni.
În luna martie 1943, după consemnările veteranului de războim generalul de flotiă aeriană Ion-Stratulat Dobran, am fost ,,sortați” , eu, Ghițu Gavriliu, Mircea Șenchea și alții să trecem la aviația de asalt sau pe avioanele de tip Messerschmit, de vâbătoare și abia atunci să ajungem pe front, în contact cu inamicul.
Eroul aviator Vasile Gavriliu a participat la acțiunile de luptă aeriană atât pe Frontul de Est căt și pe Frontul de Vest, având 306 misiuni la inamic, soldate cu 12 victorii sigure, 2 probanile și 5 avioane distruse la sol.
După 1989 eroul aviator Vasile Gavriliu s-a implicat în în reânființarea Asociației Naționale a Cavalerilor Ordinului Virtutea Aeronautică, a cărei președinte a fost ales, precum și la înființarea Asociației Române pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii.
Pentru meritele de pe front, eroul aviator Vasile Gavriliu a fost distins printre numeroase ordine și medalii cu ordinul ,,Mihai Viteazul” cu spade, clasa a III-a.
Biografia acestui aviator de excepţie, precum şi faptele de eroism săvârşite în timpul celui de-al Doilea Război Mondiali, sunt tratate detaliat în lucrarea ,, Eroul aviator Vasile A. Gavriliu ” scriisă de comandor (r.) Constantin Iordache, apărută la Redacția Publicațiilor pentru Străinătate, în anul 2004.

Bibliografie:
– IORDACHE Comandor (r.) CONSTANTIN, Eroul aviator Vasile A. Gavriliu, Redacția Publicațiilor pentru Străinătate, București, 2004.
– PENTELESCU, AUREL, ș.a., Generalul de Flotilă Aeriană ION-STRATULAT DOBRAN, veteran de război,Editura EDITGRAPH, Buzău,2010.

Lasă un răspuns