«

»

“Exerciţii de neuitare” autor Ileana Costea


Ileana Costea

Corespondenta revistei noastre, Ileana Costea, a publicat recent o carte, “Exerciţii de neuitare”, Reflection Publising/Editura Reflecţii, California, iunie 2015. Autoarea a plecat din România comunistă imediat după terminarea facultăţii, în 1972, într-o excursie de 7 zile pe Valea Loarei, Franţa, care s-au prelungit până în prezent. Ileana are un master în Arhitectură (Institutul “Ion Mincu”, Bucureşti), altul în Design Industrial, (Unversity of California at Los Angeles – UCLA) şi un doctorat (PhD) în “Teoria Deciziilor” (UCLA). Din 1973 locuieşte la Los Angeles, unde este profesor la California State University, Northridge (CSUN) unde predă de 33 ani CAD/CAM (design și fabricaţie asistate de computer) şi inteligenţă artificială. Pasiunea autoarei este arta şi cultura.

Cartea este in română. Are un ” Cuvânt înainte „, scris de autoare, și un o „În loc de Prefață” de cunoscutul scriitor român Ion Lazu. Acesta este volumul I din articolele publicate de Ileana Costea între 1998-2015 în ziare şi reviste din țară și diaspora. Tema care o preocupă cel mai mult pe autoare este acea a misiunii ei auto-impuse: a face cunoscute descoperi despre prezenţe româneşti-surpriză în străinătate. Românii şi realizările lor nu sunt bine cunoscute în lume. Cu toate acestea, există peste tot pe glob “secrete bine ţinute”: o mână iscusită, un creier nemaipomenit, o idee creativă, toate româneşti. Cartea dezvăluie câteva dintre aceste secrete.

Ne sunt prezentați actanți români ai vieții culturale din diferite părți ale lumii, fie că este vorba despre exilați români care s-au împământenit în alte țări, fie că e vorba despre mesageri culturali veniți din patrie. Ileana Costea îi detectează peste tot pe lume: Los Angeles, Palm Springs, New York, Paris, Veneția, Düsseldorf, dar şi la Bran şi-n magicul Maramureş. Scrie şi despre personaje ce nu sunt originare din România, dar care sunt atrase sau se inspiră din cultura română.

“Ileana nu este numai extrem de bine informată, ci are o modalitate ”tomografică” de a răzbate prin coaja lucrurilor, pătrunzând în miezul acestora şi prezentându-le în formulări de mare expresivitate, pregnante, memorabile.” (Ion Lazu, „În loc de Prefață” la carte)

Cartea poate fi găsită pe Amazon la : http://www.amazon.com/EXERCITII-NEUITARE-vol-I-romanesti-surpriza-strainatate/dp/1936629429/ref=sr_1_1?ie=UTF8&qid=1436598781&sr=8-1&keywords=ileana+costea si pe Barnes and Nobles la:
http://www.barnesandnoble.com/w/exercitii-de-neuitare-voli-ileana-costea/1122275434?ean=9781936629428

Exerciţii-de-neuitare

Lasă un răspuns