«

»

Dimitrie Grama – Actualii refugiaţi


Cand valurile de refugiati nord africani si asiatici, cu sutele de mii au napadit insulele italiene din Mediterana si cele grecesti din Adriatica si Egee si mai ales cand prin Turcia, val dupa val de emigranti au trecut in Macedonia, Serbia si pina la urma in Ungaria, cancelarul german, Angela Merkel a aparut in mass-media internationala si ca un inger pazitor, a promis hoardelor de refugiati azil in Germania, in conditii umnane, si neconditionat, drepturi de cetatean UE.
Unui milion de refugiati le-a promis Merkel dreptul de a se stabili in Germania. Nemtii au aplaudat-o cu mandrie si chiar incompetentii de la ONU si-au exprimat uimirea si sprijinul acestui efort umanitar german, care statea ca un exemplu de comportament de inalta moralitate si atitudine de solidaritate si altruism.
Se pare ca pe nimeni nu l-a interesat si nimeni nu s-a intrebat serios: „cine sunt acesti refugiati?„, „reprezinta acesti oameni, adevarati refugiati de razboi si persecutati religios de noul stat islamic din Irak si Siria?” si mai ales nimeni nu pune intrebarea cea mai relevanta care are importnata pentru viitorul omenirii, ca invatatura, si anume: „cine sunt raspunzatori de aceasta situatie haotica, acre afecteaza atat Africa, cat si Asia si Europa? Cum s-a ajuns aici?
Angela Merkel si diversi politicieni germani, au fost primii care au criticat Grecia, Italia, Macedonia, Sarbia si Ungaria pentru ne-angajarea si ne-asigurarea de conditii „umane” refugiatiilor si germanilor, in acelasi suflu umanist si altruist, li s-au alaturat austriecii si croatii, care si ei au promis trecere libera, conditii umane, scoli, spitale, in general au promis refugiatilor, o infrastructura decenta, umana si au promis libertate!
Ungurii, care nu-si doresc in tara lor refugiati despre care habar nu au cine sunt, au imbarcat direct in trenuri si autocare cateva mii de refugiati si i-au plasat austriecilor. La TV vad austrieci fericiti de venirea refugiatiilor si aceasta fericire sfarseste cand Ungaria trimite vreo 25 – 30.000 de refugiati. Austriecii isi aduc aminte de fratii lor germani care au promis ca vor un milion si au trimis cei 25.000 la Munchen.
Scenariul se repeta: flori la gara, fanfara, marsuri la primii cinci mii de refugiati si la numarul critic de douazeci si cinci de mii, STOP!
Lacrimile de bucurie si prietenie de pe fata lui Angela Merkel au spalat spoiala de ipocrizie propagandista si asa cum spune romanul, „neamtul si-a dat arama pe fata”. La fel si austriacul si croatul si francezul si, în general europeanul bogat, indolent, istoriceste ne-educat, dar „inconstient angajat”, care brusc, cand jocul abia s-a incins si pare serios, nu mai vrea sa se joace. Vrea sa inchida granitele Shengenului si sa ne lase pe noi balcanicii sa avem grija de musulmani, ca si asa am aparat noi granitele Europei de Vest de invazia musulmana, timp de vreo 600 de ani.
Nimic rau in asta, noi, adica grecii, sarbii, bulgarii, romanii am fi putut asista UE la o selectie serioasa, bazata pe conditia de refugiat si in timp coordona repartitia in Europa a celor care indeplinesc acel statut de refugiat si trimite inapoi in Turcia, Pakistan, Libia, Somalia, etc., pe toti cei care au alte statute de emigranti.
ONU nu are resurse, bani, dar critica si da indicatii. Germania are bani, dar vrea sa-i tina pentru ea, deoarece crede ca este destul sa Promiti si sa Pacalesti lumea cu ajutorul unei mass-medii de scandal.
Ma intreb de ce nu a trimis Germania direct trenuri speciale, autobuze, camioane si alte mijloace de transport, care sa le livreze mult doritii refugiati, cei 1 million, acolo in Bavaria, Essen si Schleswik-Holstein? Si belgienii si suedezii si olandezii si toti cei care-i critica pe balcanici, puteau s-o faca, deoarece in UE nu e razboi si nu sunt granite. Dar se pare ca aproape toti cei mai sus numiti, se multumesc cu Discursul Demagogic. De ce oare?
Pentru ca majoritatea politicienilor lumii, la fel ca si populatia obisnuita, sunt oameni masina, fara o constiinta proprie, ci doar una de grup, de interes. De aceea poate, unui observator neutral, ai este usor sa vada in spatele fatadei si sa demaste atitudinea superficiala, demagogica si imorala a celor care detin puterea chair si atunci cand este vorba de „principii umanitare si de solidaritate”.

Dimitrie Grama, 19/9 2015, Gibralatar

Lasă un răspuns