«

»

Îndoctrinarea ca armă de cucerire şi de control

Dimitrie GramaDaca cineva ar avea ambitia si mai ales timpul si resursele necesare ca sa poata analiza toate fiintele umane, s-ar putea sa ajunga la niste concluzii care nu se incadreaza in acele norne, global acceptate acum de toate statele si de ONU, care descriu fiinta umana in termeni elogiosi, cum ar fi: „cea mai evoluata, gandire superioara, altruista si, mai ales, singura specie biologica constienta”.
In fond, noi, oamenii, ne „descoperim si ne atribuim” mereu calitati care sa ne dea dreptul la totala dominare si chiar la totala distrugere a tuturor celorlate expesii biologice, fie ele plante sau animale, diferite noua, omului.
Cateodata, cineva se trezeste si, fara rusine, indrazneste sa ne atribuie noua Oamenilor si calitati negative sau chiar injositoare! Bine-nteles ca astfel de teorii sunt ignoarate de organizatiile statale, social-politice si chiar si de cele academice, clasandu-i pe cei care au indraznit sa critice materialul uman, ca fiind „rau intentionati” sau „neconformisti si neacceptati de institutiile academice etablate”, „irationali”, etc., etc. Deci nu este di mirare ca fiintei umane i se da dreptul sa distruga o padure, sa devieze un fluviu, sa polueze marile si oceanele, distrugand si exterminand sisteme ecologige cu miliarde de alte forme de existenta biologica, indiscriminatoriu, evocand simplu: „este in interesul nostru, al oamenilor”.
In sistemul meu de gandire, acest fel de judecata descalifica fiinta umana ca o forma superioara de constiinta! Omul actual nu poate fi catalogizat altfel decat reprezentand o specie biologica, lipsita de constiinta adevarata care, in mod total egoist, se autopromoveaza. Aceasta masinarie biologica, Omul, isi acorda drepturi criminale de distrugere si autodistrugere, netinand seama de conditiile universale sau cel putin planetare ale existentei altor sisteme bilogice.

Cum s-a ajuns aici? Prin simpla indoctrinare! Parinti indoctrinati, dascali indoctrinati, sisteme politic-sociale indoctrinate de suprematia umana!
Astfel omul fara de constiinta devine/este Creatorul dogmelor existentiale. Niettsche vorbeste de „SupraOm”, acel care egaleaza divinitatea si chiar o depaseste, din punctul lui vedere dar, uita sa valorifice intentiile si efectele actelor comise de acest „supraOm” in timp. Uita sa precizeze ca acestea au valoare doar regionala si deloc universala si mai ales ca orice dogma este supusa „judecatii timpului” si ca atare, temporara.
Eu nu cred in „Creatie”, asa cum este ea expusa de teoriile teologice, ci mai degraba cred in „evolutie”. Evolutia universala, de la cele mai mici particole, la cele mai complicate sisteme biologice cunoscute si inca necunoscute noua, fiintelor umane si de aceea indemd omul inspre Cunoastere.
Istoria evolutiei umane, istoria noastra, ne-a demonstrat rand pe rand, ca cele mai multe „adevaruri absolute”, nu supravietuiesc in timp, fiind adevaruri care caracterizeaza doar o anumita etapa in dezvoltarea noastra scial-politica sau intelectual economica si nimic mai mult.
Fiecare an sau cel mult deceniu, ne confrunta cu noi adevaruri absolute, care si ele vor fi fortate sa treaca examenul necrutator al Timpului si care, probabil, in viitor vor fi descalificate ca fiind valabile si vor fi inlocuite intr-un continuu perpetum-mobile al cunoasterii.
In acest proces dinamic, ar trebui inclusa si ambitia de „constietizare” a fiintei umane, lucru posibil doar daca, sistemele de indoctrinare, indiferent de ce natura, sunt controlate sau total eliminate din agenda tuturor institutiilor educative. Expus diversitatii filozofice, teologice, stiintifice, Omul trebuie ghidat inspre adevarata cunoastere si constiinta, care odata intelese si integrate in sistemul nostru de gandire, ne ajuta sa devenim fiinte umane constiente si responsabile. Ne ajuta sa dam dovada de adevarata intelegere, ingaduinta, umilitate, altruism si devotament planetar.
Lipsit de cunoastere si de constiinta adevarata, fiinta umana reprezinta un virus mortal, care poate duce la distrugerea acestei lumi pe care o cunoastem, la distrugerea „creatiei” si a Creatorului, orice ar fi El.

Dimitrie Grama, noiembrie 15, 2015

Lasă un răspuns