«

»

România de dincolo de gând


Dimitrie GramaComtemplări actuale

Sunt invitat in Romania, de fapt sunt invitat la Ilidia, satul natal al strabunilor mamei mele, unde din initiativa lui Nicolae Patrut, scriitor de reportaje si a altor sateni printre care nu pot sa nu-i amintesc pe Adam Maran, Pavel Gosta si familia lui Gigi Teicu, s-a organizat un Concurs National de poezie, pe 24 – 25 Octombrie.
Un sat uitat de lume, undeva la granita cu Serbia, organizeaza ceva national!? E satul copilariei mele si me-este teama ca nu va iesi bine, gandindu-ma ca vin oameni de cultura de la Cluj, Arad, Timisoara, Resita, Bistrita-Nasaud, Maramures….
Ilidia este „marca registrata” din anii 1200 si in vremea ei de glorie numara peste doua mii de suflete dar, la fel ca si multe alte sate din Romania, tineretul a parasit Ilidia, cautindu-si norocul prin alte tinuturi, alte tari. Nimic nou pentru „ilidieni”, ei avand traditie in emigrare si reintoarcere.
Asta este si istoria familiei mele, de fapt, o continua emigrare, cautarea unei alte fericiri si apoi reintoarcere, acolo unde batranii mei spuneau ca-i ascuns „paradisul„.
Oricum sunt nelinistit intalnind o elita de la oras in acest loc umil, care poate ca nu inseamna nimic pentru un strain oarecare.
Premiantii isi citesc poeziile, se discuta si se analizeaza poezia, reportajul, se impart premii si diplome dar cel mai important lucru, cred eu, este acel sentiment al tuturora ca „este bine” si ca „aici mai vrem sa venim”.
Inca odata Ilidia amintirilor mele, locul paradisiatic de vecie al neamului meu, ma umple de bucurie si de mandrie.

Intors la Timisoara, il ajut pe prietenul meu din copilarie, Puiu Sepi, membru in formatia Phoenix, sa pregatim venirea celorlati phoenicieni din tara si din Germania, la presupusul concert Phoenix planificat pentru 1 Noiembrie in aer liber, in Piata Revolutiei.
Volker vine din Germania, Nicu Covaci vine de la Bucuresti si brusc, bezna! Tara toata panicata, zile de doliu national, suspendarea oricarei activitati culturale, etc., ca urmare a unui accident, intr-adevar tragic la o discoteca. Aici in urma neglijentei proprietarilor si a altor organe administrative de pe langa primaria Bucurestiului, a avut loc un incendiu in care au murit peste 30 de oameni si alti multi arsi gravi in coma sau terapie intensiva.
Astfel de accidente se intampla si in alte tari, chiar UK, Franta, USA si bineînteles ca atat oamenii de rand cat si organele oficiale sunt alaturi de cei suferinzi si incearca sa ajute si sa traga invataminte pentru viitor. Viata de zi de zi continua insa si evenimentul tragic nu este folosit ca armament politic sau intr-o expunere melodramatica exagerata. Decenta si spiritul unitatii si seriozitatea cu care se analizeaza un astfel de incident, sunt importante pentru ca in viitor sa se poata lua masuri potrivite.
Noi, cei veniti din Vest ne intrebam; de ce nu poate Phoenixul sa dea un concert de „solidaritate” cu victimele si toti banii incasati sa fie donati spitalelor si celor suferinzi? De ce nu toate concertele si cinematografele si showurile nu pot, „dupa un minut de tacere”, sa-si tina programul si sa doneze incasarile pentru cei accidentati? Asa se face in Vest.
Sa inteleg prin asta ca cei din Vest sufera mai putin decat sufera românii atunci cand vreun accident se intampla si-i afecteaza direct sau indirect?
Un Prim Ministru isi da demisia tocmai acum, cu toate ca este mai demult timp suspectat de coruptie, se fac arestari si tineretul plimba lozinci pe trotuare si in piete. Vor demisionari, schimbari majore, adevarata democratie si mai ales vor tapi ispasitori!
Politicienii romani isi cunosc marfa. Ai lasa pe toti sa protesteze, sa ceara si fara nici o retinere se fac promisiuni guvernamentale: „toti cei vinovati vor fi aspru pedepsiti! Coruptia va fi inlaturata deoarece de acum incolo toti politicienii sunt necorupti” si alte slogane ieftine, de prostit prostii.
Se vor schimba cativa politicieni dintr-o functie in alta, vor fi arestati cativa proprietari de discoteci si vor fi schimbati cativa primari si multimea va fi multumita. O victorie impotriva nomenclaturii! Le-am aratat noi ce putem, nu-i asa!?
Va ramane o constitutie care da imunitate politicianului corupt si va ramane averea acaparata prin furt! Va ramane acceptanta unui sistem bazat pe nepotism, iresponsabilitate, abuz de putere si minciuna.
Cei arsi au ars degeaba si acele trei zile de doliu nu fac decat sa-mi intareasca convingerea ca ele au avut doar un rol propagandist.
Ce diferenta enorma intre demnitatea satucului Ilidia cu oamenii lui saraci, dar generosi si mandri si Romania ca stat, tara lui Catavencu, unde integritatea morala este sugrumata in guvern, in institutii, pe strada si in fiecare individ care nu se opune indecentei, dar care opunandu-se, risca sa fie marginalizat, distrus!

Dimitrie Grama, 15/11 2015
[flickr_set id="72157662907301454"]

 			
						
						
		

Lasă un răspuns