«

»

Sorin Grumuş – Medicul militar Marcu Câmpeanu

Marcu-Câmpeanu

Prima conferință de pshiologie militară din lume intitulată ,,Pshiologia mulțimii armate ” a fost susținută de medicul de regiment clasa a II-a Marcu Câmpeanu la data de 24 aprilie/7mai mai 1899 la Cercul Militar din Roman.
Marcu Câmpeanu s-a născut la data de 21 ianuarie 1872 la București fiind unul dintre cei opt fii ai familiei iudaice Iancu David și Adela Schonfild.
În 1891, la vârsta de 19 ani, a absolvit Colegiul Național din Craiova, după care a urmat Facultatea de medicină din București, secția militară. Marcu Câmpeanu s-a creștinat în anul 1895.
După un stagiu efectuat la Spitalul Militar din București, la data de 1 aprilie 1896, și-a susținut teza de doctorat în medicină și chirurgie. În același an, Marcu Câmpeanu a fost înaintat medic de batalion permanent la Infirmeria de ochi din Roman.
Un an mai târziu, a fost avansat medic de regiment clasa a II-a cu gradul de căpitan, în cadrul Regimentului 14 Dorobanți ,,Roman”. Între anii 1898 – 1899 se află la studii pentru perfecționare în specialitatea oftalmologie, la Paris, unde,, concomitent, urmează cursurile Facultăţii de Filozofie – Psihologie ale prestigioasei Universităţi Sorbona.
Până la data de 1 iulie1901 când este trecut în rezervă, ocupă funcții în cadrul serviciului militar al armatei, în diferite structuri. Ca ofițer de rezervă, a fost mobilizat în Campania militară din cel de-Al Doilea Tăzboi Balcanic în cadrul Spitalului de holeră din Rahova, precum și în Războiul pentru Întregirea României.
Pentru activitatea sa deosebită a fost distins cu medaliile ,, Crucea Meritul Sanitar ” , clasa a II-a, ,,Avântul Țării” și Crucea ,,Meritul Militar”clasa a II-a.
Demn de remarcat este faptul că brevetul medaliei ,,Crucea Meritul Sanitar” , clasa a II-a acordată la data de 14 mai 1914 era semnat de ministrul de interne al României, omul politic romașcan Vasile Morțun.
În perioada cât a fost medic militar activ, dar și în anii în care a fost student militar la Facultatea de Medicină din București Marcu Câmpeanu s-a distins printr-o intensă activitate științifică și profesională. În anul 1901 va publica la Paris în limba franceză lucrarea ,,Încercare de pshiologie militară individual și colectivă” cu o prefață semnată de savantul Theodule Ribot, considerat părintele pshiologiei experimentale franceze.
Activitatea sa ca medic militar este impresionantă, îndeosebi cât a funcționat ca medic-șef al infirmeriei bolnavilor de ochi din garnizoana Roman. În acea perioadă orașul Roman a fost bântuit de conjunctivită granuloasă dar și de conjunctivită purulentă.
Astfel, în ,,Raportul științific anual” pentru anii 1896-1897, medicul de regiment clasa a II-a Marcu Câmpeanu arăta că în infirmeria bolnavilor de ochi din Roman ,,au intrat 1210 bolnavi, 897 sănătoși fiind înapoiați la regimente.”
Contribuția medicului militar Marcu Câmpeanu la temelia pshiologiei militare românești și mondiale este una de pionerat. Acesta rămâne un profesionist exemplar care și-a dedicat întreaga viață pentru semenii săi, atât ca medic militar, cât și ca medic civil.
A decedat la data de 10 ianuarie 1 948, la Râmnicu Sărat, la vârsta de 76 de ani.

Bibliografie:
– Aurel PENTELESCU ,, Cu inima la înaintași – MARCU CÂMPEANU” în Revista Spirit Militar Modern, nr.2/1999;
– Horia Dumitrescu în Cronica Vrancei , 2011.

Lasă un răspuns