«

»

Ascultându-l pe Dinu Șerban (I)

Dialogul devine superfluu pentru că Dinu Șerban, reputat jurist, magistrat, dar dublat de o formație intelectuală aparte, are atâtea de spus si un … charme particulier de-a dreptul captivant. (Prezint discuția avută într-o vizită, acasă la Dinu Șerban, membru de onoare al Societății Culturale G.R. Melidon,în etate de 89 de ani, dar, atât de tânăr….) 

– Dragă Dinule, ai fost și esti un mare iubitor de literatură,de carte,în general.In această bilbliotecă sunt,cu siguranță, cărți de mare valoare literară dar si sentimentală. Arată-mi una,dacă se poate, pe care o prețuiești în mod deosebit.
Cea mai veche carte pe care o am este Anuarul Liceului Internat din 1935, 40 de ani ai Liceului Internat C.Negruzzi din Iasi,1895-1935. Am cumpărat-o în ’37 când eram în clasa I (de liceu)și de atunci o păstrez cu foarte mult drag si am să-ți spun de ce,pentru că ai fost profesor, o viață.  

– O școală serioasă,un liceu renumit în Moldova si nu numai…

I s-a spus Liceul Internat deoarece internatul Academiei Mihăilene arsese într-un incendiu.Ministru era Tache Ionescu si se dorea să se asemene cu Liceul Terezian de la Viena, scopul fiind aducerea celor mai buni copii din toate clasele sociale.Astfel, la noi în clasă era un coleg grec,Xantopol din Mangalia și un turc, Hassan, din Medgidia, în liceu erau elevi din Basarabia, Baia, Ardeal, de peste tot.
La admitere,era mai greu la limba română decât la matematică.De exemplu,se dădea o dictare de 10 rânduri din Creangă…și era greu să nu greșești deloc.
Se fura si atunci…tara asta.. se pare că o avem în genă.Când era vorba de taxe se spunea,îmi amintesc :
Cine dracu a mai văzut ,porc mâncând din farfurie și student plătind chirie.. ?
Uneori,hrana se asigura din banii solvenților(tot de la părinții elevilor care plăteau) Dar nivelul de pregătire si de cunoștințe era ridicat.Elevii recitau cu ușurință poezii în franceză,și scandau în latină ceasuri întregi cînd se pregăteau, iar mulți dintre profesori erau autori de manuale. Si uneori o spuneau pe șleau,ca profesorul de matematică,Benone Constantinescu(venit de la Roman-Vodă),care,frecându-si mâinile la spate, spunea: Nu știți nimica !…la cizmărie cu voi ! . A fost un liceu de elită la care nu se intra decât prin concurs: 300 de candidați pe 40 de locuri.

– Ce concurență… aproape 8 pe un loc !
Pentru că liceul avea 400 locuri la internat si erau 300 bursieri și 160 interni,în internat.Bursierii nu plăteau nici un leu….si puteai să faci tot liceul,bani,masă casă haine,tot,fără să plătești un leu. Îmi amintesc, un doctor,fost sef de secție la ginecologie,la Roman,Ioniță,fost coleg cu Radu Beligan,a făcut liceul intenat din Iași totul gratuit deoarece era fiu de ofițer,..mort pe front,mama, văduvă de război… Îi am în această carte pe toți si mi-i amintesc : Mănescu Gheorghe,Ion Mehedinți,Coroi,Buțureanu,Petre Culianu,Roiu Virgil… Sunt aici niste articole…de exemplu,unul scris de Păstorel,Păstorel Teodoreanu, ”Un contemporan al lui Horațiu”,articol despre Axente Frunză.Acesta ,a fost profesor de liceu,doi ani de profesorat ca stagiar,a dat definitivatul la latină cu o comisie condusă de Hașdeu si examenul consta într-o teză,lucrare scrisă în limba latină pe o temă dată.Îți dădea tema și tu trebuia să scrii în limba latină,ce puteai despre subiectul respectiv.Și după ce i-a dat tema,Axente Frunză se ridică și-l întreabă pe Hașdeu :
D-le profesor,în ce stil ați propune să scriu lucrarea ? În stilul lui Cezar,Cicero,Tit-Liviu,sau Tacit ? La nivelul ăsta se cunoștea limba latină !
Axente Frunză era ardelean,venit la Iași ca să învețe limba latină,a făcut facultatea, si în cei doi ani cât a fost la Liceul Internat l-a avut elev pe Păstorel și l-a lăsat chiar corigent în clasa a 7-a,la limba latină.

–Si acesta,ulterior,a reacționat într-un fel,cunoscându-se verva sa, condeiul său?
Nimic nu l-a deranjat. Dragostea lui pentru profesori a rămas nu intactă,sporită și ce a scris despre acest Axente Frunză,profesorul său a fost o încoronare….

– Păstorel Teodoreanu. A fost si un mare spirit….puțin cunoscut de către tineri,dar care cucerește repede…
Aaabsolut ! A fost unul dintre spiritele de elită ale culturii românești din toate timpurile,de-o promptitudine,de-o spontaneitate extraordinară.

-Asta trebuie să se cunoască,…Dinule,adevărata valoare,modele pentru tineri..
El si Topârceanu,la Viața Românească,când îsi încrucișau spadele si începeau discuțiile si ironiile reciproce,era un… regal pentru toți.În Masa umbrelor si Întoarcere în timp,Ionel Teodoreanu are un volum mare de amintiri pe care îl păstrez ca pe o biblie pentru că povestește atâte lucruri interesante,..si unice.

Dan Bliderişanu

(însemnări după o înregistrare audio)  

.

Lasă un răspuns