«

»

Emilia Ţuţuianu – Cultura cu… ochii iubirii

Iosif Haidu

              Iubirea de arte şi literatură, iubirea pentru păstrarea memoriei înaintaşilor m-a făcut să iniţiez şi să fondez o asociaţie culturală, în parteneriat cu biblioteca locală din Roman, ce poartă numele distinsului om de cultură George Radu Melidon, având şi sprijinul unor oameni luminaţi şi deschişi dialogului cultural. Şi tot iubirea aceasta m-a dus la fondarea revistei Melidonium – ca reamintire peste timpuri a testamentului cărturarului romaşcan.
Am plecat la drum cu dorinţa firească de a promova valorile culturale locale romaşcane şi de a intra într-un dialog cultural cu iubitorii şi creatorii de valori spirituale din ţară şi diaspora, pentru crearea unor punţi culturale.
Această Asociaţie – SCGRM- este o organizaţie non profit, publică care vine în sprijinul comunităţii romaşcane, având membri din rândurile intelectualilor din Roman, din ţară şi din diaspora. În primii trei ani de existenţă activitatea noastră a fost sprijinită pe plan local – marcând în biblioteca publică frumoase şi importante activităţi culturale – după care, din cauza liberalismului şi deschiderii largi a viziunii culturale a revistei, am devenit incomozi anumitor cercuri. Am reuşit totuşi să trecem peste toate piedicile cu ajutorul moral al prietenilor şi colaboratorilor noştri, iubitori de adevăr şi valori autentice, primind aprecieri din medii universitare – Universitatea Ioan Slavici Timişoara 2014, judeţene – Galele Culturii Nemţene Piatra Neamţ 2016.
Acțiunile noastre, ne definesc. Dezinteresat, din IUBIRE pentru CUVÂNT.
Cultura prin ochii lui Dumnezeu! Iubirea fiind Dumnezeu. Doar prin iubire devenim vizibili. Iubind avem revelația frumosului, a binelui, a crezului în ceea ce ne definește, a iertării, a umilinței, a Dumnezeului (Divinității sau Divinului) ce este parte din noi, a cunoașterii. Iubirea face ca toate acestea să fie vizibile, conștientizate. Fără ea suntem orbi, într-o lume construită asemenea unui clopot de sticlă, croită și definită de deșertăciuni și micime.
Mi-aș fi dorit să fiu înțeleasă. Demersul meu, o smerită dăruire pentru semeni, venită firesc și din suflet, fără gând ascuns sau meschin. Voi merge mai departe, cu fruntea sus și sufletul curat, nelăsându-mă doborâtă de atitudini mercantile, pragmatice ori fals binevoitoare, având facla iubirii aprinsă! Ajutorul divin mi-a fost și îmi este reazăm. Acel ,,cineva” care se străduieşte din răsputeri ca să ,,dispărem” va înţelege într-o zi, că numele său se va găsi pe ,,pagina neagră” a istoriei locale, că suntem cu toții muritori și moștenirea pentru cei ce vin e parte a sufletului nostru, nu arginții.
Aşa cum ne scria unul dintre prietenii noştri, trebuie să ,,încerc să ajung la un fel de armonie cu mine însumi şi indirect cu restul lumii, pe care chiar dacă o critic, nu o urăsc şi nu am nici un fel de ambiție să mă înţeleagă sau să mă accepte” (DG).
Dacă nu vom reuşi să depăşim aceste anacronisme prezente în societatea de azi şi vom fi complici la fantasmele pretinşilor erudiţi care ne conduc destinele, nu vom reuşi să ne regăsim adevăratele valori şi identitatea culturală, aşa cum sublinia o poetă a vremurilor de azi: ,,La tine în Roman, de fapt peste tot, interesele sunt primordiale chiar privind relațiile interumane. Trist, dar nu mergem spre o direcție bună… Ne măcinăm între noi, fără rost, când planeta este în fierbere. Se rezumă toți la ,,războiul dintre noi”, apocaliptic, fără să ne pese de invazii și războiul ce vine...”(MG).
Cultura – cultivă ura?!” iată o întrebare a cărui răspuns astăzi doare… Mă las purtată de sentimentele ce mi-au animat sufletul dintotdeauna și spun: Cultura, făcută de oameni dăruiți, înnobilaţi, expresia frumosului din noi așternut în cuvinte și lăsat celor ce vin… este IUBIRE!

      Mulţumesc colaboratorilor noştri, celor care ne-au susţinut moral, care apreciază efortul nostru voluntar pentru promovarea valorilor autentice și totodată fac o invitație celor care ne contestă, să ni se alăture, din iubire. Dacă sunt suficient de puternici o vor face.
Am simțit nevoia să fac aceste precizări, dorind să răspund întrebărilor venite din țară și străinătate privind activitatea asociației, umbrită uneori de unele acțiuni nejustificate. Orașul Roman nu este doar un punct pe hartă: este un oraș european, descoperit și prin activitatea noastră.
Cultura prin… ochii iubirii, o invitație la normalitate, armonie și pace pentru cei care doresc să fie parte la îmbogățirea tezaurului romașcan şi românesc.

articol apărut şi în

http://www.observatorul.com/

http://www.marianagurza.ro/

http://bentodica.blogspot.ro/

http://saltmin.com/

http://inroman.ro/

http://www.revistasingur.ro/


http://www.atitudinea-nemteana.ro/


http://www.clipa.com/

31 comments

1 ping

Skip to comment form

 1. Marian Malciu

  Dacă ar naşte ură, cultura nu ar mai fi niciodată, cu adevărat, CULTURĂ!
  Felicitări, distinsă doamnă Emilia Ţuţuianu!
  Succes deplin în ani mulţi, cu recolte bogate în iubire, pace şi lumină!

  Cu admiraţie şi consideraţie,
  Marian Malciu

 2. Mariana GURZA

  ,,Oamenii sunt păsări cu aripile crescute înlăuntru.” (Nichita Stănescu). Am poposit azi, aici în amintirea poetului. Deși uneori ne înveșmântăm în tăceri, suntem mai vii ca niciodată. Sunt legată și sentimental de asociație, de Revista Melidonium, în special de Emilia Ţuţuianu. În paginile revistei mi-am regăsit prietenii vechi din diaspora, prieteni noi…Cum se explică succesul revistei, al Editura Musatinia, peste mări și țări? Personal, cunosc răspunsul, ca majoritatea prietenilor de bună credință. Îmi vine în minte o întrebare, destul de actuală: ,,Cultura – cultivă ura?!” Vă las pe domniile voastre, să aprofundați acest citat…Respect pentru colectivul Asociației, în special pentru Emilia Ţuţuianu, un Om ce zidește zi de zi, o nouă cetate romașcană a lumii de azi. Felicitări sincere și bunul Dumnezeu să vă deschidă Calea spre Lumină, așa cum a făcut-o mereu…Nu mai avem timp, decât , pentru IUBIRE! Restul…sunt nimicnicii. Prin Emilia Ţuţuianu, se înscriu mereu file culturale ce vor dăinui în timp.
  De ce nu apreciați ce aveți? Venim noi de la Timișoara, Canada, SUA, Australia etc. să pledăm pentru Emilia Ţuţuianu un OM AL CETĂȚII?

  Mariana GURZA

  1. marin

   Dragii mei prieteni,
   Am discutat cu distinsa doamna,Emilia Ţuţuianu-Dospinescu şi i-am propus ca toate aceste mesaje de sprijinire si îmbărbatare ,să fie adresate insasi edilului municipiului Roman.Eu voi face acest lucru ba mai mult,voi adresa e-mailuri pe adresele Min.Culturii,celor doua camere decizionale ale statului ,comisiilor de cultura cat si forurilor europene,prin Radio -Diaspora.Sunteti de acord?

 3. Doina ENEA

  Sunt membră a acestei Asociaţii culturale de care comunitatea nostră ar trebui să fie mândră şi pentru care ar trebui să lupte şi să ofere sprijin pentru tot ce face . Spun „sprijin” deorece această Asociaţie care a adus, prin activităţile derulate, un plus instituţiei în care are stabilit sediul – prin hotărâre judecătorească, după cum reiese şi din actul constitutiv- se găseşte în postura nefericită de a i se contesta spaţiul oferit de acte perfect legale. Cei care vor încerca să catalogheze intervenţia mea ca fiind una subiectivă , respectuos sunt invitaţi să citească actele de mai sus pentru edificare. Am norocul să lucrez cu Emilia Ţuţuianu, alături de care am reuşit să fac lucruri care în instituţia Biblioteca municipală nu s-au făcut. Nu spun că nu au existat activităţi până la apariţia Asociaţiei culturale în sediul Bibliotecii, spun doar că ce s-a derulat de la apariţia ei pentru noi ca instituţie şi, de ce nu, pentru întreaga comunitate este net superior. Viziunea, inspiraţia , implicarea şi dragostea pentru tot ce ţine de cultură au determinat-o pe editor, bibliotecar şi om de cultură Emilia Ţuţuianu să-şi deschidă sufletul şi să ofere tot ce are mai bun unei instituţii care astăzi invocă nişte inadvertenţe în actele Asociaţiei, motiv pentru care aceasta nu ar mai putea funcţiona în sediul căpătat legal. Celor care care astăzi aruncă vorbe fără şir, ghidându-se după „auzite” le recomand să arunce o privire peste actele postate, nu ca justificare ci ca informare corectă. E din ce în ce mai simplu să mergi cu denigrarea vorbind din informaţii primite de la persoane „de bine”, însă oricât de simplu ar părea unora e timpul să spunem STOP unui astfel de comportament. Nu-i corect faţă de munca şi performanţa unui OM care face totul dezinteresat şi o face foarte bine. Celor care aruncă pietre le recomand să încerce să clădească ceva cu ele, nu să le irosească încercând să lovească persoane care, culmea, nu merită. Îmi asum fiecare cuvinţel din acest comentariu, îmi asum inclusiv faptul că voi fi acuzată de părtinitate deşi cei care o cunosc pe Emilia Ţuţuianu ştiu că am dreptate. Şi aici îi includ şi pe cei din interiorul instituţiei, care s-au folosit cu neruşinare de „produsul intelectual” şi astăzi o contestă sau ,pur şi simplu ,dau din umeri, chipurile, a voită nepuţinţă…

 4. Dan Bliderişanu

  Un om dăruit care e judecat pentru că a făcut lucruri – pentru ca a incercat sa faca ceva constructiv – initiativele ASCGRM si revistei Melidonium ar trebui să bucure ,,marea familie romașcană” dar din cauza invidiei, suficienţei și răutătii se incearcă minimalizarea acestor întreprinderi. Până când să stăm pasivi si sa asistăm..?Ar fi o indiferență condamnabilă.Amintesc că Asociația urmărește o mai bună cunoaștere a moștenirii culturale romașcane,păstrarea nealterată a patrimoniului cultural dar si promovarea noilor talente în literatură,artă,în general.Paleta preocupărilor artistice ale membrilor asociației este variată,..iar.din 22 mai 2009 si până astăzi,rubricile revistei Melidonium fiind îmbogățite cu teme generoase apreciate unanim în țară si diaspora.Revista,care apare si on-line, face cinste si un real serviciu comunitătii romașcane prin promovarea valorilor,a culturii.Dacă recunoaștem valoarea,de ce nu suntem si recunoscători ?

 5. Constantin Enianu

  Felicitări, ASCGRM, recte Dnei Emilia Ţuţuianu, care cu iubire de Adevăr, Frumos şi Bine, păstoreşte acestă Asociaţie Culturală (din care fac şi eu parte ca membru) ca genius loci muşatin.

 6. Constantin Enianu

  Bunii emetropi vor fi salvați urmând Iubirea de Adevărul Frumuseții, imortalizat aici precum fresca lui Michelangelo pe Capela Sixtină, întrucât avem şi în acest loc Oameni cu Dumnezeu.

 7. Adrian Erbiceanu

  Mă alătur, necondiționat, solicitării dumneavoastră de susținere morală și cooperare.
  Culturii nu trebuie să i se pună nici piedici și nici granițe. Ea trebuie să fie un bun universal.
  La sfârșitul lunii mai (mai precis pe data de 27) intenționez să lansez o carte de poeme (sonete) la București. Pe 3 iunie, dacă toate vor merge după plan, intenționez să repet evenimentul și în localitatea Bacău.
  Din dorința de a fi în aceste momente alături de dumneavoastră, aș putea face, între zilele menționate, sub oblăduirea asociației pe care o conduceți, o prezentare a cărții la Biblioteca din Roman.
  Dacă prezentarea poate fi aranjată, vă rog să-mi furnizați un număr de telefon, pe adresa mea de e-mail, pentru a discuta mai în amănunt toate cele necesare.

  Cu deosebită stimă,
  Adrian Erbiceanu

 8. Ionuţ Caragea

  Valorile şi înaltele caracterele supraviețuiesc tuturor încercărilor. Nu ştiu cine este împotriva a ceea ce faceţi, dar sper să revină la gânduri mai bune.

 9. Dianu Sfrijan

  Vă felicit Doamna Tutuianu că aveţi tăria să faceţi faţă acestor greutăţi şi vă admir munca continuă şi nobilă pe care o depuneţi. Prin oameni ca Dumnevoastră adevărata cultură românească poate supravieţui, iar Diaspora Română vă preţuieşte pentru tot ceea ce faceţi. Sunt mandru că sunt membru al acestei asociaţii.
  Cu deosebită stimă – Dianu Sfrijan, Anglia

 10. Gabriela Ana Balan

  Scriitorii din toate timpurile şi din toate colţurile de zare vor să facă o lume mai bună pentru toţi, cei care avem speranţe şi nădăjduim că reuşim împreună cel puţin să păstrăm neîntinat prinosul de moştenire de la străbuni. Piatra de temelie a dezvoltării oricărei civilizaţii este cultura. Liantul care leagă cărămizile este spiritul de solidaritate dintre oamenii de cultură. Scriitorii, vrednici ucenici înzestraţi cu har divin, stăpâni ai tărâmurilor bănuite şi nebănuite, reale şi visate aşadar, pot schimba soarta lumii în bine cu puterea cuvântului care zideşte marea creaţie universală, cu viteza luminii!
  Artă prin iubire! Da, cei care înţeleg că aceste două simboluri înlătură tot răul din lume, cei care vor o lume mai bună, trebuie sprijiniţi. Mă alătur corului de voci care vor să se facă auzite alături de doamna Emilia Ţuţuianu pentru că personal am găsit în Revista Melidonium spaţiu care m-a apropiat de sufletul cititorilor atât din ţară cât şi din diaspora, greu încercaţi de dorul de casă. Dacă revista Melidonium are asemenea probleme, înseamnă că trăim intr-o lume lipsită de sens. Oameni buni, treziţi-vă, răul trebuie înlăturat, nu binele! Ce se intâmplă, de ce mereu acolo unde ceva este bun şi frumos, vă găsiţi să veniţi din afară cu rău şi urât? Azi, când doar cultura ne mai poate lumina, voi veniţi sa distrugeţi tocmai revistele de cultură, coloana noastra vertebrală? Şi ce ne daţi în schimb?
  Haideţi să mai salvăm ce se mai poate, să ne salvăm prin cultură şi artă! Este singura noastră şansă! Nu uitaţi că libertatea noastră a fost deja plătită cu sânge nevinovat, haideţi să nu întinăm memoria tinerilor care s-au jertfit în numele ei!
  De ce se găseşte mereu cineva care uită? De ce mereu cineva îşi întoarce faţa de la Dumnezeu? De ce atâtea piedici? Ce se urmăreste, de fapt? Sperăm că tot răul să dispară!
  Distinsă doamnă Emilia Ţuţuianu, nu sunteţi singură, vedeţi, toţi cei cărora le-aţi deschis sufletul şi paginile revistei, vă suntem acum alături. Şi venim cu arme de temut, iubirea şi credinţa în Dumnezeu, speranţa de mai bine prin cultură!

 11. Mihai Dascalu - Chişinău

  De la inceputurile ratiunii sale, omenirea tot cauta raspuns la clasica confruntare dintre Bine si Rau. Nu l-a gasit, desi atata timp s-a scurs! atata lume s-a implicat! atata filozofie s-a nascut! atatea discutii s-au facut… Se vede treaba, intrebarea tine de vesnicie. Noi nu suntem vesnici, stimata doamna Emilia Tutuianu, dar o contributie intelectuala pe masura in sprijiniul Binelui Universal, revista Melidonium a adus. Ce urma lasa insa autoritatea decisiva?

 12. Alexandru Spataru

  Stimata doamna Emilia Tutuianu,
  Orasul cel mai aproape inimii mele are doua nume: Al Meu este
  cel dintai, celalalt e de voievod. In partea asta a Lumii, altul sa i se
  asemene nu e. Sunt unul dintre aceia care stiu ca merita cu prisosin-
  ta sa fie iubit. Dumneavoastra, stimata, draga doamna Emilia Tutuianu,
  ii dovediti din plin iubirea prin laudabila, deosebit de valoroasa activitate intru propasirea sa culturala ; si ceea ce se face din iubire nu se poate compara.
  Editura si revista pe care le-ati fondat si le conduceti cu profesi-
  onalism si daruire (si la care am privilegiul si onoarea sa fiu un mo-
  dest colaborator ), au facut din orasul Roman un cunoscut si apreciat
  reper cultural in Romania! O premiera, care ar trebui sa-i determine
  pe cei care le-au pus gand rau, catre sprijin si facere de bine sa se
  indrepte! Asa sa le ajute si sa ne ajute Bunul Dumnezeu!
  Mereu alaturi de dumneavoastra, dorindu-va tot binele,
  Alexandru Spataru

 13. Ben Todica

  Acesta e destinul adevarului. Mergeti cu incredere INAINTE !
  Ben Todica

  http://bentodica.blogspot.com.au/2016/04/emilia-tutuianu-cultura-cu-ochii-iubirii.html

 14. Veronica Balaj

  Care sa fie oare cuvantul salvator ,ma intreb ….? O revista, o ctitorie culturala, o anume zidire prin si din cuvinte este amemintata cu disparitia. Unde-i ratiunea unui asemenea gest? Fara sa vreau se aduna intrebarile pentru ca sunt derutata… Cum e posibil cand cineva daruieste …..fara sa ceara nimic in schimb, cum se poate sa-l inlaturi. sa-l desfiintezi? Emilia Tutuianu aduce un plus de cultura, o plusvaloare daca e sa fim in ton cu vremile noastre unde castigul primeaza. Chiar nu mai foloseste azi,…. cultura? Apasa prea greu pe umerii cuiva? Absurd. Ma bucura ca mai sunt persoane care sustin aceasta revista si Asociatie culturala . Daruirea in numele cuvantului scris nu poate fi naruita. Credeti asta, va rog, domnilor care sunteti gata sa semnati un act de ..
  uitare a culturii!

 15. George Danciu

  Vă bucurați de toată stima și simpatia noastră pentru felul desăvârșit în care promovați cultura prin ceea ce scrieți cât și prin paginile revistei căreia i-ați dat viață.

  E de știut faptul că de dărâmat este foarte ușor pentru omul nesăbuit, dar pentru a da viață unei reviste, conținut și substanță de calitate, mai ales aprecierea și încântarea diverșilor cititori, iubitori de cultură, printre ei fără îndoială scriitori și mari făuritori de cultură din țară și din diaspora, nu e puțin lucru, fapt pentru care vă felicit și cu această ocazie.

  Îmi imaginez munca complexă și istovitoare pe care o desfășurați, cu rezultate remarcabile, mai mult de una singură. Însă puteți fi sigură că sunt și multe inimi care empatizează la unison cu off-urile dvs., de altfel inerente unei astfel de activități susținute în care aprecierile de orice fel se văd prea puțin ori sunt umbrite în mod grosolan de invidia și răutatea celor care nu văd cu ochi buni cultura …prin ochiul iubirii.

  Aveți toată stima și susținerea iubitorilor de țară și adevăr, de artă și de cultură.
  George Danciu

 16. ȘTEFAN DUMITRESCU

  DRAGĂ EMILIA

  TU EDITEZI O REVISTĂ CHIAR EXTRAORDINARĂ, IMPORTANTĂ PENTRU CULTURA ROMÂNA, ȘI EȘTI UN CREATOR DE REVISTĂ FOARTE TALENTAT.
  Îți propun ?
  1 să începi să publici în revistă Aprecieri ale unor scriitor despre revistă, și
  2. să concepi o Listă cu oameni de cultură care susțin și apreciază revista… SUNT PRIMUL CARE ÎȚI VOI TRIMITE UN TEXT ȘI CARE VOI SEMNA LISTA !

  DOMNUL SĂ NE AJUTE ! CU PREȚUIRE MAXIMĂ, ȘTEFAN DUMITRESCU…

 17. ION IONESCU BUCOVU

  Nu se poate să dispară această revistă care intrase în conştiinţa publicului. Cine conspiră contra ei? E o fărâmă de cultură care ne dă aripi să zburăm mai departe… Preţuire, d-na Ţuţuianu!

 18. Iulia Roger Barcaroiu

  Cand Shakespeare vorbea trist si filosofic in faimoasa tirada hamletiana despre „..bataia din picior pe care vrednicia rabdatoare o tot indura de la nedestoinici” facea referire nu doar la un dat propriu timpului cu care era contemporan ci la o constanta a tuturor vremurilor. Daca aceasta este situatia cu care va confruntati, o veti depasi cu siguranta, pentru ca sunteti o luptatoare. Dar, este pacat: spiritul, stradania si talentul dumneavoastra nu ar trebui atinse ori controlate de jocul politic.
  As vrea sa stiti ca, pentru cei care traiesc in afara granitelor tarii, modul in care insufletiti actul cultural, facandu-l sa vibreze romaneste este un dar si un balsam pentru suflet.

  Cu prietenie si respect,
  Iulia Roger Barcaroiu

 19. George PETROVAI

  Fiti convinsa, doamna Emilia, ca nu voi sta cu mainile in san.
  Ma voi opune din toate puterile la o asemenea ticalosie,
  care ilustreaza aparenta de libertate de la noi.
  Imi pare rau ca am avut dreptate in urma cu cateva zile
  cand va scriam despre aceasta parodie postdecembrista.
  O cunosc pe pielea mea (am fost disponibilizat pentru curaj
  si verticalitate), o stiu din vazute si auzite.
  Totul e sa ne opunem si sa le dam peste bot pseudodemocratilor
  in ale caror maini murdare este painea si cutitul.
  Curaj, doamna Tutuianu! Nu sunteti singura…
  Cu pretuire pentru ce ati facut si in continuare veti face,

  George PETROVAI

 20. Puiu Popescu

  Bun gasit doamna Emilia,

  Nu e usor sa faci lucruri bune si apreciate intr-o lume bantuita de invidie, rautati, interese.
  Cei care se incumeta sa mearga mai departe au o chemare pe care multi nu o inteleg.
  Suntem cu gandul alaturi de d-voastra.

  http://www.observatorul.com/articles_main.asp?action=articleviewdetail&ID=15368

  Cu prietenie si consideratie,
  Puiu Popescu – Canada

 21. Florin Vasile Bratu

  Stimată doamnă Emilia Ţuţuianu,

  Cu mare supărare am luat cunoştinţă de ,,făcăturile locale” privind viitorul revistei ,,Melidonium” în particular şi al ,,Societăţii Culturale George Radu Melidon” în general. Sunt totalmente surprins cum o realizare de mare succes, revista ,,Melidonium”, poate să fie tratată înjositor de oameni puşi să ajute cultura, nu să o sufoce.

  Ca romaşcan, profund ataşat oraşului Roman, căruia i-am dedicat şi un roman al meu ,,Drum închis”, vă rog să nu renunţaţi la proiectul ,,Melidonium” recunoscut şi peste hotare…. În Bucureşti, sunt martor, revista ,,Melidonium” a fost foarte apreciată de specialişti, atât ca prezentare, cât mai ales, în ce priveşte conţinutul.
  Nu disperaţi, mergeţi înainte!…
  Ar fi gândul de pe urmă al autorităţilor locale, care nu pot să distrugă o emblemă culturală a oraşului, prin măsuri administrative punitive!
  Veţi vedea, vor reveni pe drumul bun ce l-aţi deschis.

  Cu speranţă,
  Florin Vasile Bratu

  04.04 .2016 Bucureşti

 22. merticaru mihai

  Suntem alături de Dumneavoastră. Sunt convins că veți învinge.

 23. George PETROVAI

  Ferește-ne, Doamne, de culturnici!

  Prin sâcâielile la care este supusă în aceste zile doamna Emilia Țuțuianu de către unii dintre politrucii romașcani (sau, mă rog, de către slugoii ăstora), avem încă o dată dovada că niciun român sincer și bine intenționat nu poate (a se citi nu i se permite!) să fie la el acasă profetul culturii autentice. Mai avem, totodată, dovada clară despre stupefiantul rău care cu necesitate decurge din intervenția/vârârea nasului nepriceperii politizate acolo unde nu-i fierbe oala: Dacă politicul românesc s-a făcut de râsul curcilor și de plânsul grosului cetățenilor ca formă concentrată a economicului, toată economia noastră antedecembristă fiind tratată la modul tâlhăresc ca un morman de fiare vechi, la fel de grav din punct de vedere identitar, dar cu mult mai rizibil din punct de vedere moral-spiritual este brutalul său amestec în chestiuni de cultură, căci din așa ceva nu poate să iasă decât ceea ce știm cu toții – catastrofalul spor al pseudoliteraturii comandată și doar iscălită de pușcăriașii putrezi de bogați pe din afară și săraci lipiți pământului în lăuntrul lor!
  Nedemni politruci și trepăduși ai Romanului, dacă pe voi niciun român cu scaun la cap și bun simț nu dorește să vă cunoască, doamna Emilia Țuțuianu și revista Melidonium sunt cunoscute și apreciate de numeroși români din țară și străinătate. De n-ați știut sau intuit până acuma, aflați de la mine că cei mai credibili mesageri ai României zilelor noastre nu sunt necalificații ei politruci, aproape toți vădindu-și aptitudinile de tâlhari și trădători de talie internațională, ci sunt oamenii de cultură, căci numai prin cultură valoroasă un popor învinge timpul și-și asigură locul ce i se cuvine în loja de onoare a istoriei universale…
  Prin ceea ce a făcut până în prezent pentru cultura română, cu certitudine că doamna Țuțuianu este una dintre cele mai distincte și distinse voci culturale ale Romanului de azi. Și asta deoarece nu-i de ici, de colo să pui pe picioare o asociație culturală de referință și – prin pilduitor devotament pus în slujba nevoilor spirituale ale semenilor – să strângi în jurul revistei un buchet de valoroși colaboratori. Pentru așa ceva e nevoie pe lângă muncă și de har.
  De aceea, voi care aveți în mâinile voastre pâinea și cuțitul din acea urbe, aveți și șansa să vă dovediți români de nădejde prin sprijinul acordat doamnei Țuțuianu întru împlinirea misiunii culturale pe care și-a asumat-o. Iar acest sprijin se cheamă neîngrădirea (conștientă sau inconștientă) a libertății ei de acțiune.
  Doamnă Emilia Țuțuianu, nu sunteți singură în această confruntare inegală. Toți colaboratorii și cititorii izbutitei reviste Melidonium, deloc puțini, sunt alături de dumneavoastră. Iar o asemenea redutabilă forță nu poate fi ignorată taman într-un an electoral, știut fiind faptul că până la urmă totul se plătește
  George PETROVAI

 24. Irina Barjoveanu-vladu

  Revista dumneavoastra, adevarata oaza pentru cei insetati de arta,frumos si cultura, este pentru urbea noastra musatina, precum Cronica Pisalogului pentru Gazeta de Roman: nu putem concepe a doua fara prima. Nu va lasati intimidata, va suntem atat de multi alaturi, luptati in continuare si veti reusi! Dumnezeu sa va dea putere sa invingeti!
  Irina Barjoveanu-Vladu

 25. Abalasei-Donosa Constanta

  Scriu cu mâhnirea în suflet aceste rânduri. Revista ,, Melidonium ,, editată și susținută ani la rând prin harul doamnei Emilia Țuțuianu, în care a promovat cultura , datinile și personalitățile din arealul județului Neamț și al orașului Roman… nu trebuie să dispară ! Prin intermediul acestei reviste, mult și frumos de adevărat s-au promovat nume de oameni aleși scrisului cât și cultura românească pe plan internațional. Felicitări doamnă Emilia Țuțuianu pentru întreaga dumneavoastră generozitate și verticalitate.

  Cultura nu are culoare politică. CULTURA, înseamnă LUMINĂ !

  Gânduri alese de prețuire și susținere:)

  Constanța Abălașei-Donosă

 26. Eugen Dorcescu

  O întâmplare fericită (dar există, oare, întâmplare?) m-a adus în preajma şi apoi, în paginile revistei „Melidonium”, minunată revistă, asupra căreia a vegheat, veghează şi sper, din toată inima, că va veghea, vreme îndelungată, distinsa, talentata şi generoasa Doamnă Emilia Ţuţuianu.
  „Melidonium”, prin ştiinţa, sensibilitatea şi vocaţia culturală a Directoarei sale, a probat, necontenit, că are nu doar simţul valorii, ci şi cultul acesteia, promovând texte temeinice, de o mare varietate şi profunzime, orientate spre teme majore, texte moderne, ca viziune şi expresie Am urmărit, cu atenţie şi încântare, revista, am colaborat, fără ezitări, la mai multe ediţii, am recomandat-o, călduros, colegilor şi prietenilor mei.
  La fel voi face şi de acum înainte.
  Vivat, crescat, floreat!

  Vă mulţumesc, distinsă Doamnă Emilia Ţuţuianu!

  Eugen Dorcescu

 27. Grumuș Sorin

  Îmi exprim deplina solidaritate cu Societatea Culturală George Radu Melidon. Avem nevoie de promovarea culturii orașului Roman în țară și diaspora.
  Avem nevoie de MELIDONIUM!!!

  Cu respect, Grumuș Sorin

 28. Dr. Larisa Schuster

  Mă onorează faptul de a fi membră a Asociaţiei Societatea Culturală George Radu Melidon din Roman care prin activităţile ei promovează valorile culturale locale îndeosebi prin revista Melidonium cât şi în cadrul unor evenimente culturale locale.
  Susţin activitatea acestei asociaţii culturale care este benefică climatului urbei romaşcane şi care are ca membri personalităţi locale care apreciază creaţia artistică românească.
  Nu-mi pot închipui că ar fi o persoană, care să minimalizeze activităţile prezentate de această societate culturală, așteptăm cu încredere, să fie încurajate iniţiativele asociaţiei,întrucât un climat cultural divers, va asigura o mai bună informare a cetăţenilor şi opţiuni diverse ale iubitorilor de artă şi literatură. Nu ştiu de ce se doreşte minimalizarea activităţilor asociaţiei fiindcă cel puţin revista Melidonium cea mai importantă realizare a asociatiei este lecturată în toată ţara şi în diaspora fiind un foarte bun ambasador şi reprezentant al oraşului nostru cu ce avem noi romaşcanii mai bun şi de valoare – valorile culturale ce sunt puse la masa dialogului cu marea cultură românească. În speranța că autorităţile locale din Roman vor fi deschise dialogului cultural și în spiritul liberalismului, vor sprijini concret activităţile Asociaţiei Culturale GRMelidon, vă mulțumim.

  Dr. Larisa Schuster

 29. Lia Popa

  Sunt consternată. Atât de multă energie consumată de un ”post tv” pentru a pedepsi îndrăzneala unei asociații culturale de a supraviețui într-o lume sluțită de cei care s-au cocoțat la putere. Nu pot să nu mă întreb cui folosește această manevră jurnalistică demnă de o o cauză mai bună…..

 30. Paul Polidor

  Stimată Doamnă Emilia Ţuţuianu, sunt alături de cei care vă sprijină pentru larga deschidere culturală manifestată prin revista Dvs., care a promovat unele din interviurile şi articolele mele. Interferenţele sângelui asiatoid cu cel românesc stau la baza problemelor cu care vă confruntaţi, şi spun acest lucru ca victimă similară cu aspectele invocate în cazul Dvs.: studiile de interferenţe în care am publicat ipoteza enunţată mai sus au fost retrase din librării şi date spre ardere, deci nu mă miră nimic din ce vor duşmanii Culturii şi Adevărului.Observ, însă, că nu există niciun nume al Răului printre ,,politrucii romaşcani sau slugoii lor,, ca să citez din intervenţia unui coleg. Prin urmare, iată tot o cutumă asiatoidă, nu există niciun nume, Răul General, adică Goliat se luptă cu Emilia Ţuţuianu ! Este un ordin dat de Capitală, de Guvernul Mondial ori este o mârşăvie locală, un război între găşti imobiliare? Staţi în coasta cuiva: prin urmare, unde sunt Numele?… Port acelaşi război: deşi mi-au ars cărţile, am păstrat un exemplar… Cu preţuire şi prietenie, Paul Polidor

Lasă un răspuns