«

»

Arie Lamdan, un univers inedit

[flickr_set id="72157666918640956"]

Recent, la comemorarea a zece ani de la trecerea în veşnicie a lui Baruch Elron, l-am reîntălnit pe Arie Lamdan, fost bun prieten şi tovarăş al lui în grupul celor şase artişti plastici, novatori, realişti fantastici, surrealişti de talent reuniţi sub denumirea de Hexagon. Arie a vorbit în faţa câtorva sute de prieteni şi admiratori ai lui Elron, adunaţi la cinemateca din Tel Aviv, cu acea dăruire şi sensibilitate intelectuală pe care le găsim şi în lucrările lui.
Impresionat şi inspirat de o recentă călătorie în India, Arie Lamdan mi-a arătat câteva tablouri născute parcă din vechea filosofie orientală, din budhism şi induism, din „învăţăturile celui luminat”. Elementele fantastice şi legendare, nirvana şi meditaţia cu care pictorul a luat contact teoretic, au fost trecute de acest creator riguros prin filtrul logicii europene, rezultând, ca întotdeauna, un univers inedit, de sine stătător.
Figurile surprinse în India, elementele tradiţionale, formele de expresie tipice mi-au amintit de mai vechile sale tablouri în care atenţia artistului a fost polarizată de emblematicii evrei iemeniţi, ajunşi în Israelul modern cu straiele şi obiceiurile lor specifice. Forţa imaginativă a pictorului a reuşit şi de astă dată să redea, printr-o expresie frontală şi interpretativă, tot ce se întâmplă în jur, dar şi în conştiinţa sa.
Arie Lamdan este un artist prolific şi polivalent. El excelează în pictura de şevalet, în grafică şi gravură, în desenul pur dar şi în acuarelă. Uneori elementele figurative se amestecă cu componente abstracte, dar mai des ne invită generos în galeria sa surrealistă unde ideile cele mai năstruşnice, refuzând reprezentarea net figurativă a realităţii, capătă sens şi unitate, sugerând vis şi speranţă, plutind între sensibil şi spiritual.
Limbajul său artistic este universal, dar păstrează întotdeauna acele însemne şi valori locale, la care se adaugă claritatea rostirii plastice şi sentimentul de plenitudine al spaţiului pictat, privilegiat.

Dr. Dorel Schor

Lasă un răspuns