«

»

Comunicat ASCGRM

[flickr_set id="72157664738722324"]


Comunicat ASCGRM

Colegiul director al Asociației Societatea GRM, a hotărât ca ASCGRM să îşi suspende activitatea pentru o perioadă de timp.
Întrucât în mediul romaşcan a început o campanie de mistificare a unor realităţi, interpretare distorsionată şi dezinformare a publicului faţă de activitatea asociaţiei, considerăm că este oportun să încetăm activitatea acesteia pentru o perioadă de timp nedeterminată. Specificăm că nu dorim să fim antrenaţi în jocuri politice, dispute electorale sau interese de grup care sunt străine obiectivului unei asociaţii culturale.
ASGRM este o societate culturală care şi-a definit foarte bine obiectivele încă de la înfiinţarea ei, încercând să aibă iniţiative care să aducă cinste oraşului Roman, dar care acum, din nefericire, sunt interpretate diferit de unele persoane.

Precizăm totodată următoarele aspecte:

1) Preşedinte al ASCGRM este prof. univ. dr. Tudor Ghideanu, iar printre membri se numără: ing. Doru Măndăşescu, dr. Vasile Ursachi, prof. Gheorghe A.M. Ciobanu, editor Emilia Ţuţuianu, prof. Dan Bliderişanu, muzeograf Minodora Ursachi, pictor Iosif Haidu, prof. Cecilia Pal, ing. Ştefan Avadanei, jurist Emilia Silvia Popa, jurist Cristina Nica, jurist Carmen Ghideanu Radu, procuror Dinu Şerban, scriitor Florin Vasile Bratu, prof. Elena Drăghiceanu, ec. Valerian Chiriac, psiholog Victoria Petrea, farmacist Magdalena Avadanei, poet Constantin Enianu, muzeograf Otilia Mircea, bibliotecar Doina Enea, iar din diaspora Maria Raţiu(Italia) şi Dianu Sfrijan(Anglia).
Asociaţia Societatea Culturală George Radu Melidon NU face activităţi comerciale, este ONG

2) Activitatea Asociaţiei este structurată conform statutului şi obiectivelor sale: cercetarea, documentarea şi studierea activităţii publicistului G.R. Melidon – arhivarea şi păstrarea unor documente ce au aparţinut celui care a întemeiat prima bibliotecă publică la Roman în anul 1885. Am considerat firesc ca activitatea noastră să fie în parteneriat și cu biblioteca din oraş, pentru că ceea ce facem în asociaţie este şi o completare a muncii din bibliotecă, reușind să aducem în atenția publicului larg activitatea instituției, cu toate realizările ei.

3) Primul pas în înfiinţarea unui ONG este găsirea unei denumiri, cea aleasă de noi respectă perfect prevederile legale, şi anume că nu a fost rezervată de altcineva şi nu există coincidenţă de nume cu o altă organizaţie. Disponibilitatea denumirii se eliberează doar de Ministerul Justiţiei. Pentru numele dat Asociaţiei, înfiinţată în anul 2009, aceasta nu avea de ce să ceară permisiunea Uniunii Armenilor din România, George Radu Melidon a fost cetăţean român cu ascendenţă armeană. Uniunea Armenilor din România credem că salută existenţa acestei asociaţii culturale ce poartă numele unui cetăţean român cu origini armeneşti. Aprobarea cererii de înfiinţare a ASCGRM atestă faptul că instituţia competentă, respectiv Judecătoria Roman, a fost de acord şi nu a precizat vreo obligativitate în sensul obţinerii vreunui acord de la Uniunea Armenilor din România, privind numele asociaţiei.
ASCGRM este fondată în baza Ordonanţei guvernamentale 26 din 2000 (care are ca scop exercitarea dreptului la liberă asociere, promovarea valorilor civice ale democraţiei şi statului de drept, existenţa unui parteneriat între autorităţile publice şi astfel de asociaţii). Asociaţia a dobândit personalitate juridică prin înscrierea ei în Registrul asociaţiilor şi fundaţiilor aflat la grefa Judecătoriei Roman, cererea a fost însoţită de actul constitutiv, statutul asociaţiei, acte doveditoare ale sediului şi patrimoniul iniţial. Astfel, dacă ar fi existat orice problemă legată de denumirea ce a fost acordată asociaţiei, Ministerul Justiţiei ar fi refuzat motivat înscrierea acestei denumiri. Aşadar este o falsă premiză afirmarea de către contestatari a faptului că ar fi trebuit să se ceară permisiunea Uniunii Armenilor din România. În anul 2009 Primăria Roman a fost cea care a încheiat cu noi un contract de comodat, având nr. 4441 din 10 martie, pe o perioadă determinată, iar faptul că biblioteca a fost în restaurare a făcut să nu mai prelungim contractul de comodat.

4) ASCGRM nu a dorit şi nu a solicitat niciodată închirierea unui spaţiu în cadrul Bibliotecii Municipale Roman
Nu există nici o cerere oficială înregistrată în acest sens. Există un memoriu înaintat Primăriei de către secretarul asociaţiei, în care am adus la cunoştinţă activitatea ASCGRM şi solicitam prelungirea contractului de comodat – memoriu la care nu am primit nici un răspuns. În momentul constituirii ASCGRM, în anul 2009, Primăria Roman a semnat un act care certifică sediul ASCGRM ca fiind la adresa Bibliotecii Municipale, deci era în foarte cunoştinţă de cauză
Un răspuns din partea primăriei ar fi evitat aceste mistificări ale unor fapte.

5) Editura Muşatinia este o entitate distinctă (înfiinţată în anul 2003) atât faţă de Biblioteca Municipală cât şi faţă şi de ASCGRM – confuzia o creează intenţionat autorii articolului şi materialului video prezentat publicului. Nu a vorbit nimeni de închirieri de spaţiu la bibliotecă. Tot ce s-a prezentat publicului sunt distorsionări ale faptelor – aşteptăm dovezi, acte pentru a demonstra acuzele ce ni se aduc, nu păreri subiective şi mistificări.
Editura Muşatinia nu are sediul în Biblioteca Municipală.
Editura Muşatinia nu a cerut nici un spaţiu pentru închiriere la Biblioteca Municipală Roman – confuzia o creează deliberat cei care au alte scopuri şi mistifică adevărul.

6) Primăria nu a fost supusă nici unor presiuni, nu există nici un act oficial al acestor ,,presiuni”. Iarăşi se denaturează realitatea.

7) Blogul Bibliotecii Municipale https://bibgrmroman.wordpress.com/ şi pagina de facebook a Secţiei împrumut carte adulți sunt realizate în colaborare cu ASCGRM. Timp de 6 ani ASCGRM a stat în slujba comunităţii romaşcane şi i-a venit în întâmpinare cu activităţi de promovare, informare, mediatizare a evenimentelor culturale din Roman, prin site-ul http://melidonium.ro/ , într-un dialog cultural cu iubitorii de cultură din ţară şi diaspora.

ASCGRM prin membrii ei refuză orice polemică şi antrenare în dispute verbale, din motive ce ţin de bun simţ şi evitarea stărilor conflictuale care nu onorează cultura; noi doar milităm pentru susţinerea şi promovarea artei şi culturii româneşti de autentică valoare în spaţiul autohton, european şi internaţional, prin iniţierea de proiecte specifice, vizând manifestări ale culturii în toate formele ei, precum şi prin proiecte având drept scop cunoaşterea şi preţuirea artei şi culturii naţionale, a tradiţiilor, meşteşugurilor tradiţionale, şi păstrarea spiritului creator românesc peste timp.
Ne cerem scuze colaboratorilor noştri, nu îi vom dezamăgi, vom fi împreună pe revista online http://melidonium.ro/

Preşedinte, prof. Tudor Ghideanu
Vicepreşedinte, EmiliaŢuţuianu
Manager, Doru Măndăşescu
Secretar, Dan Bliderişanu
Jurist, Carmen Ghideanu Radu

10 aprilie 2016

contract comodat_Page_1

contract comodat_Page_2

hotarare judecatoreasca_Page_1

 

 

hotarare judecatoreasca_Page_2

3 comments

 1. doina

  Până la urmă impertinenţa şi obrăznicia pot învinge, dar este doar temporar. Dacă o Societate Culturală, care are ca obiectiv şi documentarea, studiul, cercetarea vieţii şi operei unei personalităţi – care a întemeiat o bibliotecă – nu îşi are loc în chiar instituţia înfiinţată de el, atunci trăim într-o societate strâmbă… Unde îşi are locul o societate culturală creată în memoria unui om de cultură: la cineva acasă? la crâşmă?… pe terasă, la ştrand, la o bere?… Uluitor domnilor, unde doriţi să plasaţi cultura autentică…

 2. Dan Bliderisanu

  Oameni de cultură din Roman, unii menţionați în Comunicat, membri ai ASCGRM dar si alți intelectuali de prestigiu din Roman si nu numai, inclusiv oameni de presă, s-au adresat Asociației noastre dar şi mie personal în calitate de secretar al acestei asociaţii culturale, sugerându-ne să nu acceptăm provocări care ne-ar înjosi, deoarece cei ce iubesc frumosul si adevărul sau chiar slujesc cu adevărat cultura, apreciază unanim valoarea Revistei Melidonium şi activităţile asociaţiei a cărei preşedinte este un reputat profesor din mediul academic prof. dr. Tudor Ghideanu. De asemenea, urmărind materialele apărute pe internet, dar si argumentele de netăgăduit ale juriştilor Asociației, însoțite de documentele Asociaţiei, au constatat că ,,investigația” jurnalistică a avut o documentaţie incompletă, cealaltă parte nu a fost consultată, unele afirmaţii fiind insinuări grosolane –
  de exemplu – intenția asociatiei de a cere un sediu la vila Hogaș, care este un zvon fabricat
  – adresa Editurii Mușatinia care, se ştie, nu este aceeaşi cu adresa bibliotecii Roman, lucru de altfel imposibil şi nu este editura asociaţiei,
  – problema unei închirieri de spațiu a fost creată artificial fără să fi existat vreodată în fapt,
  – Asociaţia SCGRM, fiind ONG nu face activități comerciale,
  si toată suita de relatari de tip jurnalism de senzaţie cu ştiri ,,bombă”, fără temeiuri reale şi create artificial, la modă în lumea tabloidelor ce ofilesc prin însăşi prezenţa lor ideea de democraţie greşit înţeleasă de unii care fără a avea un minimum de dovezi se erijează în vajnici reprezentanţi ai societăţii civile…
  Scandal pe motiv de inadecvare culturală…. dar, chiar este o inadecvare: primul bibliotecar al urbei Romanului, George Radu Melidon, reprezentat prin documente de arhivă, o întreagă muncă de cercetare, obiecte, donații de carte… care se află exclusiv în arhiva Asociația SCGRM – nu este primit în Biblioteca Municipală Roman, iată o inadecvare culturală….

  Dan Bliderisanu, secretar al ASCGRM

 3. Constantin Enianu

  Pentru a nu da curs provocarilor , de altfel dupa cum s-a vazut nefondate, intr-o perioada sensibila pentru comunitate, intelepciunea isi spune cuvantul si cultura temeinica nu se amesteca cu ignobile taifasuri provinciale. Din partea mea tot sprijinul pentru o asociatie culturală care lucrează în folosul memoriei culturale locale si românesti

  Constantin Enianu, membru al ASCGRM

Lasă un răspuns