«

»

Avi Schwartz Nostalgii de ieri şi de azi

[flickr_set id="72157668174790316"]

Este pictorul Avi Schwartz un nostalgic? Întrebarea se cere pentru că aproape toate subiectele din tablourile lui înfăţişează locuri şi personaje peste care a trecut aripa timpului, purtându-ne într-o lume care, astăzi, s-a schimbat. Este o lume diferită şi fascinantă, o lume paralelă, cu farmecul accentuat de trecerea timpului. Şi lumea aceasta, Avi Schwartz o descoperă mereu în Yaffo, în oraşul vechi, cu lumea lui pestriţă şi tradiţională. Pictura lui se află astfel la confluenţa între originalitate şi academism pe de o parte, o combinaţie dintre memorie şi imaginaţie, pe de altă parte.
Oraşul vechi din Yaffo este un cartier pictural, cu clădiri în stil oriental, galerii de artă şi magazine de antichităţi, clădiri vechi în stil oriental, turnul cu ceas de pe vremea turcilor, însemne ale trecerii napoleonene, moscheie şi biserici, piaţă de vechituri exotice, cafenele şi taverne populare, restaurante cu specific, vechiul port pescăresc. Avi descoperă culorile acestui amestec de vetust şi modern. Cromatica lui e vie, liniile tranşante, personajele active. Un univers de sine stătător în confruntare continuă, cu conflicte emoţionale, obiecte familiare, însemne locale… Fiecare tablou e o poveste şi chiar o invitaţie la dialog.
Subiectele par inepuizabile, câtă vreme locurile îndrăgite de pictor sunt încântătoare, iar el le dă un plus de strălucire prin limbajul plastic inedit. În Yaffo există destule atracţii care să te ţină ocupat în timpul zilei şi suficient de multe cafenele şi baruri pentru a te ţine treaz până târziu în noapte. Dar Avi Schwartz îşi îndreaptă atenţia către oamenii locului, târgoveţi şi pescari, gospodine şi muncitori, reprezentativi în scenele de gen. Aparenţa naturală este combinată cu elemente de stilizare, încât scena, locul, oamenii devin emblematici.
Pictura lui Avi Schwartz reflectă cu robusteţe experienţa de viaţă, dar şi oarecare elemente nostalgice. O infuzie de spontaneitate, de entuziasm ponderat şi satisfacţia descoperirii culorilor crează atmosfera specifică picturilor sale. Conţinutul artistic personal ne invită la meditaţie, dincolo de realizarea în sine şi abilitatea sa creativă.

Dr. Dorel Schor

Lasă un răspuns