«

»

Distrugerea elitei militare românești – generalul de brigadă Vasile Mitrea

generalul de brigadă Vasile Mitrea

Vasile Mitrea s-a născut la data de 3 iulie 1884, în satul Căciulești, comuna Girov, județul Neamț. Între anii 1906-1908, urmează cursurile Școlii de Ofițeri de Artilerie din București și ulterior ale Școlii Superioare de Război.
Este avansat la gradul sublocotenent în anul 1908 și repartizat în garnizoana Roman, în funcția de comandant de pluton la Regimentul 4 Artilerie, unitate din subordinea Diviziei 7 Infanterie. După o serie de funcții didactice și de comandă îndeplinite în diferite eșaloane ale armatei, în ianuarie 1941, a fost numit prefect al Capitalei.
După doar patru zile de la numirea în această funcție, va fi demis, fiindu-i reproșată poziția moderată pe care a adoptat-o în reprimarea rebeliunii legionare.
După înlocuirea din funcția de prefect al Capitalei , va demisiona din rândul cadrelor active ale armatei. A fost reactivat la data de 29 iunie 1941, după intrarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial și mobilizat în cadrul Diviziei 8 Infanterie.
Vasile Mitrea a participat în calitate de combatant atât la Războiul pentru Întregire cât și la campania celui de-Al Doilea Război Mondial, unde s-a remarcat în mod deosebit în luptele pentru cucerirea Odessei.
A parcurs toate treptele carierei militare, de la gradul de sublocotenent, la general de brigadă.
La 28 iunie 1940, în urma ultimatumului sovietic a rămas la Cernăuți, în calitate de reprezentant al guvernului român, pentru a discuta cu partea sovietică despre nerespectarea ritmului de înaintare în teritoriul evacuat de armata română și limitarea pătrunderii trupelor sovietice dincolo de noua frontieră, stabilită în mod abuziv.
A publicat numeroase lucrări de teorie și strategie militară : ,,Geografia militară a României” – 1924, ,,Călăuză practică pentru tinerii ofiţeri activi şi de rezervă din toate armele” -1931, ,,Ofiţerul în societate” – 1932, ,,Obligaţiuni sociale”- 1937, ,,Pedagogia instrucţiei militare” – 1940.
A fost decorat cu numeroase ordine și medalii românești și străine : Ordinul „Coroana României” cu spade, în grad de cavaler, Ordinul „Steaua României” în grad de ofițer, „Medalia Crucea Comemorativă”, și „Crucea de Fier” (Germania).
Generalul Vasile Mitrea s-a numărat printre cei mai valoroși gânditori militari, având o importantă contribuție la dezvoltarea învățământului de artilerie în Armata Română.
După 23 august 1944, generalul de brigadă Vasile Mitrea a fost implicat în Mişcarea Naţională de Rezistenţă, organizație subversivă, ce avea ca scop lupta împotriva comunizării şi sovietizării României. În urma unui denunț, a fost arestat la data de 3 mai 1946, iar în noiembrie , același an, a fost judecat și încarcerat la Jilava.
Generalul Vasile Mitrea a decedat la închisoarea Jilava, în aprilie 1950, la 66 de ani.

Bibliografie:
– STROEA, Col.prof.univ.dr. ADRIAN, ș.a, Din elita artileriei, Editura Centrului Tehnic- Editorial al Armatei, Bucureşti, 2012.

Lasă un răspuns