«

»

Batalionul de vânători de munte din Târgu Neamț, unitate de elită a armatei României

[flickr_set id="72157672650658644"]

La data de 3 noiembrie 2016 s-au împlinit 100 de ani de la înființarea trupelor de vânători de munte în armata României.
Înființat la București, în cazărmile Regimentului 4 Roșiori, Corpul Vânătorilor de Munte cu un efectiv de 1980 de ostași, aflat sub comanda maiorului Virgil Bădulescu, a fost redislocat la data de 20 noiembrie 1916 în garnizoana Târgu Neamț. La data de 24 ianuarie 1917, în prezenţa regelui Ferdinand I, Batalionul Vânătorilor de Munte a primit Drapelul corpului de oaste.
După reorganizare și înzestrare cu armament modern, Batalionul Vânătorilor de Munte din Târgu Neamț a intrat în iulie 1917, în subordinea Diviziei 7 Infanterie ,,Roman”.
În monumentala lucrare,, Istoria Războiului pentru Întregirea României” marele istoric Constantin Kirițescu consemna:
,,Plecați la 8 august din Târgu-Neamțului, la 11 August seara, vânătorii de munte erau la Brătești, 5 chilometri la nord-est de Târgu-Ocnei, după 160 de chilometri străbătuți în patru zile de marș grăbit peste munți și dealuri, și în urmă de a lungul văii Tazlăului, în dimineața zilei de 12 August, după abia trei ceasuri de somn, au luat iarăși drumul spre a intra în linia de foc, unde erau așteptați cu nerăbdare… Vânătorii de munte trec ca vârtejul printre rândurile dușmanilor, le împrăștie și le spulberă, fără să le dea măcar timp să se împotrivească. ”
Batalionul Vânătorilor de Munte a fost decorat la 2 aprilie 1919 de către Majestatea Sa Regele Ferdinand I la Tărgu Neamț cu Ordinul ,,Mihai Viteazul” clasa a –III-a în baza Înaltului Decret nr. 323 din 22 ianuarie 1919:
,,Pentru vitejia și avântul excepțional cu care ofițerii,subofițerii și soldații batalionului, au atacat și înfrânt pe inamic, în ziua de 30 iulie 1917. Respingându-l, în sectorul Dealul Vrânceanu-Măgura, i-a capturat 17 ofițeri, 400 trupă, 4 mitraliere, 1500 arme și mult material de război. În ziua de 6 august, vânătorii de munte, trecând printr-un foc puternic de baraj, au atacat și cucerit poziția inamică de la cota 764, care fusese pierdută de un alt corp de trupă, în ziua de 8 august, batalionul sosind pe Coșna, tocmai în momentul în care inamicul reușise a scoate pe apărători, de pe poziție, contraatacă cu furie și în 30 de minute îi respinge de pe întreg frontul de atac.Acest eroic battalion, s-a distins prin aceleași multe virtuți ostășești și în crâncenele lupte, ce s-au dat în zilele de 27-29 august 1917, în sectorul Pârâul Fundul-Bogata.”
Cu același înalt ordin militar de război a fost decorat la data de 12 februarie 1918 și comandantul batalionului, maiorul Bădulescu Virgil:
,,Pentru vitejia și destoinicia cu care a atacat în fruntea batalionului său de vânători inamicul la Cireșoaia, în ziua de 30 iulie 1917, respingându-l și luându-I prizonieri.La 2 august a dat un contraatac energic urmărind inamicul până în valea Slănicului.”
În semn de apreciere și recunoștiință, în octombrie 1917 batalionul a fost transformat în Regimentul 8 Vânători de Munte, principele Carol fiind numit „Cap al acestui brav regiment”.
La data 29 iunie 1939, în cadrul unei ceremonii solemne la care a participat regele Carol al II-lea, prim-ministrul Armand Călinescu, oficialități locale, precum și numeroși generali și ofițeri superiori, la Târgu Neamț a fost inaugurat un monument-mausoleu închinat vânătorilor de munte.

Sorin Grumuş

Bibliografie:
– KIRIȚESCU,CONSTANTIN, Istoria războiului pentru întregirea României 1916-1919 vol.II, Bucureşti, 1922;
– ,,Observatorul militar” Nr. 43 / 2 – 8 noiembrie 2016;
– STĂNESCU, EUGEN, PREDA,GAVRIIL, COSMA, MIRCEA, STĂNESCU, IULIA, Cavaleri ai ordinului militar de război,, Mihai Viteazul”, Editura SALGO, Sibiu, 2012.

Lasă un răspuns