«

»

Drama generalului Ludovic Mircescu, fost ministru de Război al României

 

Ludovic Mircescu, născut la 22 noiembrie 1872 în localitatea Frățești, județul Vlașca, a fost un politician și general român. A urmat Gimnaziul Militar din Craiova, Școala de Ofițeri de Cavalerie și în anul 1906, a absolvit Școala Superioară de Război.
Locotenent colonelul Ludovic Mircescu și-a desfășurat activitatea în garnizoana Roman, în perioada neutralității României, începând cu 1 aprilie 1914, dată la care a fost numit în funcția de șef de stat major al Diviziei 7 Infanterie ,,Roman”.
Pentru faptele deosebite de eroism din vara anului 1917, a fost avansat general de brigadă, iar prin Înaltul Decret nr.1327 din 11 noiembrie 1917 i-a fost conferit Ordinul ,,Mihai Viteazul” clasa a III-a :
,,Pentru vitejia și elanul cu care a condus brigada sa în luptele de pe Valea Oituzului, în iulie și august 1917, pentru cucerirea poziției de la Coșna, remarcându-se în special în zilele de 29-31 iulie 1917”.

Ludovic Mircescu

În perioada 1918-1919, generalul de divizie Ludovic Mircescu a îndeplinit funcția de comandant al Jandarmeriei Române și funcția de ministru al apărării naționale în intervalul 30 martie 1926 – 3 iunie 1927.
La jumătatea anului 1928, un incident internațional avea să pună în umbră cariera militară a generalului de divizie Ludovic Mircescu. Serviciile secrete britanice au informat Ministerul de Război despre identificarea unor copii ale unui document strict secret: ,,Planului de mobilizare al armatei române pe anul 1916”. Mai mult decât atât, originalul acestui document se afla în posesia Uniunii Sovietice.
În urma cercetărilor care au durat aproape doi ani, au fost găsiți vinovați pentru pierderea documentului, fostul ministru de Război, generalul Ludovic Mircescu și fostul secretar general al Ministerului, Ion Florescu.
Plecat cu partenera sa în concediu la Vatra Dornei, în vara anului 1926, ministrul a luat în servietă Planul de Mobilizare al Armatei, pentru a-l studia în amănunțime. Documentul conținea 100 de pagini, unde erau anexate grafice și schițe, care aveau un caracter strict secret.
Acest document extrem de important, i-a fost sustras de către partenera acestuia, agent al serviciilor secrete sovietice. Aceasta a fost infiltrată de către serviciile secrete sovietice în anturajul acestuia, încă din perioada când acesta se afla la Cernăuți și îndeplinea funcția de comandant al Diviziei 8 Infanterie.
Stabilind culpabilitatea generalului Ludovic Mircescu în dispariția documentului, comisia de anchetă i-a cerut să demisioneze din armată. În fața refuzului său ferm, afacerea a fost mușamalizată, pentru a nu produce tensiuni în rândul armatei.
Generalul Ludovic Mircescu a încetat din viață la data de 17 noiembrie 1930 în București, lăsând în urma sa o carieră militară de excepție, umbrită însă de culpa pierderii ,,Planului de mobilizare al armatei române pe anul 1926” în favoarea Uniunii Sovietice.

Sorin Grumuș

Bibliografie:
– Centrul de Studii și Păstrare al Arhivelor Mitare Istorice – Pitești;
– STĂNESCU, EUGEN, PREDA,GAVRIIL, COSMA, MIRCEA, STĂNESCU, IULIA, Cavaleri ai ordinului militar de război,, Mihai Viteazul”, Editura SALGO, Sibiu, 2012;
– Enciclopedie, Miniştrii Apărării Naţionale, Editura Centrului Tehnic- Editorial al Armatei, Bucureşti, 2012.

Lasă un răspuns