«

»

Lenuţa Neacşu: Tinereţe fără bătrâneţe

 

Lenuat Neacsu

,,A învăţa,
înseamnă a afla
ceea ce deja ştii.
A face înseamnă a demonstra că ştii...,,

Mă gândesc din ce în ce mai mult la vârstă! La ,,ideea de vârstă”!… Şi asta pentru că am implinit o cifră pe care nu mi-o recunosc; care nu corespunde interiorului meu…40 si ceva de ani! Mă obsedează neconcordanța dintre ceea ce este în sufletul omului şi vârsta sa. Este clar că vârsta nu aduce înţelepciune… şi totuşi aduce cu ea ceva ce încă nu am reuşit să înţeleg dar care seamănă a impăcare?, seninătate?, un fel de acceptare a ceea ce se întâmplă?!
Şi dacă totuşi eu refuz să accept că anii trec? Dacă eu totuşi nu cred că am această vârstă?… dacă oamenii ar încerca să trăiască într-un fel de spaţiu al lor atemporal? Să aibă ceva adevărat basmul nostru românesc Tinereţe fără bătrâneţe şi viaţă fără de moarte? A fi tânăr, mereu tânăr înseamnă de fapt a fi veşnic; şi a fi fără de moarte înseamnă acelaşi lucru: a fi veşnic, iar veşnicia e un atribut divin. Cum am putea lua noi oamenii, muritorii, lumeștii, ceva din veşnicia Celui Veşnic?
Cred că omul poate fi cât mai mult timp tânăr. Nu înseamnă că la 50 de ani eşti bătrân! Tinereţea e o stare de spirit. De ce nu ar arăta oamenii la 50 de ani la fel ca la 30? Ce au pierdut ei? Inocenţa… puritatea… bucuria copilărească, zâmbetul? Dar le-au pierdut sau doar le-au uitat?
Dacă ele totuşi există undeva în străfundurile sufletului nostru şi aşteaptă să fie scoase la lumina ochilor noştri, ca de acolo să se reverse spre alţi ochi! Daca totuşi fiecare zi poarta în sine Veşnicia??
Mă gândesc la tinereţea veşnică aşa cum probabil se gândeau odată alchimiştii la piatra filozofală. Cum să o găsesc? Şi unde? Cine ţi-o poate da?
Pot oare copiii să-ţi redea ceva din inocenţa, puritatea, farmecul lor? Pot ei să-ţi aducă în suflet ceea ce ştii deja dar ai uitat? Atunci… fii ca un copil, priveşte lumea ca un copil!
Poate ea, PRIMĂVARA, să-ţi redea ceva din freamătul de viaţă prin care reînvie întreaga natură? … atunci petrece cât mai mult timp primăvara respirând aerul de primăvară… Atunci fii ca o primăvară, tot TIMPUL!
Poate ea, IUBIREA, să-ţi redea ceva din FRUMUSEŢEA acestei lumi?? Din farmecul şi extazul oricărui îndrăgostit? Atunci fii IUBIRE… trăieşte în IUBIRE şi trăieşte iubirea!
Poate El, Dumnezeu, să-ţi dea ceva din VEŞNICIA Lui? Poate El? Şi dacă da, cum? Învăţând să trăieşti cât mai mult timp alături de cel ce este VEŞNIC? Poate că da! Şi poate astfel ne vom uni cu veşnicia Lui şi vom deveni nemuritori! Merită să încerci să găseşti tinereţea fără bătrâneţe, merită să încerci să găseşti viaţa fără de moarte şi dacă acestea ţi le poate da Dumnezeu merită să te laşi căutat de El.
Caută-mă Doamne, până te voi afla!

Lasă un răspuns