«

»

Gh. A.M. Ciobanu – ,,N-opriți, mai am de mers”

,,Anotimpul călătoriilor,, - Larisa Schuster

prefața la volumul semnat Laria Schuster ,,Anotimpul călătoriilor,,

Pasionata de drumuri și iubitoarea de ,,scripta”, din nou ,,transfrontierică, luându-și cu ea, nelipsitul caiet-ciornă și mereu atentul ,,blitz-foto”; celelalte, ,,in repetitio”: Larisa Schuster. ,,Călătoarei îi stă bine cu… continentele”. Un Marco Polo, poetă.
O nouă apariție. O apariție ,,aperta. Un volum la ,,Mușatinia”, volum cu repere de clasificare multiple. Stai cu el în mână și nu te poți hotărî pe care ,,raft” să-l așezi. Domină ,,notele de călătorie”, acestea creând o documentare de ,,Larousse”, fără a se îndepărta de rezonanțele personale. Portretizări cu duiumul. Doar ,,se bate” lumea, de la un capăt la celălalt. Și oameni ,,de toate culorile”. Și cum ochiului feminin nu-i ,,scapă” nimic… Și unde mai pui că fiecare colț de lume e luat ,,la el acasă”. Scriind despre ce vezi, te crezi că ești, chiar pentru tine, pentru cine te va citi, un ghid.
După aceste popasuri cu ,,descriptio”, o insulă de ,,ego” lirică, poetică. Acum, autoarea nu mai e în lume, ci cu lumea ei. E ca poetă. O poezie, nu cu arabescuri, de formă și de gând, ci o versificație și ea, ,,pe drumuri de… lume”. O poezie ghid. O poetă, la drum și cu creionul și cu ,,uzina foto”, color, dar mai ales cu ,,ochii-n patru”.
Din toate se degajă optimism, entuziasm, proiecte pentru mâine, pentru anii viitori. ,,Multe mai sunt de cunoscut… Dar nici nu mă opresc…” Entuziasm fără pereche.
Cum a putut Lelouche să își numească filmul său: ,,Opriți Planeta, vreau să cobor…” Să fi plecat o săptămână undeva, întors în studio, ar fi turnat un serial cu episoade multe: ,,Vreau să-mi cunosc Planeta, fărâmă cu fărâmă…”
Și autoarea noastră duce, mai departe, acest ,,nărav”. ,,Pe-acolo, parcă, nu am fost. La anu’, ,,Toate pânzele sus!”

Lasă un răspuns