«

»

Locotenentul aviator Radu Beller înrolat în ,,Legiunea străină” în Primul Război Mondial

Radu Beller.

Locotenentul aviator Radu Beller, născut la data de 12 noiembrie 1898 la Roman a fost ginerele omului politic Vasile Cantacuzino, fost prefect de Roman. După intrarea României în Războiul de Întregire, Radu Beller s-a înrolat ca soldat voluntar și a urmat cursurile Școlii militare de pilotaj de la Botoșani.
Datorită abilităților dovedite, a fost trimis la un curs de pregătire și perfecționare în Franța, în urma absolvirii căruia obține brevetul de pilot de vânătoare.
A participat în războiul de apărare al Franței din 1917 și apoi la diferite concursuri și curse internaționale.
Radu Beller este unul dintre cei cinci aviatori români voluntari care s-au înrolat în “Legiunea străină” în Primul Război Mondial.
Din 1914, momentul declanșării Primului Război Mondial, si până în 1918, cea mai mare parte a efectivelor din ,,Legiunea străină” a fost detașată în Franța pentru operațiunile de stopare a ofensivei trupelor germane.
Radu Beller, a fost alături de Alexandru Danielescu și Ioan Romanescu, unul dintre cei trei aviator români care au părăsit țara alături de Misiunea militară francezà și s-au înrolat în ,,Legiunea străină”.

Ioan Romanescu va consemna:
,,La Murmansk, am semnat un angajament în ,,Legiunea străină” pentru toatà durata ràzboiului. Dacà ne-ar fi lăsat la Murmansk, am fi fost prinsi de bolsevici.”
După terminarea Primului Război Mondial, Radu Beller revenit în țară, a fost încadrat mai întâi la Grupul 4 Instrucție Tecuci și ulterior la Grupul 1 Recunoaștere Iași.
În anul 1921 demisionează din armată și se angajează ca pilot recepționer la fabrica de avioane IAR Brașov, calitate în care participă la numeroase raiduri aeriene. În aprilie 1931 a participat împreună cu locotenent-comandorul Traian Buduloiu, prințul George Valentin Bibescu și mecanicul englez John Hunt la un raid aerian până în India.
Acest zbor a început la 10 aprilie de la Paris și a urmat traseul Roma-Atena-Alep-Bagdad-Karachi-Jodpour, cu escalele planificate.
În timpul unui zbor aviatic executat la data de 17 aprilie 1931 echipajul aflat la bordul unui Fokker trimotor, a decolat de la Jodpour în direcția Alahhabad-Calcutta. La altitudinea de 2500 metri, avionul a fost atacat de un cârd de vulturi. Avionul a fost cuprins de flăcări datorită spargerii unui rezervor și pilotul a fost nevoit să aterizeze forțat în localitatea Benares din India.

Traian Burduloiu, Radu Beller, John Hunt, G.V. Bibescu

Toți membrii echipajului au fost răniți sau au suferit arsuri. Pilotul Traian Buduloiu a fost internat câteva luni într-un spital englez, iar prințul George.Valentin Bibescu a avut un picior fracturat.
Radu Beller a decedat la data de 30 aprilie 1931 într-un spital din Benares, datorită arsurilor grave pe care le-a suferit. Acesta a fost îngropat într-un cimitir militar britanic din zona oraşului Benares. Pe mormântul său era scris: „Lieutenant pilote aviateur Radu Beller, tombé au champ d’honneur en service commande, le 17 mai 1931”
În semn de recunoștiință o stradă din București poartă numele eroului aviator romașcan.
În Biserica „Pogorârea Sfântului Duh” din Hoisești, județul Neamț, ctitorită de Vasile Cantacuzino, în jurul anului 1870, lângă conacul boieresc, a fost pictată o pisanie cu ctitorii bisericii, printre care se află și numele aviatorului Radu Beller.

350px-Biserica_Pogorarea_Sf._Duh_din_Hoisesti

Pisania

 

Radu Beller

Sorin Grumuș

 

Bibliografie:
– VASIU, colonel, CORNELIU, Eroilor aerului , Editura Militară,Bucurețti, 1983, pp.63-64.
– Prof.Valeriu AVRAM, ,,Zburătorii României Mari”,Editura Alpha MDN,Buzău, 2007, p. 50.
– Istoric dr. Luchian DEACONU, Români în legiunea străină în Observatorul , 27.02.2007.

prelucrare foto Melidonium

Lasă un răspuns