«

»

Poetul aviator Mircea Zorileanu, participant la manevrele militare regale din Garnizoana Roman

[flickr_set id="72157681340933545"]

Mircea Zorileanu, născut la data de 14 octombrie 1883, la Bucureşti, a fost unul dintre pionierii aviaţiei române.
A urmat Școala fiilor de militari din Craiova.și ulterior s-a înscris la Școala Militară de Ofițeri de Infanterie, specialitatea cavalerie, în urma absolvirii căreia a fost avansat la gradul de sublocotenent. În urma unui accident de călărie este declarat inapt pentru arma cavalerie, situație în care se înscrie la o școală de pilotaj din Franța, dar lipsa banilor l-a adus în țară, fără a obține brevetul de pilot aviator.
Va obține brevetul de pilot aviator la Școala de pilotaj de la Cotroceni, la data de 17 iulie 1911, fiind al doilea pilot brevetat în România.
În luna septembrie 1911, Mircea Zorileanu împreună cu elita aviației românești va participa la manevrele militare regale care s-au desfășurat în Garnizoana Roman, sub directa supraveghiere a principelui Ferdinand al României. Cartierul General al Marelui Stat Major a fost instalat în Spitalul rural ,,Regele Carol I” din comuna Mircești. De remarcat este faptul că la aceste manevre militare de amploare, au participat pe lângă structuri militare din Garnizoana Roman și unități din compunerea Corpului III și Corpului IV Armată.
La data de 21 septembrie 1911 a sosit la Micești principele Ferdinand, care a fost găzduit chiar în localul gării. După ce a inspectat împrejurimile și Secția de avioane a monoplanelor, acesta s-a întreținut cu prințul George Bibescu, fondatorul Școlii de pilotaj de la Cotroceni.
De remarcat este faptul că la aceste manevre militare regale au participat pe lângă ministrul de război Nicolae Filipescu, șeful Marelui Cartier General, generalul Vasile Zottu și atașații militari ai Germaniei, Franței, Austro-Ungariei, Angliei, Rusiei, Turciei și Japoniei. Ministrul de război Nicolae Filipescu a fost cazat în palatal lui Șerban Cantacuzino de la Miclăușeni.
Înaltele oficialități au dormit pe la unele familii înstărite din orașul Roman și au servit masa într-un vagon restaurant, garat în mod expres. Aparatele de zbor, printre care și cel pilotat de Mircea Zorileanu au aterizat pe platoul dislocat în incinta cazărmii Regimentului 14 Dorobanți ,,Roman”, au fost întâmpinate de oficialități locale și un numerous public. Au fost instalate și două hangare, unul în incinta cazărmii Regimentului 14 Dorobanți ,,Roman” și celălalt pe platoul moșiei Sturza, în spatele atelierului C.F.R.
La data de 25 septembrie, a sosit în gara Hălăucești, de la Sinaia și M.S. Regele Carol I însoțit de Regina Elisabeta. Printre pesoanele venite în întâmpinarea familiei regale pe peronul gării Hălăucești , s-a aflat și Paulina, soția marelui poet Vasile Alecsandri, care la solicitarea reginei, s-a întreținut cu altețele regale.
M.S. Regele Carol I s-a deplasat cu automobilul spre locul de executare al manevrelor, pe dealul Muncelul, unde a asistat la zborul executat în onoarea sa de locotenentul Capșa și Mircea Zorileanu.
Înaintea plecării spre Iași, suveranul României a cerut să-i fie prezentați toți ofițerii aviatori care evoluaseră în cadrul mitingului aerian. La propunerea, ministrului de război Nicolae Filipescu, aceștia au fost ulterior decorați pentru prestația lor excepțională.
Mircea Zorileanu va participa în calitate de combatant la întreaga campanie militară a Războiului pentru Întregirea României.
Va publica printre altele, la București, în anul 1916, lucrarea ,,Pentru Carpații noștri” și în 1917 la Piatra-Neamț, lucrarea ,,Pe urmele libertății”.
Mircea Zorileanu se stinge din viață la data de 10 februarie 1919 în localitatea Nervi din Italia și .a fost incinerat la cimitirul Staglieno din Genova,
În anul 1937, Aeroclubul Regal al României i-a ridicat un monument în piața Quito din București, monument în temelia căruia este zidită urna, adusă în țară,,cu cenușa marelui aviator român.

 

Sorin Grumuș

Bibliografie:
– CÂRNU, general-locotenent, FĂNICĂ, șa.100 de ani de învățământ aeronautic.Tradiție și continuitate.Doctrină,instruire și înzestrare. Personalități.Acțiuni militare., Editura Centrului tehnic-editorial al armatei, București, 2013;
– Prof.Valeriu AVRAM, ,,Zburătorii României Mari”,Editura Alpha MDN,Buzău,2007.

Lasă un răspuns