«

»

Generalul Mihail Schina, șef de stat major al Diviziei 7 Infanterie ,,Roman” în cel de-Al Doilea Război Balcanic

[flickr_set id="72157678890119593"]

Mihail Schina, născut la data de . 14 iunie 1867 la București a fost unul dintre generalii Armatei Române, șef de stat major al Diviziei 7 Infanterie ,,Roman” în cel de-Al Doilea Război Balcanic. A urmat între anii 1886-1888, cursurile Școlii de Ofițeri de Infanterie și Cavalerie din București și ulterior Școala Superioară de Război din Torino.

La data intrării României în cel de-Al Doilea Război Balcanic, Divizia 7 Infanterie se afla în subordinea Corpului IV Armată și era comandată de generalul adjutant Constantin Prezan. Șef de stat major al marii unități era locotenent colonelul Mihail Schina.
În anul 1913, omul politic romașcan Vasile .G. Morțun s-a înrolat ca voluntar în Regimentul 14 Dorobanți ,,Roman” și a participat la campania Armatei Române din Bulgaria în timpul celui de-Al Doilea Război Balcanic, fiind avansat pe câmpul de luptă la gradul de sergent.
Într-un articol publicat în ziarul ,,Viitorul” din data de 12 august 1919, generalul Mihail Schina scria :
,,În anul 1913, trecut de vârsta de 50 de ani se înrolează ca simplu soldat voluntar în regimental 14 infanterie și, înaintat la gradul de sergent a urmat compania sa în toate marșurile lungi și obositoare de la Dunăre la Etropol…În calitate de fost șef de stat major al diviziei a 7- a la 1913, din care făcea parte regimental 14 infanterie, mă simt dator în numele camarazilor să aduc acest prinos de admirațiune și recunoștiință, fostului sergent Vasile Morțun…”
În perioada Războiului pentru Întregirea României generalul Mihail Schina a îndeplinit funcția de comandant al Diviziei 1 Infanterie și al Diviziei 1 Cavalerie.
În mai 1919 este acuzat de incompetență și insubordonare, fiind înlocuit de la comanda Diviziei 1 Cavalerie și anchetat de o comisie special numită în acest sens, fiind absolvit de acuzații.
De remarcat este faptul că fiica adoptivă a generalului Mihail Schina a fost soția generalului Alexandru Filitti, pe atunci căpitan în Regimentul 9 Roșiori, eroul șarjei de la Robănești din 10 noiembrie 1916.
Generalul Mihail Schina a mai publicat următoarele lucrări de teorie și tactică militară: ,,Necesitatea reorganizării infanteriei ”(1905), ,,O schiță a armatei române de mâine. Din învățămintele războiului și psihologia individului” (1920), ,, Fragmente de organizare militară. A. Cavaleria (1934)”, ,,Debuturile strategiei”(1934) etc.
De asemenea, în anul 1913 a susținut în Garnizoana Roman o conferință pentru susținerea fondului Crucii Roșii Române intitulată : ,,Războiul și femeia”.
Pentru meritele deosebite dovedite în întreaga carieră militară a fost decorat cu Ordinul ,,Coroana României” în grad de ofițer în anul 1906 și cu Ordinul ,,Steaua României” în grad de ofițer în anul 1912.
Generalul Mihail Schina a decedat în anul 1945 și este înmormântat în cimitirul Bellu din București..

Bibliografie:
– Centru de Studii și Păstrare al Arhivelor Militare Istorice, Pitești, dosar 513 , volum 3 , ff. 20-22;
– Ioan Nădejde, ,,Biografia lui., genealogia și albumul familiei Morțun”, Institutul de arte grafice ,,Speranța”, București ,1924;
– Colecția de fotografii Rețeanu Toma Tudor.

Lasă un răspuns