«

»

Gânduri dăltuite în piatră şi lemn

[flickr_set id="72157680702271000"]

Redactor: Cristina OPREA

Acesta este titlul expoziţiei de sculptură pe care a organizat-o Radio Tv Unirea, Austria în data de 8 aprilie 2017 ora 18.30 în foaierul Teatrului ,,Aureliu Manea” din Turda. Este povestea unei frumoase şi emoţionante întâlniri, între un profesor Laszlo Suba şi elevul său Flaviu Bugnariu. Timpul a sculptat trepte în evoluţia artistică a fiecăruia. Două personalităţi puternice, două viziuni asupra temelor artei şi două moduri de exprimare, aşa aş esenţializa în câteva cuvinte întreaga expoziţie, dar mai este ceva. Amândoi au rezonat cu anumite materiale, punând în valoare, după formă, muzicalitatea acestora.
Fiecare sculptor a expus câte şapte lucrări, şapte fiind un număr sacru, compus din adunarea a două cifre, trei plus patru. Trei este simbol pentru divinitate şi patru pentru lumea materială. Deci lucrările prezente sunt paşi făcuţi dinspre materie spre spirit.
Divina Comedie a fost sursă de inspiraţie pentru mulţi artişti, dar modul de înţelegere a acestui trăiri profunde umane – iubirea, o găsim foarte bine înţeleasă în lucrarea în metal ,,Dante şi Beatrice” a domnului Laszlo Suba. Celei mai perfecte forme – cercul – artistul a ales să îi înscrie o altă trăire perfectă. Şi totuşi, lucrarea, care este un triptic, ne dezvăluie eterna căutare a celor două fiinţe – bărbat şi femeie – şi împlinirea acestora prin dragoste.
Rămânând în sfera artei scrisului domnul Suba în lucrarea ,,Poetul” aduce în aceeaşi compoziţie două materiale – lemnul din care confecţionează o carte deschisă, din filele ei răzbătând, ca din filele istoriei, figura unui bărbat, turnată în metal . Această figură, a poetului universal, cel care lasă urme scrijelite, cuvintele, sădite parcă în inima copacului devenit carte, surprinde prin expresivitate.
Şi cum totul este trecător şi valul mării vine din larg, încărcat de energie şi se sparge la mal. Tot acest flux prin repetitivitatea lui creează o stare de acalmie, de aceea nu întâmplător a intitulat lucrarea din marmură albă ,,Calm”. O lucrare din lemn, ,,Îndoire” este reprezentată de bustul unei femei care face un pod cu propriul trup. Cred că este cumva surprinsă ideea, că femeia, indiferent de valurile vieţii, cât s-ar indoi în faţa destinului poate construi punţi între generaţii, dar se poate şi ridica.
Ideea cuplului, a iubirii, a subtilei atingeri o regăsim în lucrarea ,,Baladă”. Realizată din marmură, pleacând de la forma abstractă, pare a întruchipa doi îndrăgostiţi care cuprind în mijlocul lor un spaţiu gol sub formă romboidală. Aceasta este frumuseţea lucrării – dialogul între plin şi gol, gol care prin formă duce privitorul cu gândul la sămânţă.
,,Fata lunii” o sculptură în piatră ce reprezintă o tânără cu o figură ce aminteşte de primele portrete incizate în piatră, cu o atitudine demnă, ce îşi flutură părul în razele lunii. Este o simbioză între piatră şi metal, partea de metal reprezentând gâtul frumos împodobit cu elemente decorative.
Şi ultima lucrare prezentată în această expoziţie de maestrul Laszlo Suba este ,,Eră nouă”. Lucrată în metal este tot un triptic, dar care aminteşte de altarele gotice prin formă dar şi prin ideea mesajului. În cadrul ferestrei principale, un copilaş îşi ridică mâinile. Aşa cum spunea maestrul, acel copil îl reprezintă pe Isus care a adus o altă eră, a deschis calea către adevăr, lumină şi viaţă.
De la profan la sacru se încadrează şi lucrările domnului Flaviu Bugnariu. Partea profană este cea în care domnia sa ne prezintă câteva scene inspirate din viaţa cotidiană. ,,Gura Lumii” înfăţişând o compoziţie cu trei personaje, trei bătrâne, care prin atitudinea lor, ne duc cu gândul la femeile bârfitoare, ce fac un subiect din orice, impresionează prin măiestria realizării portretelor, foarte expresive şi bine studiate. Lucrul care mi s-a părut extrem de intersant la domnul Bugnariu este modul în care alătură în aceeaşi lucare sculptura modelată în lut şi apoi arsă, aşezată pe piatră, apoi totul fiind susţinut de un soclu din lemn. Cele trei elemente – pământ, piatră, lemn – fiecare cu structura sa, se întâlnesc în acelaşi cadru compoziţional.
După cum bine observa cineva putem asocia lucrarea ,,Presa” cu Poiana lui Iocan a lui Marin Preda. Asta am aflat privindu-i cu atenţie lucrările, domnul Bugnariu este un foarte bun psiholog cu un simţ dezvoltat pentru descoperirea şi evidenţierea caracterului uman. Acest lucru îl descoperim în compoziţia amintită, cu trei personaje masculine, de această dată, ce lecturează presa. Figurile bătrâneilor sunt extrem de sugestive şi reflectă stările interioare. Această stare ludică descoperită la personaje, atât cele feminine cât şi cele masculine, este de fapt o dezvăluire făcută de autor asupra faţetelor umane.
O altă temă abordată este cea a magicului, a lumii coborâte parcă din poveştile româneşti, unele cu tâlc.
,,Zâna Pădurii” o lucare ce cuprinde un singur personaj, o figură feminină nudă, ce parcă a poposit să se odihnească lângă un copac. Liniştea şi starea meditativă a personajului intră în dialog cu forma foarte frumoasă a copacului, artistul conferind astfel o atmosferă specială lucrării.
Femeia prin formele sale întotdeauna a fost o sursă de inspiraţie. Fiind un bun observator al formei şi acest artist a dorit să surprindă în lucrarea ,,Nud” figura feminină în complexitatea şi frumuseţea ei.
Tot o lucrare cu o simbolistică aparte este ,,Gelozia, Egoismul şi Invidia”, compoziţie amplă, formată din cinci personaje, două feminine şi trei masculine, ce poate fi privită ca o parabolă asupra existenţei umane. Oricând fiecare dintre noi putem să luăm locul unuia din personaje.
Apoi, subtil, artistul trece pragul către partea sacră a creaţiei sale prin cele trei lucrări ,,Păunul”, ,,Cal” şi ,,Vultur”.
,,Păunul” pasăre cu simbolistică sacră în mai multe religii, are rol de protecţie, coada lui pare a fi asemuită unei ciclicităţi a vieţii. Fiind uneori asemuit lui Isus Cristos, păunul prin sacralitatea sa semnifică Învierea. Lucrarea, de mari dimensiuni, surprinde prin atitudinea păsării, dar este interesant modul de concepere al penajului cozii, unde sunt incluse şi elemente de metal şi unde există un joc între plin şi gol.
Aşa cum spunea sculptorul Bugnariu când făcea referire la lucrarea ,,Cal”, ,,fiecare dintre noi suntem cai ce tragem la căruţa vieţii”. De aceea amplasează un cap de cal pe o roată veche, pentru că prin rotaţia sa aceasta semnifică rotaţia vieţii, ciclicitatea, nu are însă început şi sfârşit pentru că, acest animal atât de frumos este de fapt un mesager între două lumi, dacă ne amintim basmele româneşti, dar este şi un simbol al primăverii şi verii, in tradiţia populară. Semn sacru, calul atrage prin plasticitatea formelor sale. Nu întâmplător şi sculptorul a fost şi este fascinat de acest animal, de grandoarea lui, de curăţenia şi delicateţea lui.
Şi pentru că vorbeam de cele două lumi, pasărea face şi ea o punte între ele. Dar pasărea mai impresionează şi prin dorinţa sa de a se înălţa, de a străbate aerul, de a se ridica. Vulturul este un simbol al forţei, el percepe ceea ce nu oricine poate, prin forţa privirii sale. Este asemuit curajului pentru că nu are teamă, apoi îl întâlnim reprezentând soarele. Fiind o pasăre de pradă şi având o altă percepţie a spaţiului a fost inclus în aproape toate mitologiile lumii. Semnul său a fost întâlnit pe anumite efigii şi embleme. Reprezentându-l în zbor, domnul Flaviu Bugnariu îi surprinde determinarea şi atitudinea de măreţie din timpul evoluţiei sale pe cer. Lucrarea aceasta exprimă o altă viziune asupra zborului, a desprinderii de teluric.
De la iubirea din ,,Divina Comedie” şi până la tema zborului aţi parcurs odată cu aceste descrieri, temele importante de care autorii – Laszlo Suba şi Flaviu Bugnariu – au fost atraşi.
Interogaţii asupra vieţii, căutări, regăsiri sunt preocupările artiştilor expozanţi ce au oferit cu generozitate publicului turdean creaţiile lor.
Luminile se sting în frumosul teatru. Mâine este o nouă zi, apar noi surse de inspiraţie pentru cei doi creatori, iar darul lor, această expoziţie amplă, nu reprezintă decât o parte din mărturisile lor materializate în piatră, lemn, lut sau metal.
Sper ca în viitor lucrările lor să fie admirate şi în for public, în oraşul Turda şi nu numai.
Le doresc succes domnilor Laszlo Suba şi Flaviu Bugnariu şi multă inspiraţie.
Sărbători Pascale binecuvântate cu lumină în suflete, dragoste pentru semenul nostru şi pace interioară, va doresc tuturor, din suflet.
Fotografiile care însoţesc articolul sunt realizate de artistul fototgraf Marius Romilă, un profesionist al acestui domeniu căruia îi mulţumesc.

Lasă un răspuns