«

»

Generalul de armată Constantin Constantinescu-Claps, comandant al Armatei a IV Română în cel de-Al Doilea Război Mondial

[flickr_set id="72157682718696890"]

Constantin Constantinescu-Claps, născut la data de 20 februarie, 1884 în localitatea Beceni, județul Buzău, a fost unul dintre marii comandanți ai armatei române din prima jumătate a secolului XX.
Între anii 1903 – 1905 a absolvit Școala Militară de Artilerie și Geniu și a parcurs toate treptele carierei militare, de la gradul de sublocotenent, la general de corp de armată.
A participat cu Regimentul 12 Artilerie la Campania militară a celui de-Al Doilea Război Balcanic.
Regimentul 12 Artilerie a fost înființat în baza Înaltului Decret nr.1008 din 1 aprilie 1892, din bateriile regimentelor 4 și 8 artilerie. La acea dată, a avut loc o nouă reorganizare a artileriei, care prevedea ca fiecare divizie de infanterie și fiecare corp de armată să aibă propriul regiment de artilerie.
Cu Regimentul 12 Artilerie a luptat și în Războiul pentru Întregirea României, în campania de ofensivă din Transilvania din 1916 precum și în bătăliile de apărare din 1917din Moldova, de la Măgura Cașinului,
În perioada interbelică, între anii 1937-1939, generalul Constantin Constantinescu-Claps a îndeplinit funcția de comandant al Diviziei 7 Infanterie ,,Roman”. În preajma intrării României în cel de-Al Doilea Război Mondial, marea unitate cartiruită în Garnizoana Roman a desfășurat manevre militare de amploare.
În septembrie 1939, Divizia 7 Infanterie împreună cu dublura acesteia pe timp de război, Divizia 34 Infanterie , a participat cu un efectiv de 405 ofițeri, 284 subofițeri, 14.420 trupă, 6223 cai, 555 trăsuri și 3 automobile la manevrele militare de toamnă. Registrul de operații al Diviziei 7 Infanterie consemnează faptul că efectivele participante au fost inspectate de șeful Marelul Stat Major, generalul Florea Țenescu.
În cel de-al Doilea Război Mondial, generalul Constantin Constantinescu-Claps a participat la luptele din Basarabia, de la Odessa și din Stepa Calmucă, la sud de Stalingrad, în calitate de comandant al Armatei a IV-a Română.
A demisionat din armată în februarie 1943, intrând în conflict cu conducătorul statului, mareșalul Ion Antonescu.
A fost decorat cu cea mai înaltă distincție militară de război, Ordinul ,,Mihai Viteazul” clasa a III-a în baza Înaltului Decret nr. 96 din 17 ianuarie 1944 :
,,pentru tenacitatea ,energia și îndrăzneala cu care a condus operațiunile defensive și ofensive ale Armatei a IV-a.”
Pentru faptele de vitejie dovedite în campanile militare, a mai fost decorat cu Ordinul ,,Coroana României” cu spade în grad de cavaler, și cu Ordinul ,Steaua României” cls. a II-a.
După instaurarea regimului comunist în România, generalul Constantin Constantinescu-Claps fost arestat pentru prima dată la 15 august 1949, fiind învinuit, că ar fi avut legături cu membrii fostului Partid Național Țărănesc
Eliberat din închisoare la 1 septembrie 1949, a fost din nou arestat și judecat, pentru că ar fi ordonat execuția unor partizani sovietici în timpul campaniei din Est. A fost condamnat pe nedrept, la15 ani muncă silnică și a fost eliberat după 4 ani, la 26 septembrie 1955 din penitenciarul Văcărești.
Generalul Constantin de corp de armată Constantinescu-Claps a decedat în anul 1961, la Bacău.

Sorin Grumuș

Bibliografie:
– Centrul de Studiu și Păstrare al Arhivelor Militare Istorice, Dosar nr. 527, vol 3;
– STROEA, Col.prof.univ.dr. ADRIAN, ș.a, Din elita artileriei, Editura Centrului Tehnic- Editorial al Armatei, Bucureşti, 2012;
– www. Romanul de odinioară.ro

Lasă un răspuns