«

»

Prof. Stela Drăgulin: Pianist BOTOND SZÖCS

Botond S.

În vârstă de 22 de ani, tânărul pianist Botond Szöcs s-a făcut remarcat în lumea muzicală graţie temperamentului energic inconfundabil, potenţat de intensitatea trăirilor artistice şi manifestat prin forţa persuasivă a interpretării. Student la Facultatea de Muzică din cadrul Universităţii Transilvania din Braşov, la clasa prof. univ. dr. Stela Drăgulin, nume reputat al şcolii pianistice româneşti şi mondiale, Botond a participat la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale câştigând zece premii I printre care Premiul I şi Trofeul Concursului Naţional Victor Giuleanu, ediţia a III-a (2012) sau Premiul Remember Enescu, acordat de Fundaţia George Enescu. Acestor premii li s-au adăugat în 2017, Premiul Special al Juriului şi Premiul de Excelenţă la Concursul Art Estival Braşov – ediţia a VII-a şi ARA Music Award for Excellence-The Best Concert Performer as a Soloist, Member of a Chamber Music Ensemble and Accompanist (Premiul ARA de Excelență în Muzică pentru cel mai bun interpret în calitate de solist, membru al unui ansamblu de muzică de cameră sau acompaniator), oferit în cadrul celui de al 41-lea Congres al Academiei Americano-Române pentru Ştiinţe şi Artă.Debutul solistic, la doar 17 ani,în compania orchestrei Filarmonicii de Stat din Sibiu, (cu Concertul pentru pian şi orchestră în Fa major, KV 459 de W.A. Mozart), a fost urmat, în scurt timp, de noi apariții concertante alături de orchestre filarmonice din țară. În repertoriul solistului au pătruns rapid piesele de rezistență ale genului (Concertul nr. 3 în do minor și Fantezia pentru pian, cor şi orchestră de L. Van Beethoven, Concertul în la minor de E. Grieg, Concertul nr. 1 de F. Liszt, Concertul in la minor de R. Schumann, Concertul nr. 1 în mi minor de F. Chopin și Concertul nr 2 in do minor de S. Rachmaninov.)
Preocupat intens de muzica de cameră, Botond a susţinut, începând cu 2015, seria recitalurilor axate pe integrala Sonatelor pentru pian și vioară de Mozart şi Beethoven. Profund impresionat de prestația artistică a lui Botond, partenerul său din cadrul integralei beethoveniene, violonistul Peter Rosenberg (prim concert-maestru al Bamberger Symphoniker, Germania), a afirmat elogios: „tânărul pianist Botond Szöcs continuă pleiada de mari talente din clasa celebrului pedagog al pianului, Stela Drăgulin. Are un temperament eruptiv şi pasionat, însă sesizează şi realizează aspectele poetice ale muzicii. Are o tehnică foarte dezvoltată şi sigură, dar întotdeauna subordonată conţinutului muzical”.
Momente notabile în ascensiunea pianistică a lui Botond sunt și apariţiile sale cu programe de recital în țară și peste hotare, între care se află şi turneul din 2015 din Anglia (Oxford, Londra şi Bristol), desfășurat sub egida Institutului Cultural Român. Au urmat turneele efectuate în Germania, Ungaria şi, de curând, în Italia, unde a susţinut un recital la Ambasada României din Roma în faţa Preşedintelui Parlamentului European, Antonio Tajani, şi a Ambasadorului României în Italia, George Bologan. Prestaţia sa artistică a fost considerată un succes, interpretarea lucrărilor a fost caracterizată de critică drept „electrizantă”, Botond captivând audienţa cu o „performanţă zguduitor de profundă.”(Comunicat de presă). Lăudat de presa braşoveană şi apreciat de public a fost şi recitalul la două piane susţinut alături de pianista Alina Elena Bercu în închiderea Stagiunii de concerte 2016-2017 a Centrului Muzical al Universităţii Transilvania din Braşov. De asemenea, Botond Szöcs a contribuit la materializarea CD-ului promoţional creat pentru Expoziţia Retrospectivă, Valeriu Maximiliam 1895.

Interesat de dublarea interpretării printr-o activitate ştiinţifică susţinută, Botond Szöcs a participat la diverse manifestări de sesiuni studenţeşti unde s-a remarcat atât prin prezentarea de postere cât şi prin lucrări de analiză a muzicii. Lucrările sale W.A. Mozart – Sonata KV 331 în La Major şi Reprezentarea mentală a interpretării muzicale i-au adus două premii I, cea de a doua lucrare primind şi premiul de Cea mai bună lucrare studenţească a Facultăţii de Muzică. Lucrările vor fi publicate în Buletinul Universităţii Transilvania din Braşov– ediţia 2017.

Critica de specialitate i-a fost întotdeauna deosebit de favorabilă,câteva spicuiri din publicaţiile apărute fiind enumerate în continuare:

„Minunat cântă tânărul pianist Szöcs Botond… Un al doilea Richter… Nici nu aş şti cu ce să încep… cu grija lui de a reda corect fiecare frază muzicală, cu sunetul lui plin, rotund, cu versatilitatea incredibilă de care a dat dovadă! Toate acestea s-au regăsit în recitalul de duminică seară, reprezentate în mod strălucit de tânărul pianist. Dar, peste toate, aş remarca o sensibilitate ieşită din comun şi un elan pe măsură.”
(Petra Gherasim, Tânărul pianist Szöcs Botond în recital la Ateneul Român)
„Graţie calităţilor muzicale incontestabile şi îndrumării de excepţie de care beneficiază, pianistul în vârstă de 20 de ani a realizat versiuni remarcabile ale lucrărilor respective, care au evidenţiat plenar calităţile artei sale instrumentale /…/ precum şi capacitatea de a reliefa bogăţia semantică a muzicii. Am apreciat arsenalul de mijloace pianistice (cuprinzând tehnica de degete şi de bravură, dar şi tuşeul plin de sensibilitate şi nobleţe), care a contribuit la evocarea evenimentelor, printr-o impresionantă acumulare de dramatism şi forţă expresivă.”
(Carmen Manea – Cronică de concert)
Se cuvin toate aprecierile devoțiunii cu care doamna profesoară Stela Drăgulin îndrumă ,spre culmi am putea spune, entuziasmul dublat de talent al tânărului muzician.
La cel de-al 41-le Congres al Academeiei Româno-Americane, desfășurat la Brașov, intre 21 -25 iulie 2017, concertul susținut de muzicianul cotata deja la foarte înalte aprecieri, a fost o încântare.
Îi dorim succes , fără pauze, altele decât când primește aplauze.

A consemnat, Veronica Balaj

Lasă un răspuns