«

»

Centenarul luptelor de la Coșna și Cireșoaia (1917-2017)

Centenarul luptelor de la Coșna și Cireșoaia

Confruntările sângeroase de la Coșna și Cireșoaia desfășurate în luna august 1917 au reprezentat ultima bătălie majoră de pe frontul românesc. Unitățile din subordinea Diviziei 7 Infanterie, marea unitate cu sediul în Garnizoana Roman, au avut un rol decisiv în această confruntare.
În lucrarea ,,File rupte din cartea războiului” apărută în anul 1934 marele istoric Gheorghe I. Brătianu, ofițer adjutant și de legătură la Divizionul 1 din cadrul Regimentului 4 Artilerie ,,Roman” va evoca acțiunile militare din vara anului 1917.
În această calitate, acesta va participa la luptele sângeroase purtate de către armata română în luna august 1917 la Coșna și Cireșoaia, despre care consemnează la 9 august 1917:
,,S-a isprăvit, ne retragem. Sub potopul de obuze, șanțurile s-au făcut mormânt, pământul și-a înghițit apărătorii. Tot mai aproape se ridică pe creste copaci uriași de fum,loviturile dușmane.Coborâm, cu caii la mână, prin râpa pârâului care se prăbușește la vale.Peste un ceas dealul acesta va fi al vrăjmașului, încă o bucată de pământ ruptă din trupul țării.. Am pierdut-o noi, noi… Suntem învinși, cine știe unde se va opri retragerea.
…Ultimul asalt, la Cireșoaia a fost extrem de greu și de sângeros. Prin desișul nepătruns al pădurii, pregătirea artileriei nu s-a putut face îndeajuns, iar când infanteria a pornit la ora hotărâtă, rețelele de sârmă erau întregi și mitralierele dușmane neatinse”
Rănit la braț în timpul ultimului asalt de la Cireșoaia, sublocotenentul Gheorghe I. Brătianu a fost evacuat și transportat cu trenul la un spital militar din orașul Bacău. După o lună de convalescență, revine pe front în ordinea de bătaie a Regimentului 4 Artilerie ,,Roman”, unde va funcționa până la data de 28 aprilie 1918.
La contraatacul executat de către trupele române la data de 12 august 1917 ora 17,15 pentru cucerirea punctului Cireșoaia și a înălțimilor învecinate, au participat alături de alte trupe româno-ruse, Regimentul 27 Infanterie Bacău și un battalion din Regimentul 15 Dorobanți ,,Războieni”, unități din compunerea Diviziei 7 Infanterie.
Atacul executat de trupele noastre a constituit un succes, astfel că, la lăsarea întunericului, toate înălţimile erau în mâinile soldaţilor noştri: Măgura, Vrânceanu, Cuprianul, Grohotişul, Cireşoaia.
Generalul Alexandru Averescu a sosit la Târgu Ocna la data 13 august 1917, fiind însoţit de primul ministru Ionel Brătianu și ministrul Constantinescu Alexandru. Aceștia au fost întâmpinați de generalul Arthur Văitoianu, comandantul Corpului IV Armată.
La data de 13 august 1917, ora 05,00, Divizia 7 Infanterie a declanșat ofensiva cu efectivele Brigăzii 13 Infanterie în sectorul Cireșoaia și ale Brigăzii 14 Infanterie în sectorul central Coşna, între văile Slănicului şi Oituzului.
Generalul Alexandru Averescu, care urmărea bătălia dela fața locului, a trimis în susținerea Diviziei 6 Infanterie două batalioane din Regimentul 1 Marș al Diviziei 7 Infanterie.
Acesta avea să consemneze în memorii:
,,… Mai târziu am trecut la postul de comandă al Diviziei a 7-a, general Rujinschi și urcând pe un dâmb deasupra Tg. Ocnei, am urmărit atacul déjà început în acest sector. Rezultatul obținut foarte satisfăcător. Inamicul este dat înapoi. Se recucerește cota 772. (Batalionul de munte face 400 prizonieri) reluăm Dealul Măgura și ieșirea de Vest a defileului dela Slănic –Gura Slănicului. Am urmărit partea aceasta a luptei de pe Dealul Piscu cu binoclu.”
Scriitorul Ioan Missir,, pe front căpitan de rezervă în Regimentul 8 Obuziere ,,Roman”, consemnează în cartea sa intitulată: ,,Fata moartă” apărută în anul 1937, dramatismul confruntărilor de la Coșna și Cireșoaia:
,,Luptele continuă la Coșna, prelugindu-se prin Cireșoaia spre dreapta, unde germanii, care coborâseră pârâul pe malul Trotușului, au fost împinși îndărăt…Luptele de la Cireșoaia rămân pietre de încercare și în același timp lespedea a atâtor și atâtor regimente măcinate de uraganul de foc…”
Caporalul Ioan Ghivirigă, din compania a 2-a, Regimentul 2 Grăniceri, unitate din subordinea Diviziei 7 Infanterie notează în jurnalul său dramatismul luptelor purtate între satul Grozești și dealul Coșna:
,,Ne-am desfăcut în linie de trăgători și înainte spre creasta dealului. Ne ascundeam prin gropi, prin dosul copacilor…Pe creastă ne-am întâlnit piept la piept cu nemții care erau și ei cu baionetele la arme…Nemții fug de baionetă.N-au mai putut înainta nemții, dar ne atacau mereu și ne băteau cu artileria.Nu dormeam nopți de-a rândul, toată ziua săpam în tranșee, ghebos ca să nu scoatem capul afară și noaptea căram sârma ghimpată…”
Lucrarea domnului profesor Corneliu Stoica: ,,, Zile de foc la porțile orașului Tîrgu Ocna” apărută la Editura Magic Print din Onești și lansată la data de 11 august 2017 la Tîrgu Ocna, cu prilejul împlinirii a 100 de ani de la luptele de la Coșna și Cireșoia, reprezintă o contribuție importantă la istoriografia Războiului pentru Întregirea României.

Sorin GRUMUȘ

Bibliografie:
– STOICA, CORNELIU, Zile de foc la porțile orașului Tîrgu Ocna, Editura Magic Print, Onești, 2017;
– AVERESCU, ,Mareșal,ALEXANDRU, Notițe zilnice din războiu (1916-1918), Editura Cultura Națională, București;
– Arhiva personală Ioan Ghivirigă.

Lasă un răspuns