«

»

Ion Agârbiceanu, preot militar în Corpul Voluntarilor Români Ardeleni-Bucovineni

Ion Agârbiceanu

 Ion Agârbiceanu, născut la 12 septembrie 1882 în localitatea Cenade, comitatul Alba de Jos, a fost un scriitor, ziarist și prozator român, parlamentar, academician și protopop unit al Clujului.
În perioada studenției la Budapesta i-a cunoscut pe Octavia Goga, Alexandru Lapedatu și Octavian Tăslăuanu împreună cu care înființează revista ,,Luceafărul”. Din anul 1910, Ion Agârbiceanu se stabilește ca preot în Orlat, până în septembrie 1916, când se retrage odată cu armata română în orașul Roman.
De remarcat este faptul că scriitorul transilvănean, Octavian Tăslăuanu a fost ofițer de informații în cadrul Diviziei 7 Infanterie ,,Roman” în timpul Rîăzboiului pentru Întregirea României.
Petre Alexandrescu-Roman elev al Colegiului ,,Roman-Vodă” va consemna în revista ,,Școala Nouă”- Număr Jubiliar în anul 1972:
,,…Localul liceului nostru a fost transformat și el în spital.Un timp cursurile s-au ținut în Grădina mare, de lângă gară.
Mi-aduc aminte, între altele, de cursurile ținute de părintele Agârbiceanu, refugiat cu familia sa la Roman. Era un om de o rară frumusețe. Înalt, cu o barbă mare și neagră, cu ochii de un albastru luminous , cu un ten lăptos ușor îmbujorat, părintele Agârbiceanu fusese invitat de marele nostrum professor Neculai Apostol să țină cîteva prelegeri și părintele ne vorbea de fel de fel de lucruri anodine, spuse cu un ton egal într-o mare eflorescență de figuri, unele mai poetice decît altele , comparații nenumărate,epitete ornante, alegorii în care florile de cireși și cele de zarzări își disputau întîetatea, încadrînd legiuni de îngeri dolofani și de arhangheli de carnaval…Ne plăcea că ne vorbea de fluturi, de libelule, de copaci plini de fructe coapte, de o lume ireală, în timp ce ostașii noștri mureau cu miile, apărînd pămîntul strămoșesc.”
Ion Agârbiceanu trăieşte războiul şi refugiul, ca preot militar în Corpul Voluntarilor Români Ardeleni-Bucovineni.
Corpul Voluntarilor Români Ardeleni-Bucovineni a reprezentat un corp de voluntari constituit în noiembrie 1917 pe teritoriul neocupat al României, în localitatea Hârlău, județul Iași.
În această structură militară de nivel regiment, au fost înrolate cadre provenite atât din rândul prizonierilor de război austro-ungari de naționalitate română din Imperiul Rus, cât și din rândul ardelenilor refugiați în Regatul României în timpul Războiului pentru Întregirea României. Preotul Ion Agârbiceanu va scoate la Hârlău un ziar de front și va publica printre altele în 1918, o lucrare emoționantă: O lacrimă fierbinte, Cuvinte către oastea ţării.
În această lucrare își va revărsa bucuria copleșitoare a Marii Uniri de la 1 Decembrie 1918: „îmi strâng inima lângă inima ta de care mă leagă porunca tuturor strămoşilor…”
Ion Agârbiceanu s-a stins din viață la 28 mai 1963 la Clinica Medicală din Cluj, în urma unui infarct miocardic, și a fost înmormântat în cimitirul Hajongard din Cluj.

Bustul lui Ion Agârbiceanu din orașul Cluj

Sorin Grumuș

Bibliografie:
– Revista Școala Nouă-Număr Jubiliar, Serie nouă, Anul VI, Nr.9, Septembrie 1972, Roman.

Lasă un răspuns