«

»

Dorel Schor: Sami Briss – Variații pe tema muzicii

[flickr_set id=”72157685878252634″]

Inteligenţa creativă a pictorului Samy Briss este un fapt pe care îl constatăm ori de câte ori avem ocazia să admirăm lucrările sale. Rigoarea profesională, marea originalitate a stilului său, surprinzătoarea sa inventivitate fac din compoziţiile sale o atracţie deosebită pentru privitor. Privind arta lui Samy Briss, plonjăm parcă într-un vis frumos, evadăm într-o lume mai bună, de dragoste şi armonie, în care timpul parcă nu mai există.
S-a afirmat mai de mult că în lucrările sale se întâlnesc armonios filoanele artei populare româneşti, experienţa meşterilor iconari, eleganţa bizantină, amintirile din copilărie, rădăcinile de arta iudaică, visele şi speranţele actuale. La care se pot adăuga filiaţii cu soluţiile cubiste ale lui Picasso, cu suprarealismul lui Paul Klee, cu bizarul şi oniricul misticului Victor Brauner şi afinitatea electivă cu Marc Chagall. Ca în final, să se impună, incontestabil, amprenta magică şi inconfundabilă a stilului Briss, care îi asigură înalta cota valorică precum şi recunoaşterea sa internaţională.
Sunt frecvente în compoziţiile sale variaţii pe tema muzicii. Culorile din tablouri capătă în mod miraculos sonoritate melodică, iar detaliile şi contururile capătă ritm: ritmul formei! Tablourile devin astfel compoziţii „muzicale” remarcabile în care vitalitatea expresiei se impune necondiţionat. Nu trec neobservate grafica reconfortantă şi umorul subtil al unor soluţii surprinzătoare, umor care este uneori tandru, alteori şoltic. Figurile din picturile lui Samy Briss emană delicateţe de madrigal, tresăturile lor sunt impregnate de demnitate şi eleganţă. Aceste puncte de contact între limbajul plastic şi cel muzical permite artei sale să se exprime într-un limbaj universal şi totuşi atât de personal.

Dr. DOREL SCHOR

Lasă un răspuns