«

»

Scriitorul Octav Dessila, combatant în Războiul pentru Întregirea României

Octav Desilla

Octav Dessila, născut în decembrie 1895 la Bucureşti, a fost un important romancier și dramaturg român din perioada interbelică. A fost elev al Liceului ,,Roman-Vodă” din Roman și a absolvit cursurile Liceului Militar ,,Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu. Construit în anul 1912, pe dealul ce se înalță ca un zid de apărare a Cetății Domnești Târgoviște, Liceul Militar ,,Nicolae Filipescu” de la Mănăstirea Dealu a rămas în istoria națională ca simbol al școlilor militare de elită din România.
Într-un articol publicat în revista Liceului ,,Roman-Vodă”- ,,Școala Nouă”, Octav Dessila consemna în 1972 :
,,Fiind vorba de o școală prin care am trecut, desigur am rămas cu multe amintiri de atunci…Așadar, începutul carierei mele literare în școala d-voastră – adaug cu mândrie : și a mea – s-a întâmplat. Iar dacă e să denunț și pe primul sfătuitor care a găsit de cuviință să mă îndemne la scris, fiindcă i s-au arătat semene să-l determine la aceasta, o fac, fie și dacă i-aș scoate la iveală o înșelare, rugîndu-i umbra să mă ierte: e profesorul meu de română de atunci, Neculai Apostol…”
Octav Dessila participă la Campania militară a Războiului pentru Întregirea României, cu gradul de sublocotenent de cavalerie și se remarcă în luptele desfășurate de armata română la Oituz, în vara anului 1917.
După Primul Război Mondial, a deținut funcții importante, fiind atașat militar la Legația Română din Viena și șef de cabinet la Președinția Consiliului de Miniștri.
Octav Dessila a debutat in literatură în anul 1927, cu romanul ,,Dragomir Valahul”. În 1935 a obținut Premiul Societății Scriitorilor Români, iar în 1936, Premiul ,,Al. Brătescu-Voinești” al Academiei Române.
În perioada interbelică, romanele semnate Octav Dessila s-au bucurat de o certă popularitate, acestea fiind reeditate între 1930 şi 1946, într-un număr mare de exemplare..
A scris printre altele și primul marș pentru elevii militari intitulat : ,,Marșul elevilor de la Dealu” :
,, Camarazi, să fim cu toţii azi gata,
Căci vremuri grele ne sosesc,
Este ziua ca să dăm răsplata
Duşmanilor ce ne asupresc.
Cu inima-ncărcată de avânt,
Să ne-ndreptăm spre-ai noştri fraţi,
Să desrobim un scump pământ,
Haideţi cu toţi peste Carpaţi.”
La Teatrul Național din Iași i s-a jucat piesa : „Un om care dă palme vieții”, dramatizare a romanului ,,Neastâmpăr”, publicată cu titul ,,Nu poți înfrânge viața”.
Scriitorul Octav Dessila a mai publicat : ,,Zvetlana” (1930), ,,Bucuresti, orașul prăbușirilor”(1930), ,,Turba” (1936), ,,Cartea cu minciuni” (1936), ,,Două chemări” (1936), ,,Porți fără număr”(vol. I-II, 1946).
Trilogia ,,Iubim” (194l – l943), urmează si incheie succesul de public al romanelor sale.
Scriitorul Octav Dessila a încetat din viață la data de 3 august 1976, la București.

 

Sorin Grumuș

Bibliografie:

  • Revista Școala Nouă-Număr Jubiliar, Serie nouă, Anul VI, Nr.9, Septembrie 1972, Roman.

Lasă un răspuns