«

»

Sorin Grumuș: Profesorul Dumitru Mărtinaș, combatant în Războiul pentru Întregirea României

[flickr_set id="72157687270980532"]

Dumitru Mărtinaş s-a născut la 11 mai 1897 în satul Butea, comuna Miclăuşeni, fostul județ Roman, din părinţi ţărani de confesiune romano-catolică.
A absolvit facultatea de filologie a Universităţii din Iaşi în anul 1922, studiind limba şi literatura română, limba latină şi filozofia. După finalizarea studiilor universitare a lucrat în următoarele instituții de învăţământ : Liceul german şi Şcoala Normală din Cernăuţi, Liceul German din Trontino, judeţul Cetatea Albă, Şcoala Medie nr. 2 din Arad, Liceul ,,Principele Nicolae’’ din Sighişoara, iar de la 1 septembrie 1925 la Liceul ,,Alexandru Papiu Ilarian’’ din Targu-Mureș.
Opera sa ştiinţifică cuprinde câteva eseuri pedagogice şi lucrarea “Originea ceangăilor din Moldova” , pentru redactarea căreia a făcut cercetări și analize timp de aproape 50 de ani, în peste 70 de sate locuite romano-catolici (ceangăi).
Anul acesta, s-au împlinit 120 de ani de la nașterea profesorului Dumitru Mărtinaș, prilej cu care, la data de 27 octombrie, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău a avut loc lansarea cărții: ,,O viaţă închinată unei opere: In memoriam professoris Dumitru Mărtinaş” (Iaşi, Editura Sapientia, 2017), volum pregătit de profesor dr. Anton Coșa.
În cadrul manifestărilor dedicate memoriei ilustrului cercetător, la aceiași dată, ,la biserica „Sfinţii Petru şi Paul” din Bacău, în prezenţa unui public numeros a avut loc ceremonia de dezvelire şi sfinţire a bustului profesorului Dumitru Mărtinaş.
În cadrul colocviului științific ce a urmat lansării volumului, intitulat: ,,Originea şi identitatea romano-catolicilor din Moldova. 120 de ani de la naşterea profesorului Dumitru Mărtinaş”, profesorul dr. Anton Coșa, coordonatorul lucrării, arăta printre altele:
,,…Volumul de faţă, pe care l-am intitulat O viaţă închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaş, adună în paginile sale o serie de materiale (inedite şi edite) dedicate de-a lungul timpului profesorului Dumitru Mărtinaş.
Profesorul Dumitru Mărtinaş este autorul cărţii „Originea ceangăilor din Moldova”, operă publicată postum, care a adus în mediul ştiinţific o abordare deosebită privind originea românească a populaţiei romano-catolice din Moldova…”
Dumitru Măttinaș a participat în calitate de combatant la Campania militară a Războiului pentru Întregirea României.
Lucrarea domnului profesor dr.Anton Coșa, O viaţă închinată unei opere: In memoriam professoris Dumitru Mărtinaş” reprezintă o contribuție importantă la cunoașterea și promovarea operei ilustrului cercetător, născut pe meleaguri romașcane.
În semn de respect și prețuire, o stradă din orașul Roman poartă numele ilustrului cercetător.
Profesorul Dumitru Mărtinaș a încetat din viață la 3 februarie 1979, în orașul Buzău.

Bibliografie:
– COȘA, ANTON, O viaţă închinată unei opere. In memoriam professoris Dumitru Mărtinaş, Editura „Sapientia”, Iași, 2017.
– www.asrocatolic.ro

Lasă un răspuns