«

»

Sorin Grumuș: Colonelul Grigore Zadik, personalitate proeminentă a artileriei antiaeriene române

Fotografie de familie (de la stănga la dreapta, Grigore, Ioan Cristea, Marguerite, Iacob si Rosa Zadik)

Grigore, Ioan Cristea, Marguerite, Iacob si Rosa Zadik

Născut la data de 27 martie 1898 la București, Grigore Zadik, cetățean român de etnie armeană, a urmat Liceul Militar ,,Mănăstirea Dealu”, Școala Militară de Artilerie, Geniu și Marină , Școala Militară de Observatori în Balon și Școala Superioară de Război.Tatăl său, generalul Iacob Zadik născut în anul 1867 în comuna Brătulești, județul Roman, a îndeplinit printre altele, funcția de comandant al Regimentului 8 Artilerie Roman în cel de-Al Doilea Război Balcanic și șef de stat major al Corpului IVArmată, în Războiul pentru Întregirea României.
Grigore Zadik a participat la Războiul pentru Întregirea României ca observator aerian din balon, în perioada 20 septembrie 1917-1 iulie 1918, fiind avansat sublocotenent pe front. În calitate de subofițer a fost decorat cu medalia ,,Bărbăție și Credință” cu spade, ,,Crucea Comemorativă ” cu bareta ,,Mărășești” și cu medalia ,,Victoria”.
A îndeplinit funcția de comandant de pluton în Regimentul 24 Artilerie, unitate dislocată în garnizoana Roman, între anii 1922-1926. În timpul celui de-Al Doilea Război Mondial a condus delegația de specialiști în apărare antiaeriană compusă din 7 ofițeri, 17 subofițeri și 325 grade inferioare, trimiși la pregătire în Germania, în perioada 01.03–10.04.1942.
Grigore Zadik a îndeplinit și funcția de atașat militar adjunct în Franța. În această calitate, a fost decorat cu ,,Legiunea de Onoare” și cu medaliile ,, Medaille de Merite” ,,Steaua Neagră” ( Franța), ,,Polonia Restituită” ,,Vultiurul Alb”(Iugoslavia) și cu ,,Leul Alb”(Cehoslovacia). În perioada cât s-a aflat la post în Franța a întocmit lucrarea ,,Cimitirele eroilor români din Franța”. După revenirea în țară în anul 1940, a fost numit comandant – secund al Corpului de Instrucție al Apărării Contra Aeronavelor.
A lucrat alături de locotenent-colonelul Ion Bungescu la elaborarea unor regulamente și instrucțiuni în domeniul artileriei și a predat diferite cursuri în calitate de profesor. De numele generalului Ion Bungescu se leagă apariția primelor tunuri antiaeriene din armata română și primul aparat de conducere a focului românesc.
În timpul celui de-al Doilea Război Mondial, Grigore Zadik, a participat la apărarea antiaeriană a capitalei, în anul 1941 fiind repartizat la comanda operativă a apărării antiaeriene a Capitalei, ca ajutor al comandantului. De asemenea, a participat în calitate de comandant al Divizionului 2 Artilerie din Regimentul 5 Artilerie Antiaeriană la campania împotriva Uniunii Sovietice.
Generalul aviator Emanoil Ionescu, subsecretar de Stat al Aerului aprecia :
,,Eminent ofițer de artiterie antiaeriană, excepțional de bine notat în tot cursul carierei sale, șef cu calități proeminente, colonelul Zadik merită să I se încredințeze comanda superioară și să fie înaintat la gradul de general de brigadă.”
După o serie de funcții de comandă îndeplinite în diferite structuri ale armatei, în anul 1946 a fost numit comandant al Centrului de Instrucție al Artileriei Antiaeriene.
După 23 august 1944, colonelul Grigore Zadik a îndeplinit o misiune specială de legătură cu Comandantul Frontului 3 Ucrainean, mareșalul Tolbuhin și o serie de alte misiuni încredințate de șeful Marelui Stat Major pe frontul de vest.
Colonelul Grigore Zadik a fost o personalitate proeminentă a artileriei antiaeriene din perioada interbelică și un distins diplomat militar.

Bibliografie:
– STROEA, Col.prof.univ.dr. ADRIAN, ș.a, Din elita artileriei, Editura Centrului Tehnic- Editorial al Armatei, Bucureşti, 2012;
– ,,Document”- buletinul Arhivelor Militare Române,nr. 2 /(76)2017.

Lasă un răspuns