«

»

Sorin Grumuș: Sculptorul Ion Irimescu, combatant în cel de-Al Doilea Război Mondial

interviu-ion-irimescu

Ion Irimescu, născut la data de 27 februarie 1903, în comuna Preoteşti, judeţul Suceava.a fost un sculptor român, profesor și membru al Academiei Române.
Într-un interviu din 1997 păstrat în Arhiva de istorie orală, artistul rememorează câteva aspecte din perioada în care a fost înrolat în armată:
,,Am venit în ţară şi de la Paris direct, am intrat pe poarta regimentului şi m-a încorporat, că eram şi nesupus la încorporare, că-mi venise termenul dar eram la Paris şi nu eram să vin pentru acest lucru. Şi schimbarea de atmosferă, de mentalitate, de decor de la Paris, te trezeşti în curtea regimentului îmbrăcat soldăţeşte!… Şi am făcut stagiul militar respectiv, de un an, în care am avut şansa unei întâmplări din tinereţe, că am avut un accident la mâna stângă, care este stricată. Mi-a plesnit un focos de grenadă, ca copil, era Primul Război Mondial. Mi-a stricat mâna. În fine, credeam că am să scap de armată, dar n-a fost posibil, că m-a luat la armată la Serviciul geografic, ca să fac hărţi. Şi a venit şi războiul, şi am făcut şi războiul. Am fost cu armatele româneşti, sub asistenţa nemţilor, până aproape de Cotul Donului, într-un sat unde s-a oprit. Eram la Comandamentul Armatei a 3-a, făceam hărţile topografice pe care se desfăşurau luptele. Şi am făcut aproape un an de zile pe front, îndurând toate rigorile şi toate mizeriile, că eram soldat fruntaş. Ofiţerii o duceau mai bine, că mâncau la popotă, eu, la cazarmă, aşa, cu soldaţii. Dormeam şi eu pe unde puteam. Iarnă grea în Rusia. Dar, în fine, au trecut toate”.
Informațiile și datele despre perioada petrecută în armată de către marele artist nu sunt foarte numeroase. După cum reiese din propriile mărturisiri, după întoarcerea de la Paris, artistul a fost încorporat pentru satisfacerea stagiului militar în Regimentul 16 Dorobanți Făticeni, unitate din subordinea Diviziei 7 Infanterie Roman.
După intrarea României în cel de-Al Doilea Război Mondial, Ion Irimescu a fost detașat la Serviciul Topografic al Armatei a III-a Română. Aceast lucru mi l-a confirmat și domnul Dăscălescu Gheorghe, fost director al Muzeului de Artă ,,Ion Irimescu” din Fălticeni, într-o discuție telefonică pe catre am purtat-o cu domnia sa în anul 2016.
În legătură cu experiența de front a marelui artist, domnul Dăscălescu Gheorghe a declarat într-un interviu acordat în Ziarul ,,Lumina” din 15 octombrie 2017 :
,,În timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost și trimis pe front. Dar nu în linia întâi, ci la Statul-Major, unde desena hărțile militare. În timpul acela a făcut și o lucrare – «Autoportret», o avem în muzeu. A stat pe front până în 1943. În această perioadă, soția lui a lucrat ca soră sanitară la Crucea Roșie Română și a căutat prin toate mijloacele să-l aducă acasă. Obișnuia să spună: «Dacă nu mă aducea nevastă-mea, îmi rămâneau oasele la Stalingrad». S-a întors, îmi povestea maestrul, într-un marfar, în care trebuia să stea treaz mereu, altfel ar fi înghețat și ar fi murit”.
Pentru merite deosebite în artă, marele artist a fost recompensat cu următoarele premii și ordine: Premiul de Stat clasa I (1955), Premiul pentru Excelență în Cultura Română (2001) și Ordinul ,,Steaua României” în grad de Mare Ofițer (2001).
Sculptorul Ion Irimescu a încetat din viață la 28 octombrie 2005 și este îmmormântat în cimitirul parohiei Oprișeni din orașul Fălticeni.

Bibliografie:
– Ziarul ,,Lumina” din 15 octombrie 2017;
– Interviu de Silvia Iliescu, Radio România- Agenția de presă RADOR, 1997.

Lasă un răspuns