«

»

Societatea de consum – schita de Dorel Schor

Ma intilnesc cu o cunostinta, unul Marcu…Arata destul de bine, e aproximativ elegant si, cind il intreb ce mai face, imi comunica cu un entuziasm moderat:
– Am decis sa ma insor, dar nu m-am hotarit…!
– Inteleg, aprob eu. Te-ai decis in principiu, dar nu ai hotarit cine e fericita…
– N-ai inteles nimic, precizeaza el. Nu are nici o importanta cine e fericita pentru ca, in cazul de fata, nu de asta depinde succesul. Importanta e optiunea..!
– Adica alegerea.
– Ti se fac mai multe propuneri, ma lamureste Marcu. Doar traim intr-o tara democrata, concurenta e libera, initiative particulara la fel, cererea si oferta sint factorii care decid. Intrebarea e la ce te fixezi…

Eu nu sint un sensibil, dar chiar atita lipsa de sentiment ma scoate din sarite.Asa ca ii spun:
– Dar inima? Dar visele? Relatiile sufletesti? Unde a disparut romantismul?
– Ce are una cu alta? ma intrerupe Marcu. Cumperi mobile cu sentimente? Iti alegi asternutul dupa culoarea ochilor?…Eu ma refer la societatea de consum, la tentatiile pietii, la actiunile speciale ale magazinelor. De exemplu: vreau sa cumpar un pat dublu, ca o sa am nevoie, nu? Sa-l cumpar la Cutare, care-mi imi da ca premiu un halat de baie pentru doua persoane, sau la Concurentul care ofera cadou un curs de ceramica? Doresc sa achizitionez un frigider mai mare, ca de familist, da? Unul ma tenteaza cu trei zile la un hotel de cinci stele cu micul dejun inclus si masaj, altul imi ofera o ajutoare in casa, o data la doua saptamini , timp de un trimestru. Ma interesez de un cuptor microgal si un negustor imi ofera gratuit un ceas de perete desteptator, altul un inel cu diamant fals autentic. Mai vrei exemple?
– Mai vreau…
– Stii ce ti se propune daca vrei sa cumperi o masa cu sase scaune? Fie o servieta diplomat cu patru despartituri, fie o tava de servit micul dejun la pat de sarbatori… Vrei un radio, ai citeva optiuni: un calculator de buzunar sau un stilou cu rezerva. Cine cumpara un video, primeste gratuit lentile de contact pentru ambii ochi sau doua volume din enciclopedia pentru tineret. M-am interesat: un aspirator de praf iti da dreptul la un lant de siguranta pentru usa de la intrare sau un set de iaurturi pro-biotice. Cine achizitioneaza o masina de spalat poate primi un pulovar tarcat treizeci la suta lina si restul poliester sau control ginecologic la un mare specialist. Intelegi? Greutatea nu e sa-ti alegi o sotie, asta ramine o problema particulara, aici chestia cu premiile nici nu se pune, desi nu m-ar mira ca in viitor…

Marcu nu mai este chiar atit de tinar…Daca m-ar fi invitat la nunta cu doua zeci de ani in urma, tot nu m-as fi mirat. Asa ca ii spun:
– Esti inca tinar, baiete, probabil ca de aia ai uitat. Te superi pe abundenta, pe bunastare? Era mai bine cind stateai la coada si nici nu stiai exact „ce se da”? Cind cumparai pantofii fara sa stii ce numar au. Cind dadeai tu bacsis ca sa ti se dea de sub tejghea un articol pe care nici nu l-ai vazut? Uite, eu am achitat o mobila de salon cu fotolii bej deschis si am primit ceva violet singeriu, noroc ca erau copiii mici atunci si nu mi-a pasat pe ce culoare o sa-si faca nevoile…Mai bine ai fi multumit.
– Pai, sint multumit, precizeaza Marcu. Dar ce-ai crezut? Am vrut numai sa-ti arat care e situatia. Singura problema mare ramine inchiriatul unei sali pentru nunta. Fastul e acelasi, meniurile asemanatoare, preturile idem…Dar nu ma pot decide. Am gasit o sala de nunti care care imi ofera pasta de dinti pentru toata viata si o alta care ma atrage cu un set de hirtie igienica roz. Nu mai spun de o a treia care, daca divortez in primii trei ani, imi returneaza cincizeci la suta din cheltuieli, mai putin bauturile spirtoase. Si trebuie sa ma decide repede pentru ca e o actiune speciala, care se incheie la sfirsitul lunii sau la epuizarea stocului, dupa caz….

Lasă un răspuns