«

»

Doina Enea: Green FAMILY Bîra – mesager al bucătăriei cu specific mănăstiresc și moldovenesc de pe meleagurile Ciobanului Bîr

Fiecare popor are un anume specific în materie de gastronomie, iar istoria bucătăriei sale este rezultatul sintetizării în timp a obiceiurilor și ideilor culinare specifice îmbinate cu obiceiuri și tradiții culinare ale altor etnii cu care au intrat în contact de-a lungul timpului. Conceptul de bucătărie românească este diferit în mintea fiecăruia dintre noi, dar are repere clare reprezentate de rețete sau feluri de mâncare gustate și moștenite de generații și asta înseamnă ani… mulți ani de arome, gust, fantezie și statornicie. Putem vorbi chiar de un soi de arheologie culinară, unde fiecare falie de cultură culinară reprezintă o fotografie a conceptului sau momentului culinar, personalizat de specificul locului și de mâna celui ce gătește.

coperta

În cadrul bucătăriei românești, căreia îi aparține din punct de vedere etnic și geografic, bucătăria moldovenească deține un loc aparte. Este cu mult superioară, fără falsă modestie și din toate punctele de vedere, tuturor bucătăriilor regionale din țară. Caracterizată prin rafinament, finețe și bun gust, bucătăria moldovenească tradițională oferă rețete sănătoase și gustoase, autentice, complete, convingătoare și care creează plăcere și satisfacție atât celor care le fac, cât și celor care le consumă.
Clubul GreenIMPACT-GreenFAMILY BÎRA are drept scop promovarea și valorificarea patrimoniului cultural și natural din comunitate și din Ținutul Zimbrilor. Astfel, prin străduința copiilor și tinerilor care-l alcătuiesc, coordonați de Mimi Gherasim, bibliotecar la Biblioteca comunală Bîra și Loredana-Cătălina Simon, profesor la Școala „Antonie Mureșianu” Bîra, au reușit să scoată la iveală rețete culinare strămoșești din comunitatea în care trăiesc și o parte din bucatele de post mănăstirești de la Mănăstirea Văratec, cărora le dau viață și le asigură continuitatea în această broșură.
Rețetele propuse trebuie considerate, din punctul meu de vedere, ca un punct de plecare și nu de oprire. Ingredientele și cantitățile folosite nu-s bătute-n cuie, putând fi dublate sau înjumătățite, în funcție de nevoile celui care le prepară, pentru că, până la urmă, judecata bucătarului și dragostea pe care o pune când gătește sunt factorii esențiali în a face un preparat să iasă bine. Și ca să întăresc cele spuse mai sus mă folosesc de o vorbă românească care sună așa: „Nu e meșteșug a găti mâncare, ci e meșteșug a o potrivi.” Răsfoind broșura, cu ochii minții veți proba fiecare rețetă, într-un carusel de arome și culoare ce vă vor bucura palatinul, pentru că bucătăria moldovenească e o adevărată comoară, cu minuni gustoase, în care doinește sufletul mărinimos al neamului acesta de oameni buni și calzi ca bucatele pe care le pregătesc cu dragoste și mândrie și le oferă cu generozitate tuturor celor ce le trec pragul. Veți descoperi rețete vechi, păstrate și transmise cu dragoste din generație în generație și, cu siguranță, îi veți bucura pe cei dragi cu gustul unei mămăligi adevărate, cu prepararea diverselor copturi și dulciuri delicioase, cu apetisante specialități din carne și a multor altor minunate feluri de mâncare neaoșe moldovenești, din ținutul Ciobanului Bîr și-al Mănăstirii Văratec.

Lasă un răspuns